Indien u problemen heeft met de weergave van deze mail, klik dan alstublieft hier.

Infinite Update - 1 november 2011

Samenvatting

Agenda

geen tags
  • Woensdag 9 november 2011: Netwerk Controllers en Financieel directeuren in het PO (Utrecht) www.infinitebv.nl
  • Donderdag 17 november 2011: Netwerk Controllers en Financieel directeuren in het PO (Utrecht) www.infinitebv.nl
  • Donderdag 1 december 2011: Cursus invoering zorgplicht passend onderwijs binnen uw regio (lees verder)
  • Donderdag 8 december 2011: Cursus invoering zorgplicht passend onderwijs binnen uw regio (lees verder)
  • Vrijdag 9 december 2011: Expertmeeting: hoe stuurt u op Passend onderwijs (CPS mmv Infinite Financieel) (lees verder)


Meer werknemers met burn-out in Nederland, onderwijs koploper (25 oktober 2011)

geen tags

Tussen 2007 en 2010 is het aandeel werknemers met burn-outklachten toegenomen. In 2010 kampte 13 procent van de werknemers met een burn-out, in 2007 was dat nog 11 procent. Van de hoogopgeleide werknemers, die vaak ook een hoog beroepsniveau hebben, voelde bijna 15 procent zich opgebrand. Van de laagopgeleiden was dat ruim 13 procent.
Het onderwijs is de bedrijfstak waar burn-outklachten het meest voorkomen, namelijk 17%, vier procentpunten meer dan het landelijk gemiddelde.

ga verder naar de website van CBS



Onderwijssector staat onder druk: 57% van de instellingen in het primair onderwijs maakt verlies (1 november 2011)

geen tags

Uit een benchmark onderzoek dat op initiatief van Deloitte is uitgevoerd onder onderwijsinstellingen in PO, SO en VO in Noord, Oost en Midden Nederland blijkt dat 57% van de instellingen het boekjaar 2010 heeft afgesloten met een verlies, ten opzichte van 42% in 2009. De onderzoekers vermoeden dat het kostenniveau in de instellingen niet snel genoeg is aangepast aan de dalende baten. De bezuinigingen hebben nog niet geleid tot een forse inkrimping van personeel, die inzet van personeel blijft redelijk constant net als de leerlingenaantallen.

De kapitalisatiefactor is afgenomen met 1,4% ten opzichte van de eerdere benchmark in 2009. In het rapport van het onderzoek is dit en andere relevante resultaten terug te lezen, uitgesplitst naar sector.

Ga naar het gehele rapport



Controleprotocol 2011 (7 oktober 2011)

geen tags

Op 7 oktober 2011 is het Onderwijscontroleprotocol OCW/EL&I 2011 (versie 20-09-2011) in het accountantsoverleg met de Inspectie van het Onderwijs besproken. In het controleprotocol 2011 zijn slechts beperkte wijzigingen ten opzichte van het controleprotocol 2010 opgenomen. Enkele belangrijke zaken die in het overleg over het controleprotocol naar voren kwamen waren:

  • Ten aanzien van de rechtsmatigheidsaspecten van huisvestingsuitgaven in het primair onderwijs zijn geen nieuwe ontwikkelingen te melden. Het bestaande kader zoals weergegeven in de brieven van de minister d.d. 12 mei 2009, 1 april 2010 en juni 2010 is nog steeds van toepassing.
  • Er wordt geattendeerd op de wijzigingen in de Richtlijnen voor de Jaarverslaggeving en in het bijzonder RJ 660 Onderwijsinstellingen. Dit betreft de eventuele opname van een langlopende vordering in het VO op het ministerie en de aanpassing van model G.

Speerpunten bij de onderzoeken van de inspectie zijn het komend jaar onder andere: verantwoording privaat vermogen, naleving consolidatievoorschriften, beleggingsstichtingen en bestuurdersbeloningen.
ga naar de website



Netwerkbijeenkomsten PO: Beheersing van loonkosten en huisvestingsprojecten (27 oktober 2011)

geen tags

In onze laatste netwerkbijeenkomsten PO van dit kalenderjaar, 9 en 17 november, draait het om beheersing. Op verzoek van een aantal netwerkdeelnemers is er in de eerste plaats een programma- onderdeel over het volgen van de loonkosten door het kalenderjaar heen. Netwerkdeelnemers ervaren het als lastig om de realisatie van de loonkosten te volgen. In de bijeenkomst worden mogelijke oplossing gepresenteerd en wisselen deelnemers ervaringen uit.
Het tweede programmaonderdeel wordt verzorgd door ir. Piet de Mik MPC van Helix Advies. Hij is als bouwkundig adviseur werkzaam in het onderwijs en gaat in op de volgende vragen:

  • Hoe stel ik een goede projectbegroting voor huisvestingprojecten op en hoe beheers ik deze?
  • Moet je als schoolbestuur bouwheer willen zijn en hoe geeft je dit vorm?
  • Over welke competenties moet een onderwijsorganisatie beschikken als er sprake is van (middel)grote huisvestingsprojecten? 
  • Hoe geef je de relatie met de gemeente en externe partijen vorm?

