Indien u problemen heeft met de weergave van deze mail, klik dan alstublieft hier.

Infinite Update - 1 februari 2011

Ontmoeten

De eerste 4 maanden van het jaar, zo'n beetje tot de mei-vakantie, zijn altijd druk met bijeenkomsten. Het begin van het jaar, als het weer nog niet zo mooi is, leent zich uitstekend voor congressen, netwerkbijeenkomsten, beurzen en seminars. De NOT is net achter de rug en naast de bijeenkomsten van onder andere de VO-raad is de eerste keer dat u kennis kunt maken met onze adviseurs het AVS-congres op 18 maart aanstaande in Nieuwegein. Tot die tijd nodigen wij u uit om digitaal bij te blijven: door onze vernieuwde website www.infinitebv.nl te bezoeken bijvoorbeeld. 


Agenda

geen tags
  • 2 februari 2011: Bijeenkomst Financiële sturing, VO-raad, Leiden (www.voraad.nl)
  • 3 februari 2011: netwerk Controllers en Financieel directeuren PO, Utrecht (www.infinitebv.nl)
  • 10 februari 2011: Bijeenkomst Financiële sturing, VO-raad, Arnhem-Doorwerth (www.voraad.nl)
  • 16 februari 2011: Bijeenkomst Financiële sturing, VO-raad, Eindhoven (www.voraad.nl)
  • 17 februari 2011: Bijeenkomst Financiële sturing, VO-raad, Zwolle (www.voraad.nl)
  • 2 maart 2011: netwerk Controllers en Financieel directeuren VO, Utrecht (www.infinitebv.nl)
  • 10 maart 2011: netwerk Controllers en Financieel directeuren VO, Utrecht (www.infinitebv.nl)
  • 18 maart 2011: AVS-congres, Nieuwegein (www.avs.nl/congres2011)


  • Financiele positie PO en VO in 2009 verslechterd (20 januari 2011)

    geen tags

    Uit de gegevens uit de jaarrekeningen 2009, die op 20 januari door het ministerie van OCW zijn vrijgegeven blijkt dat het Primair Onderwijs in 2009 in de rode cijfers is gedoken. Het resultaat in het Voortgezet Onderwijs is gehalveerd. De minister heeft de Tweede Kamer inmiddels geïnformeerd over de cijfers en ziet ook positieve kanten. Op onze site vindt u onder het kopje nieuws een eerste analyse van de cijfers en een link naar de brief aan de Kamer.
    www.infinitebv.nl



    www.infinitebv.nl (20 januari 2011)

    geen tags

    Onlangs heeft Infinite Financieel haar volledig vernieuwde website gelanceerd. Naast thema’s en actuele ontwikkelingen zijn ook alle publicaties en artikelen terug te vinden. Wij zijn erg benieuwd naar uw mening. Als u uw reactie achterlaat op onze site, ontvangt u van ons een bundel met artikelen die adviseurs van Infinite Financieel in 2010 in onderwijsvakbladen schreven.
    www.infinitebv.nl



    Kabinet presenteert visie op passend onderwijs en invulling van bezuiniging hierop (31 januari 2011)

    geen tags

    Het kabinet heeft haar visie op passend onderwijs aan de Tweede Kamer gezonden, inclusief een invulling van de bezuiniging op passend onderwijs. Opvallende elementen in de brief aan de Kamer zijn:

