Indien u problemen heeft met de weergave van deze mail, klik dan alstublieft hier.

Infinite Update - 26 juni 2012

Het schooljaar loopt ten einde, de zomer staat voor de deur, dit is de laatste Infinite Update van dit schooljaar. Na een (politiek) bewogen jaar pakken we in september de draad weer op en kunt u weer regelmatig uitkijken naar onze compacte samenvatting van alle relevante (onderwijs-) nieuws op het gebied van bedrijfsvoering. Goede vakantie!


Agenda

geen tags
  • 20 september 2012: Netwerk Controllers en Financieel directeuren in het PO 10:00 - 15:00 (Utrecht) lees verder
  • 27 september 2012: Netwerk Controllers en Financieel directeuren VO 10:00 - 15:00 (Utrecht) lees verder
  • 29 november 2012: Netwerk Controllers en Financieel directeuren in het PO 10:00 - 15:00 (Utrecht) lees verder
  • 2 oktober 2012: Finance in het onderwijs (Nijmegen) lees verder
  • 7 november 2012: Financieel Leiderschap (Putten) lees verder


CAO-onderhandelingen voor het VO voorlopig opgeschort (13 juni 2012)

geen tags

De VO-raad en de vakverenigingen AOb, Abvakabo, CNV Onderwijs en CMHF hebben de onderhandelingen over een nieuwe CAO VO voorlopig opgeschort. De partijen zijn van mening dat de onderhandelingen - mede gezien het huidige politieke klimaat - momenteel niet kunnen leiden tot een vruchtbaar resultaat.
Het CAO-overleg zal in het najaar worden hervat, zodra meer duidelijk is over de plannen van de politiek. Werkgevers en vakbonden hebben eerder al afgesproken dat de huidige CAO VO 2011-2012 na 1 augustus 2012 van kracht blijft tot het moment waarop partijen een nieuw akkoord hebben gesloten. Dit heeft als gevolg dat per 1 augustus 2012 geen veranderingen voor de schoolorganisaties zullen plaatsvinden.
www.voraad.nl



Wijziging reglement Participatiefonds en berekening ontslagruimte (13 juni 2012)

geen tags

Een van de ontslaggronden en criterium voor tegemoetkoming van uitkeringskosten is de daling rijksbekostiging personeel en financiële bijdragen van derden.

Dit geldt zowel bij ontslagbeleid (art 7) als werkgelegenheidsbeleid ( art 7.a.). In het reglement Participatiefonds staat beschreven welke rekensom een bestuur moet maken om de uitkering vergoed te krijgen ( instroomtoets). Artikel 7.1. stelt “Ontslag wegens daling van de rijksbekostiging van personeel en financiële bijdrage van derden (zoals bijdragen van gemeenten, sponsorgelden, Europese subsidies) doet zich voor indien de daling van genoemde bekostiging inclusief andere ontslagen en natuurlijke verloop minimaal gelijk is aan de omvang van het gemelde ontslag.” Als de daling groter is, is er sprake van ontslagruimte aanwezig. Voor de berekening van de rijksbekostiging telt vanouds een deel van het PAB-budget mee; voor ontslag per 1 augustus 2012-2013 stelt het Participatiefonds 65 % van het PAB budget mee te tellen als rijksbekostiging. Daarnaast telt ook 65 % van de prestatieboxmiddelen mee en een deel van het budget Cultuureducatie. De exacte berekeningswijze gaat als volgt:

Berekening middelen prestatiebox voor het schooljaar 2011-2012
U dient de middelen die u op grond van de Regeling prestatiebox in maart 2012 voor de laatste 7 maanden van het schooljaar 2011-2012 heeft ontvangen, te delen door 7 en vervolgens te vermenigvuldigen met 12. Bij dat bedrag dient u vervolgens het bedrag dat u op grond van de regeling versterking cultuureducatie2011-2012 heeft ontvangen, op te tellen. Van dit bedrag mag bij de vergelijking 35% buiten beschouwing worden gelaten. U dient de andere 65% in de vergelijking mee te nemen bij de post "prestatiebox".