Aanmelden kan via onze website.
www.infinitebv.nl



Financiƫle ontwikkelingen voortgezet onderwijs (27 oktober 2011)

geen tags

De VO-raad heeft de relevante ontwikkelingen rond kosten en bekostiging in kaart gebracht in het overzicht 'Financiële ontwikkelingen vanaf 2012'. De nadruk ligt op 2012, maar ook de jaren daarna komen aan bod. Waar relevant wordt ook nog 2011 genoemd. Voor subsidies is een meerjarig overzicht opgenomen. Ook bevat de informatie een actueel overzicht van bezuinigingen en intensiveringen als gevolg van het regeerakkoord. Verder komen het Actieplan LeerKracht, de maatschappelijke stage, de loonruimte, kasschuif, materiële bekostiging en de Prestatiebox aan bod.
http://www.vo-raad.nl/themas/bekostiging/financiele-ontwikkelingen-vanaf-2012



Beloning en loopbaan vaker onderwerp van gesprek op scholen (24 oktober 2011)

geen tags

Kortere salarislijnen, functiemix en lerarenbeurs hebben ertoe geleid dat leidinggevenden en medewerkers in het primair en voortgezet onderwijs formele gesprekken belangrijker zijn gaan vinden. Een verwachte sterkere inzet van gesprekken over functioneren, loopbaan- en persoonlijke ontwikkeling is niet gebeurd. Wel praten leidinggevenden en medewerkers vaker dan enkele jaren terug over loopbaanontwikkeling en beloning. Over loopbaanontwikkeling maken zij frequenter concrete afspraken dan over beloning. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Formele gesprekken in het onderwijs. Invloed van onderwijsontwikkelingen op de gesprekkencyclus en persoonlijke ontwikkelingsplannen in het primair en voortgezet onderwijs’, in opdracht van het SBO.
Ook al is het aantal formele gesprekken niet gestegen, de behoefte aan functioneringsgesprekken is volgens werkgevers en medewerkers wel toegenomen. Van de formele gesprekken worden deze het meeste ingezet en loopbaangesprekken het minst. De persoonlijke ontwikkelingsplangesprekken (pop’s) vinden veelvuldig plaats. Vooral met leraren voeren scholen gesprekken; managers en medewerkers uit de organisatie- en beheerssfeer komen minder aan bod.
Schoolleiders vinden formele gesprekken en pop’s erg nuttig. Ze vinden vaker dan medewerkers dat actuele onderwijsontwikkelingen er invloed op hebben. Verder vinden schoolleiders dat tachtig procent beoordelingsgesprekken voert; medewerkers geven aan dat scholen dat voor zestig procent doen. Opvallend verschil is dat schoolleiders vaker vinden dat medewerkers zich niet verder willen ontwikkelen terwijl die juist zeggen dat zij daar geen ruimte voor krijgen. http://www.onderwijsarbeidsmarkt.nl/actueel/2011-q4/beloning-en-loopbaan-vaker-onderwerp-van-gesprek-op-scholen/



Passend onderwijs: concept Referentiekader beschikbaar, Kamer in afwachting van wet en en AOb stapt uit overleg met minister (27 oktober 2011)

geen tags

De Wet Passend onderwijs, die naar verwachting komende maand aan de Tweede Kamer zal worden aangeboden biedt schoolbesturen veel ruimte bij de concrete invulling. Om richting te geven aan deze invulling wordt door de sectorraden (PO, VO, MBO en AOC) een Referentiekader Passend onderwijs opgesteld. Het Referentiekader is het geheel van werkwijzen en afspraken waarnaar schoolbesturen en samenwerkingsverbanden zich richten bij de vormgeving van de Zorgplicht Passend onderwijs. Onlangs is, ten behoeve van externe raadpleging, een concept versie gepubliceerd.
Ondertussen is de Algemene Onderwijsbond uit het overleg met de minister gestapt over de bezuiniging van 300 miljoen euro op Passend onderwijs. De bond wil het budget voor prestatiebeloning hiervoor inzetten. Andere bonden en de werkgevers praten nog wel verder.
Bij behandeling van het wetsontwerp in de Tweede Kamer zal onder meer het begrip Basiszorg aan de orde komen. Basiszorg is nu in het referentiekader gedefinieerd. Ouderorganisaties en AOb pleiten voor een wettelijke verankering van Basiszorg.
http://www.passendonderwijs.nl/files/media/nieuws/Referentiekader_PaO_Concept_externe_raadpleging.pdf
http://www.aob.nl/default.aspx?id=12&article=48386
http://www.cnvo.nl/nc/actueel/nieuws/onderwijs-nieuws/nieuws-details/article/cnv-onderwijs-doet-ultieme-poging-voor-oplossing-passend-onderwijs.html



