Indien u problemen heeft met de weergave van deze mail, klik dan alstublieft hier.

Infinite Update - 21 juni 2016

Met de zomervakantie in aantocht komt er nog veel nieuws van diverse fronten, zowel praktisch als beleidsmatig nieuws. In die laatste categorie vallen berichten over het wetsvoorstel versterking bestuurskracht en het plan om het begrip levensbeschouwelijke richting te schrappen bij het stichting van scholen. Praktisch nieuws is er van onder meer het Vervangingsfonds en het cao (po) front. Ook melden we enkele vacatures.


Agenda

geen tags
  • Dinsdag 6-09-2016: Start leergang controlling lees meer

  • Donderdag 22-09-2016: Netwerk Controllers PO lees meer 

  • Donderdag 29-09-2016: Netwerk Controllers VO lees meer 

  • Donderdag 10-11-2016: Netwerk Controllers PO lees meer 



Eenmalig extra oprichtingsmoment vervangingspool po per 1 augustus 2016 – 10 juni 2016

vervangingsfonds, vervangingspool

In het Reglement Vervangingsfonds is bepaald dat schoolbesturen jaarlijks een door het Vervangingsfonds bekostigde vervangingspool kunnen oprichten. Sinds de inwerkingtreding van het huidige reglement op 1 januari 2016, is dit jaarlijkse oprichtingsmoment bepaald op 1 januari.
Meerdere schoolbesturen hebben de wens uitgesproken om per 1 augustus van dit jaar een vervangingspool te kunnen oprichten, onder meer om de ketenbepaling van de Wwz beter te kunnen ondervangen. In reactie hierop heeft het bestuur van het Vervangingsfonds op 6 juni 2016 besloten dat schoolbesturen eenmalig ook per 1 augustus 2016 een door het Vervangingsfonds bekostigde vervangingspool kunnen oprichten.
Indien schoolbesturen van deze mogelijkheid gebruik willen maken, dan kan tot uiterlijk 1 juli 2016 een aanvraag worden ingediend bij het Vervangingsfonds.
lees meer



Leergang controlling in het po (Infinite Financieel en VU): inschrijven kan tot 1 juli

leergang

Op 6 september 2016 start een nieuwe editie van de leergang controlling in het primair onderwijs. Inschrijven is mogelijk tot 1 juli. Infinite Financieel organiseert deze 5-daagse leergang in samenwerking met de VU Amsterdam (Zijlstra Center). In de ochtend presenteren hoogleraren de nieuwste inzichten op het gebied van de controlling. ’s Middags wordt de link naar de praktische onderwijspraktijk gelegd. Voor dit onderdeel kunnen PE-punten worden verkregen.
lees meer



Regeling beleggen en belenen geactualiseerd – 8 juni 2016

beleggen, belenen, treasury-statuut

De Regeling beleggen en belenen is geactualiseerd. Hierin staan de nieuwe regels voor het uitzetten van gelden, het aangaan van leningen en van verbintenissen voor financiële derivaten, waaraan onderwijsinstellingen zich moeten houden. De regeling treedt 1 juli 2016 in werking. Eén van de gevolgen is dat alle onderwijsinstellingen uiterlijk 1 oktober 2017 een Treasury-statuut moeten hebben vastgesteld en geïmplementeerd. Ton van Iwaarden, interim-controller en senior adviseur bij Infinite Financieel, schreef een artikel over de nieuwe regeling.
Lees het artikel van Ton van Iwaarden
Lees de geactualiseerde regeling beleggen en belenen 



Onderwijs in Cijfers – 18 mei 2016

onderwijsdata, ocw, cbs, DUO

Voor het tweede jaar op rij hebben het OCW, het CBS en DUO de belangrijkste cijfermatige informatie over het onderwijs in Nederland op de website ‘Onderwijs in cijfers’ geplaatst. De kengetallen omvat brede, cijfermatige informatie over het primair onderwijs (po), voortgezet onderwijs (vo), middelbaar beroepsonderwijs (mbo), hoger beroepsonderwijs (hbo), wetenschappelijk onderwijs (wo) en sectoroverstijgende onderwerpen.
Lees meer