    • Het huidige stelsel voor extra onderwijsondersteuning is niet houdbaar.
    • Het nieuwe stelsel kenmerkt zich door decentralisatie naar de scholen in combinatie met minder regeldruk.
    • Het landelijk beschikbare budget voor extra onderwijszorg gaat, inclusief bezuinigingen, terug naar niveau 2005.
    • Elke regio krijgt evenveel middelen. Er komen overgangsmaatregelen om de effecten van deze verevening op te vangen.
    • Rugzakken verdwijnen. De middelen, waarop bezuinigd wordt, worden in de toekomst aan het swv toegekend.
    • De 300 miljoen bezuiniging treft met name het (voortgezet) speciaal) onderwijs -(v)so)-, de ambulante begeleiding en landelijke organen en budgetten.
    • De 234 samenwerkingsverbanden wsns verdwijnen in hun huidige vorm. Er komen veel grotere samenwerkingsverbanden in het po, waarvan ook het (v)so cluster 3 en 4 deel uit gaat maken.
    • De 84 samenwerkingverbanden vo blijven ongeveer in hun huidige vorm bestaan.
    • Geografisch wordt bepaald aan welk samenwerkingsverband een school deelneemt, op basis van postcodes. Zuilair georganiseerde verbanden zijn niet langer mogelijk.
    • Samenwerkingsverbanden maken een zorgplan, in samenspraak met de gemeenten en jeugdzorg.
    • De verbanden moeten jaarlijks verantwoording afleggen over de inzet van de middelen en de resultaten. De inspectie gaat toezicht houden op de taakuitvoering door swv.
    • Het (voortgezet) speciaal onderwijs blijft bestaan. Maar met een aanmerkelijk lager budget dan nu, waardoor de klassen groter moeten worden.
    • Hoeveel leerlingen er op den duur uiteindelijk in het (v)so terecht gaan komen wordt door het swv bepaald. De REC’s en de CVI’s worden opgeheven, de taken gaan naar het swv. De toelatingscriteria worden regionaal bepaald, in samenhang met allerlei andere vormen van speciale onderwijszorg.
    • Scholen voor (v)so krijgen hun basisbekostiging van de rijksoverheid. De zorgbekostiging voor alle ingeschreven leerlingen wordt door DUO gekort op het zorgbudget van het swv.
    • Als het zorgbudget is uitgeput, vindt de korting plaats op de reguliere lumpsumbekostiging.
    • De maatregelen gaan ten koste van de werkgelegenheid in de zorgstructuur van het onderwijs, vooral in het (voortgezet) speciaal onderwijs en de ambulante begeleiding. Gedwongen ontslagen zijn niet te vermijden.
    • Alle schoolbesturen in het (voortgezet) speciaal onderwijs krijgen binnenkort een brief over de financiële consequenties van de verlaging van de bekostiging per 1 augustus 2012.
    • Voor po, vo en mbo komt een stelsel van uniforme toetsing. Voor po en vo ook de verplichting een leerlingvolgsysteem te hanteren.
    • (Zeer) zwakke scholen moeten binnen een jaar het onderwijsproces op orde hebben. Zo niet, dan wordt tot sluiting overgegaan.
    • De helft van de leraren in bao en vo lukt het nog niet om het onderwijs af te stemmen op verschillen tussen leerlingen. Ongeveer 20% van de scholen biedt nog geen goede zorg aan zorgleerlingen. Daarom komt er structureel een budget van € 150 miljoen voor professionalisering van docenten.

    Bron: www.rijksoverheid.nl/nieuws/2011/01/31/passend-onderwijs-voor-ieder-kind.html



    Toekomstgericht financieel sturen (26 januari 2011)

    geen tags

    De VO-Raad heeft onlangs het boekje “Toekomstgericht financieel sturen, hoe doe je dat?” gepresenteerd. In de uitgave wordt uitgelegd dat een goede aansturing van het financieel beleid bestaat uit: gedegen risicobeleid, een volledige meerjarenbegroting, een financieel deskundige organisatie en een goed beoordelingsinstrumentarium. Daarnaast bevat het boekje een stappenplan om te bepalen welke financiële ruimte er is voor onderwijskundige verbeteringen.
    www.voraad.nl



    1 miljard euro uitgaven aan onderwijsondersteuning nooit getoetst (17 januari 2011)

    geen tags

    Het beeld leeft bij velen dat het met het Nederlandse onderwijs bergafwaarts gaat, ook in internationale vergelijkingen. Prestaties van leerlingen in het Nederlandse PO en VO zijn echter al jaren van hoog niveau, aldus onderzoek door de Universiteit van Twente. Tegelijk blijkt dat € 1 miljard uitgaven aan onderwijsondersteuning nimmer gedegen geëvalueerd wordt op effect.
    http://www.scienceguide.nl/201101/nederlands-onderwijs-helemaal-niet-bergafwaarts.aspx