Nieuwe DUO-website in de lucht: Open Onderwijsdata (21 oktober 2011)

geen tags

Sinds kort is een website met openbare onderwijsinformatie in de lucht. DUO heeft vanuit haar ervaring met informatieverzoeken van klanten een site met gegevens die iedereen vrij kan gebruiken ontwikkeld. De site bevat onder meer adresgegevens (instellingen en bevoegde gezagen), leerlingen (gewichten, leeftijden e.d. per school) en personeel (leeftijden, functiecategorieën e.d. per school). De site zal verder ontwikkeld worden op basis van reacties van gebruikers.
http://www.ib-groep.nl/organisatie/open_onderwijsdata/default.asp



Huisvestingsmiddelen voor buitenonderhoud in het PO naar de schoolbesturen? (6 oktober 2011)

geen tags

De Tweede Kamer nam onlangs een motie aan die uitspreekt dat de huisvestingsmiddelen voor buitenonderhoud naar de schoolbesturen moeten worden gedecentraliseerd. Het feit dat de motie is aangenomen kan worden gezien als een eerste stap naar de volledige overheveling van de huisvestingsmiddelen naar de schoolbesturen. Het kabinet volgt de lijn van de bestuursafspraken voor onderwijshuisvesting. Eerst komt onder gemeenten een draagvlakonderzoek, dan een besluit over wel of niet doordecentraliseren van buitenonderhoud en aanpassingen in het primair onderwijs. Als mogelijke ingangsdatum van de wetswijziging noemt het kabinet 2013. Verder beschouwt het kabinet de motie als steun voor het gevoerde beleid. Het draagvlakonderzoek wordt volgens planning eind 2011 opgeleverd.
http://www.vng.nl/smartsite.dws?id=110899



Vakantieregeling in CAO-VO aangepast ( 24 oktober 2011)

geen tags

De vakantieregeling in de CAO-VO 2011-2012 aangepast. Het gaat om de vakantieregeling voor zowel de functiecategorie directie en leraren als de functiecategorie onderwijsondersteunend personeel. De VO-raad heeft een toelichting gepubliceerd, met uitleg over de oorsprong en de belangrijkste gevolgen van de nieuwe regeling. Door gewijzigde wetgeving omtrent de opbouw van vakantierechten tijdens ziekte voldeden de oude CAO-bepalingen omtrent het opbouwen van vakantierechten niet meer aan de wettelijke vereisten. De CAO-partijen hebben afgesproken dat de vakantieregeling in het voortgezet onderwijs – binnen de grenzen van de nieuwe wetgeving – in de praktijk zo min mogelijk verandert.
www.voraad.nl



Volgende generatie schoolleiders gaat het doen (10 oktober 2011)

geen tags

De Onderwijsgids publiceerde over een internationaal onderzoek naar vernieuwingen in het onderwijs. Men vat het onderzoek als volgt samen. “De volgende generatie schoolleiders zal de noodzakelijke vernieuwing van het onderwijs pas echt tot stand brengen. Dat is de verwachting van internationaal onderwijsgoeroe Joe Folkman, op basis van een onderzoek dat hij samen met Margareth de Wit van CBE heeft uitgevoerd. Op dit moment zijn vooral eerdere generaties aan de macht in het onderwijs. Het komende decennium gaat een grote groep docenten en schoolleiders met pensioen. Daardoor ontstaan enorme tekorten, maar het betekent ook dat jongere leidinggevenden kunnen doorstromen en in een hoger tempo kunnen innoveren.”
http://www.nationaleonderwijsgids.nl/anp/index.php?item_id=306&anp_id=7219



Aparte CAO voor onderwijsbestuurders VO (27 oktober 2011)

geen tags

De Onderwijsbestuurdersvereniging en de VTOI (de vereniging van toezichthouders in het onderwijs) hebben op 13 oktober 2011 de eerste CAO afgesloten voor bestuurders in het voortgezet onderwijs. Met de CAO bestuurders VO 2011-2013 wordt voldaan aan de wet ‘Goed onderwijs, goed bestuur’. Daarin staat dat de salarissen van bestuurders in het VO in een CAO moeten zijn vastgelegd. Het is de bedoeling dat alle statutair bestuurders in het VO binnen twee jaar onder de nieuwe CAO vallen. Raden van Toezicht kunnen aan de hand van deze cao passende arbeidsvoorwaarden afspreken met de betrokken bestuurder(s). Het salaris van de bestuurder van de grootste instelling in het VO (met meer dan 60.000 leerlingen) blijft binnen het door de Minister van OCW voorgestelde maximum. Voor de komende twee jaar is een nullijn overeengekomen. Voor bestuurders van middelgrote en kleinere VO-instellingen blijven de afspraken ruim onder het voorgestelde maximum.
In de Tweede Kamer werd op 11 oktober gesproken over het Wetsvoorstel Normering topinkomens van minister Donner dat een maximum wil stellen aan de bezoldiging in de (semi)-publieke sector.  De behandeling van dit wetsvoorstel gaat begin november verder.
http://www.vtoi.nl/nieuws/cao-vo-persbericht
http://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/verslagen/kamer_in_het_kort/maximum_aan_bezoldiging_topfunctionarissen.jsp


  Savannahweg 17
3542 AW Utrecht
T 085-8769437
E info@infinitebv.nl
W www.infinitebv.nl
D Link naar disclaimer
A Afmelden nieuwsbrief