Algemene onderwijsbond signaleert inkrimping bij financieel toezicht Inspectie – 16 juni 2016

inspectie, onderwijsverslag

De Algemene onderwijsbond (Aob) signaleert het volgende: De tijdelijke, driejarige capaciteitsuitbreiding bij de afdeling Rekenschap en Juridische Zaken van de Onderwijsinspectie voor extra (financieel) continuïteitstoezicht loopt dit jaar ten einde. Daar bovenop moet er nog worden bezuinigd. Dat betekent al met al dat de bezetting terugloopt van 69 voltijdbanen begin 2016 naar 40 eind 2017. Een drastische krimp van meer dan 40 procent, het niveau van vóór 2013.
Opvallend is dat de helft van de instellingen die op dit moment extra in de gaten worden gehouden, al drie jaar of langer onder verscherpt toezicht staat. Het duurt vaak lang voordat een organisatie weer helemaal uit de gevarenzone is. Meer dan honderdduizend leerlingen en studenten zitten op een school waarvan het bestuur onder verscherpt financieel toezicht staat, aldus het recentste Onderwijsverslag.
Lees het artikel van de AOb



CAO PO 2016-2017 op 1 juli van kracht – 13 juni 2106

CAO

Alle betrokken werknemersorganisaties en de werkgeversorganisatie PO-Raad hebben ingestemd met het onderhandelaarsakkoord CAO PO 2016-2017. Hiermee is de nieuwe CAO formeel een feit.
De PO-Raad en de vakbonden zijn momenteel bezig met het schrijven van de tekst van de cao. Deze verschijnt zo spoedig mogelijk.
lees meer



Mobiliteit leerkrachten primair onderwijs in beeld gebracht – 24 mei 2016

Personeels- en Mobiliteitsonderzoek, arbeidsmarktplatform

Op basis van gegevens van het Personeels- en Mobiliteitsonderzoek (PoMo) 2014, heeft het Arbeidsmarktplatform PO een infographic ontwikkeld over de mobiliteit van leerkrachten in het primair onderwijs. Daaruit blijkt onder andere dat één op de drie leerkrachten die aan de slag ging in het primair onderwijs recent aan de pabo is afgestudeerd. Het Personeels- en Mobiliteitsonderzoek (PoMo) is een grootschalig uitgezette enquête onder medewerkers van de publieke sector, waaronder ook onderwijs. Medewerkers wordt gevraagd naar uiteenlopende aspecten van hun werk, zoals mobiliteit en inzetbaarheid, werkbeleving en gesprekken met leidinggevenden. Het PoMo wordt tweejaarlijks uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. In het onderzoek wordt onderscheid gemaakt tussen drie groepen: instromende medewerkers, uitstromende medewerkers en zittende medewerkers. Voor iedere groep is een specifieke vragenlijst ontwikkeld. Uit de resultaten van de leerkrachten uit het primair onderwijs blijkt dat één op de drie instromende leerkrachten een schoolverlater is. Bijna één op de vijf instromende leerkrachten was daaraan voorafgaand werkloos. Opvallend is ook dat van de (gedeeltelijk) werkende leerkrachten die instromen, bijna 80% afkomstig is uit het primair onderwijs. Het primair onderwijs heeft blijkbaar beperkte instroom van buitenaf. Qua uitstroom valt op dat ruim één op de drie van de uitstromende leerkrachten maximaal twee jaar heeft gewerkt.  Veel genoemde redenen van vertrek zijn einde van een tijdelijk contract of omdat leerkrachten zelf ontslag nemen. De hoeveelheid werk, inhoud van het werk en de wijze van leidinggeven worden het meest genoemd als redenen om ontslag te nemen of zelf besluiten de organisatie te verlaten.