    Onvoldoende zicht op asbest in schoolgebouwen (14 januari 2011)

    geen tags

    Scholen in het primair en voortgezet onderwijs lijken nog onvoldoende zicht te hebben op mogelijke aanwezigheid van asbest in hun schoolgebouwen. Uit onderzoek blijkt nu dat 75% van de basisscholen en 52% van de middelbare scholen geen of geen volledige asbestinventarisatie hebben voor al hun locaties. De PO-Raad en VO-raad roepen hun leden op om te zorgen voor volledig inzicht in de situatie. De schoolbesturen en gemeenten moeten daarbij nauw samenwerken.
    www.poraad.nl en www.voraad.nl



    Veel scholen kennen hun energieverbruik niet (20 januari 2011)

    geen tags

    De exploitatiekosten van schoolgebouwen bestaan voor circa 28% uit energie- en waterkosten, maar veel scholen kennen hun verbruik niet. Dat blijkt uit het derde benchmarkonderzoek naar de exploitatiekosten van het voortgezet onderwijs, uitgevoerd door adviesbureau HEVO. Het onderzoek brengt de inkomsten en kosten die samenhangen met de exploitatie van scholen bij elkaar.
    HEVO verzorgt later dit jaar een presentatie in onze netwerkbijeenkomsten voor controllers en financieel directeuren (maart vo en mei po).
    www.hevo.nl > publicaties > exploitatie



    Minister gaat te hoge beloningen bestuurders terugvorderen en vraagt om nullijn (26 januari 2011)

    geen tags

    Bestuurders in het onderwijs mogen maximaal 130 procent van een ministersalaris verdienen. Deze norm geldt niet alleen voor nieuwe benoemingen, maar ook voor herbenoemingen van bestuurders die al in functie waren. Verder zouden onderwijsbestuurders het goede voorbeeld moeten geven voor wat betreft de stijging van hun loon: de nullijn geldt voor de collectieve sector en moet dus ook voor onderwijsbestuurders gelden. Als hun beloning van in 2011 verder boven de norm van 130-procentsnorm stijgt, wordt de overschrijding teruggevorderd. Dat schrijven minister van Bijsterveldt en staatssecretaris Zijlstra (OCW) in een brief aan de onderwijsinstellingen in het hoger- en middelbaar beroepsonderwijs. Daarin staat ook te lezen dan er een wetsvoorstel in de maak is voor beloningsplafonds per onderwijssector.
    http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ocw/nieuws/2011/01/26/beloningen-onderwijsbestuurders-bevroren.html



    Ook Eerste Kamer akkoord met wetsvoorstel fusietoets (25 januari 2011)

    geen tags

    De Eerste Kamer is (m.u.v. de VVD) akkoord gegaan met het wetsvoorstel fusietoets onderwijs. Kern van de nieuwe wettelijke regeling:

    • Fusies in primair en voortgezet onderwijs behoeven (behoudens enkele uitzonderingen in het primair onderwijs) goedkeuring van de minister.
    • Betreft zowel scholen- als besturenfusies.
    • Elke fusie vereist een fusie-effectrapportage.
    • Van de bestuursvorm 'stichting samenwerkingsbestuur' kan in de toekomst alleen gebruik worden gemaakt als één of meer van de betrokken scholen onder de opheffingsnorm dreigen te komen.

    De verwachte ingangsdatum is 1 augustus 2011.
    http://www.eerstekamer.nl/wetsvoorstel/32040_fusietoets_in_het_onderwijs



    Strategische meerjarige personeelsplanning (6 januari 2011)

    geen tags

    De methodiek 'Richting geven is vooruit kijken'  voor strategische personeelsplanning in het VO is bedoeld om vast te stellen:
    • wat over vijf jaar de kwantitatieve en kwalitatieve personeelsbehoefte is
    • hoe de personeelsomvang zich in die vijf jaar ontwikkelt
    • welke interventies noodzakelijk zijn om eventuele discrepanties op te heffen
    De methodiek bestaat uit een handleiding en een rekentool die zijn te downloaden op de site van het sectorbestuur onderwijsarbeidsmarkt.
    http://www.onderwijsarbeidsmarkt.nl/instrumenten/2007/methodiek-voor-strategische-personeelsplanning-in-het-vo/?backPid=3986