lees meer



Versterking bestuurskracht ook langs Eerste Kamer – 14 juni 2016

bestuurskracht

De Eerste Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel dat voorstellen bevat  tot wijziging van diverse onderwijswetten ten behoeve van de versterking van de bestuurskracht in het onderwijs. Het wetsvoorstel introduceert enkele voorschriften die de positie van bestuurders van onderwijsinstellingen raken. De benoeming van bestuurders zal gaan gebeuren op basis van vooraf openbaar gemaakte benoemingsprofielen (zoals dat al geldt voor benoemingen van leden van raden van toezicht). Verder krijgen betrokken medezeggenschapsorganen een adviserende stem bij de vaststelling van die profielen en bij benoeming en ontslag van bestuurders. Ook introduceert het voorstel onder meer een meldplicht voor de interne toezichthouder aan de Inspectie van het onderwijs bij een redelijk vermoeden van wanbeheer. Het wetsvoorstel versterkt op een aantal punten de positie van de medezeggenschapsraad (MR) van scholen die vallen onder de Wet medezeggenschap op scholen (WMS). De MR krijgt voortaan rechtstreeks alle redelijkerwijs noodzakelijke kosten voor zijn taken vergoed, en is daarvoor dus niet langer afhankelijk van een regeling die het bevoegd gezag van de school hiervoor nu nog moet treffen. 
lees meer



Handreiking bovenschoolse kwaliteitszorg verschenen – 13 juni 2016

kwaliteitszorg, handreiking

Bij de PO-Raad is de Handreiking bovenschoolse kwaliteitszorg verschenen. De Handreiking is geschreven door B&T-senior adviseur Harm Klifman. Kwaliteitszorg moet zich (ook) afspelen op het niveau van het schoolbestuur. Dat schrijft PO-Raad-voorzitter Rinda den Besten in het voorwoord van de handreiking, die bedoeld is voor iedereen die zich bovenschools bezighoudt met kwaliteitszorg en meer wil weten over het sturen op onderwijskwaliteit. Achtereenvolgens wordt in het boek ingegaan op: een definitie van kwaliteitszorg, de ontwikkeling van kwaliteitszorg in het onderwijs, de medewerker kwaliteitszorg, de plaats van de kwaliteitszorgmedewerker in de organisatie en de vaardigheden van kwaliteitszorgmedewerkers. Het afsluitende hoofdstuk ten slotte bevat een praktisch overzicht van relevante bronnen (boeken, groepen en websites) voor iedereen die zich in het primair onderwijs met kwaliteitszorg bezighoudt. U kunt het boek Handreiking bovenschoolse kwaliteitszorg hier kosteloos downloaden van de site van de PO-Raad.



Thuiszitterspact – 13 juni 2016

thuiszitterspact

Staatssecretarissen Dekker (Onderwijs) en Van Rijn (Volksgezondheid) hebben een pact gesloten met de PO-Raad, de VO-raad, het ministerie van Veiligheid en Justitie en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten om het aantal thuiszitters omlaag te brengen. Ook heeft Dekker voormalig Kinderombudsman Marc Dullaert aangesteld om de afspraken uit dit Pact aan te jagen. Doel is dat er in 2020 geen enkel kind langer dan drie maanden thuiszit zonder een passend aanbod. Afgelopen jaar zaten circa 10.000 kinderen voor korte of lange tijd thuis. De nieuwe afspraken geven een impuls aan de regio’s om het aantal thuiszitters terug te dringen. Daarbij kan Dullaert de regio’s waar het minder goed gaat, stimuleren en aanspreken.

lees meer



Onderwijsraad steunt voorstel Dekker meer ruimte nieuwe scholen - 17 juni 2016

onderwijsraad

De Onderwijsraad steunt het principe van het wetsvoorstel van staatssecretaris Dekker om de procedure van het starten van scholen te moderniseren, maar vindt dat dit zorgvuldig en behoedzaam moet gebeuren. Dit staat in het advies over het ‘Wetsvoorstel meer ruimte voor nieuwe scholen’ dat de Onderwijsraad op 17 juni heeft gepubliceerd. De Raad is wel kritisch over de uitwerking. De raad sluit aan bij de zienswijze van de staatssecretaris dat ‘richting’ geen criterium meer hoort te zijn bij het besluit om een school te bekostigen en dat bij het starten van een Wel roept de raad de staatssecretaris op om goed naar de uitwerking van het voorstel te kijken.Op dit moment kunnen alleen nieuwe (bijzondere) scholen worden gestart die behoren tot een richting: een godsdienstige of levensbeschouwelijke stroming die voldoende is ingebed in de Nederlandse samenleving. Het wetsvoorstel introduceert een nieuwe procedure voor het starten van scholen in het basis- en voortgezet onderwijs, waarbij alleen wordt gekeken naar het te verwachten aantal leerlingen en de verwachte onderwijskwaliteit. Hiermee wil de staatssecretaris het aanbod van scholen beter laten aansluiten op de vraag van ouders. De raad ondersteunt het schrappen van richting als criterium  voor de bekostiging van scholen. Zij is van mening dat het starten van scholen ook mogelijk moet zijn op basis van een pedagogische visie, een didactisch concept of vanuit nieuwe of kleine geestelijke stromingen.De staatssecretaris stelt voor om voortaan uit te gaan van een open richtingbegrip, dat wil zeggen dat richting niet langer beperkt zal zijn tot godsdiensten en levensbeschouwingen. Een andere invulling van het begrip richting heeft mogelijk gevolgen voor de grondwettelijk vastgestelde vrijheid van richting en de positie van de wetgever. De raad is voorstander van een open richtingbegrip, maar wijst op mogelijke onwenselijke en onbedoelde gevolgen van de toepassing ervan, bijvoorbeeld bij ontheffing van de leerplicht.

De raad adviseert de effecten van de voorgestelde wijziging op bestaande scholen te monitoren en waar nodig bij te sturen. In het bijzonder wijst de raad op mogelijke gevolgen voor bestaande scholen, mogelijke versnippering van het onderwijsaanbod en risico’s voor sociale samenhang. Zo is er een spanning tussen meer ruimte voor nieuwe scholen enerzijds en een beweging naar meer samenwerking binnen het onderwijs anderzijds. Dit is vooral aan de orde in gebieden met dalende leerlingaantallen. Ook moet gekeken worden of het segregatie versterkt en hoe dit voorkomen kan worden. Het moet duidelijk worden wie de financiële risico’s en frictiekosten van de komst van nieuwe scholen draagt. De beslissingsruimte van de minister om een school al dan niet te bekostigen dient in de wet nader genormeerd te worden. Op basis van het voorstel is nu onduidelijk op welke gronden de minister een aanvraag voor een nieuwe school mag afwijzen. Ook behoeft de rol van de gemeente in de bekostigingsprocedure heroverweging. Het is raadzaam gemeenten al in een vroeg stadium te betrekken bij een initiatief tot het starten van een nieuwe school. Ook de belangstellingsmeting, de ex ante kwaliteitstoets en de werkwijze van de inspectie dienen volgens de raad meer uitgewerkt te worden.
Het schrappen van het begrip ‘richting’ leek aanvankelijk gevolgen te gaan hebben voor kleine scholen die op basis van het begrip richting worden beschermd. Er wordt een uitzondering gemaakt voor de scholen die bij het ingaan van de nieuwe wet gebruikmaken van de huidige beschermingsregeling. 
Het advies is op 3 juni 2016 aan de staatssecretaris verzonden en op 17 juni 2016 door de Onderwijsraad openbaar gemaakt. De staatssecretaris zal op dit advies reageren in de memorie van toelichting bij het wetsontwerp.
lees meer



Vacature bij één van onze relaties (Gouda) – 1 juni 2016

vacature

Schoolbestuur de Vier Windstreken te Gouda (po) is per 1 augustus 2016 op zoek naar een financieel beleidsmedewerker voor 16 uur per week.
lees meer



Infinite financieel zoekt een dataspecialist en een senior adviseur/controller – 27 mei 2016

vacatures

In verband met de groei van ons bedrijf en pensionering van collega’s zijn wij op zoek naar enkele deskundige, enthousiaste nieuwe collega’s. Er zijn vacatures voor een dataspecialist en een senior adviseur/controller. Meer informatie over deze vacatures vindt u hier.


  Savannahweg 17
3542 AW Utrecht
T 085-8769437
E info@infinitebv.nl
W www.infinitebv.nl
D Link naar disclaimer
A Afmelden nieuwsbrief