    Combifuncties goed bekend in het onderwijs (10 januari 2011)

    geen tags

    Steeds meer scholen zijn inhoudelijk goed op de hoogte van wat combifuncties in het onderwijs te bieden hebben. Dit zijn functies waarvoor de school samenwerkt met een externe organisatie, bijvoorbeeld om buiten schooltijd sport en cultuur meer onder de aandacht te brengen. Dat blijkt uit een monitor die de Projectgroep Combifuncties Onderwijs heeft laten uitvoeren. Uit de monitor blijkt ook  dat scholen en besturen vooral meer willen weten over de financiële en formatieve gevolgen.
    www.combifunctiesonderwijs.nl 



    Minister benadrukt lumpsum en wijst op bestuurlijk instrumentarium (13 januari 2011)

    geen tags

    De Minister van Onderwijs ontving eind 2010 Kamervragen over de vermeende groeiende afstand tussen schoolbesturen en de werkvloer. Inmiddels heeft de minister deze vragen beantwoord. In de beantwoording wordt benadrukt dat schoolbesturen onder het lumpsum-regime vrij zijn in de organisatie van het bovenschools management en in het al dan niet bovenschools organiseren van personeelsbeleid, scholing e.d. De overheid toetst de kwaliteit van het onderwijs en de rechtmatigheid van de bekostiging. Sterk benadrukt wordt de rol van de intern toezichthouder en de GMR.
    Min OCW > beantwoording Kamervragen 13 januari 2011



    PO-Raad doet bewindslieden OCW 8 voorstellen (12 januari 2011)

    geen tags

    De PO-Raad heeft de minister en staatssecretaris van onderwijs acht voorstellen gedaan:
    1. Doordecentralisatie van de primaire arbeidsvoorwaarden
    2. Versterking van het financieel management
    3. Verantwoordelijkheid voor onderwijshuisvesting in één hand
    4. Professionalisering
    5. Terugdringing van de administratieve lasten
    6. Ontwikkeling van “Vensters PO” (analoog aan Vensters voor Verantwoording VO)
    7. Afschaffen verplichte aansluiting bij het Vervangingsfonds
    8. Onderwijsonderzoek- en ontwikkeling dichtbij de scholen
    www.poraad.nl



    Aantal zeer zwakke scholen gehalveerd (3 januari 2011)

    geen tags

    In een jaar tijd is het aantal zeer zwakke scholen voor primair onderwijs gehalveerd. Op 1 januari 2011 waren er nog 49, tegen 100 op 1 januari 2010.
    www.onderwijsinspectie.nl



    Acties en petities tegen bezuinigingen (12 januari 2011)

    geen tags

    Het onderwijs protesteert de komende weken op meerdere momenten en verschillende manieren tegen de aangekondigde bezuiniging op passend onderwijs. Er kan een online petitie getekend worden (www.passendonderwijs.petities.nl) en op 9 februari wordt een landelijke manifestatie gehouden. Deze datum is gekozen omdat op 16 februari een Algemeen Overleg tussen de minister en de Tweede Kamer staat gepland.
    www.poraad.nl



    Matchpunt Passend Werk Passend Onderwijs komt op gang (12 januari 2011)

    geen tags

    In september 2010 is het Matchpunt Passend Werk Passend Onderwijs van start gegaan. Dit matchpunt is in het leven geroepen om medewerkers, die als gevolg van de omvangrijke bezuiniging op de rugzak SBO en de ambulante begeleiding (V)SO met ontslag worden bedreigd zoveel mogelijk te begeleiden van werk naar werk. Het matchpunt begint steeds meer bekendheid te krijgen. Er komen regelmatig vragen binnen en de bemiddeling van de eerste medewerkers is gestart.
    www.passendonderwijs.nl/matchpunt



    Masterclass passend onderwijs (13 januari 2011)

    geen tags

    Het sbo-werkverband, de landelijke vereniging voor het speciaal basisonderwijs in Nederland, organiseert onder het motto “samenwerking in de regio” binnenkort een vijftal –samenhangende- masterclasses over de vormgeving van passend onderwijs in de regio. Thema’s die aan de orde komen zijn: het dekkend aanbod in de regio, het organiseren van de één-loketfunctie, het professionaliseren van de medewerkers, de overgang van PO naar VO en de financiële kanten van passend onderwijs.
    www.sbowerkverband.nl


      Savannahweg 17
    3542 AW Utrecht
    T 085-8769437
    E info@infinitebv.nl
    W www.infinitebv.nl
    D Link naar disclaimer
    A Afmelden nieuwsbrief