Berekening middelen Prestatiebox voor het schooljaar 2012-2013
U dient de middelen die u op grond van de Regeling prestatiebox in maart 2012 voor de eerste 5 maanden van het schooljaar 2012-2013 heeft ontvangen, te delen door 5 en vervolgens te vermenigvuldigen met 12. Ook van dit bedrag mag bij de vergelijking 35% buiten beschouwing worden gelaten terwijl u de andere 65% in de vergelijking mee moet nemen bij de post "prestatiebox".

Overigens tellen ook andere bekostigings- en subsidiebedragen mee bij de bepaling van o ntslagruimte. Zie daarvoor artikel 7 ( pag. 17-21) van het Reglement Participatiefonds.

www.vfpf.nl
ga naar de berekening



Eerste Kamer stemt in met urennorm (26 juni 2012)

geen tags

De Eerste Kamer heeft ingestemd met de wet Onderwijstijd. 35 senatoren stemden voor, 33 tegen. De wet regelt onder meer een urennorm voor het middelbaar onderwijs. Ook krijgen ouders en leerlingen meer inspraak over de invulling van het onderwijs en worden roostervrije dagen vastgelegd.

bekijk de stemming



Nieuwe reglementen (21 juni 2012)

geen tags

Onlangs heeft het bestuur van het Participatiefonds de Reglementen voor PO en VO voor het schooljaar 2012-2013 vastgesteld. De Reglementen worden gepubliceerd op de website van de fondsen en in de Staatscourant. Daarnaast  zal toezending plaatsvinden aan alle schoolbesturen.

Wijzigingen vervangingsfonds

  • artikel 2, lid 3 en lid 4: Afwezigheidsgronden
    Vanaf 1 augustus 2012 wordt de Regeling in mindering brengen uitkeringen (IMBU) niet langer door de Minister uitgevoerd. Schoolbesturen zijn vanaf dat moment niet langer verplicht bepaalde bedragen die zij op grond van de Ziektewet en de Wet arbeid en zorg ontvangen aan de Minister af te dragen. De ontvangen bedragen kunnen voor de bekostiging van vervanging worden aangewend. Dit betekent dat een aantal met name genoemde verlofsituaties niet meer door het Vervangingsfonds wordt bekostigd.
  • artikel 3, lid 2: Geen afdracht WAO gelden
    Het Vervangingsfonds maakt geen aanspraak meer op uitkeringen die op grond van de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering door schoolbesturen zijn ontvangen. Artikel 3, lid 2 is komen te vervallen.
  • artikel 4 A: Premiedifferentiatie - Uitbreiding aantal treden
    Het Vervangingsbijdrage-differentiatiesysteem is uitgebreid met extra restitutietreden (artikel 4 E, lid 1) en extra restitutiepercentages (artikel 4 F, lid 1). De toeslag percentages van de drie hoogste toeslagtreden zijn gewijzigd (artikel 4 C, lid 1).
  • artikel 4 A: Premiedifferentiatie - Tredenindeling voor eigen risicodragers
    Het Vervangingsbijdrage-differentiatiesysteem is ook van toepassing op bevoegde gezagsorganen, zijnde groot schoolbestuur (eigen risicodrager). Voor deze schoolbesturen gelden afwijkende toeslagtreden (artikel 4 B, lid 2), afwijkende toeslagpercentages (artikel 4 C, lid 2), afwijkende restitutietreden (artikel 4 E, lid 2) en afwijkende restitutiepercentages (artikel 4 F, lid 2). Bij de grote schoolbesturen wordt niet enkel gekeken naar de verhouding tussen ziektedeclaraties en afgedragen premie, maar naar de verhouding tussen alle declaraties en de afgedragen premie.
  • artikel 4 A, lid 2: Premiedifferentiatie – Schaderegres
    Indien vervangingsdeclaraties worden ingediend die verband houden met een ongeval waarbij een bevoegd gezag op grond van de Verhaalswet ongevallen ambtenaren (Voa) een vordering wegens loonschade heeft ingesteld, maakt het Vervangingsfonds nog slechts aanspraak op 50% van de uit te betalen schadevergoeding.
  • artikel 8A: Vervanging bij ziekteverlof
    Bekostigde vervanging in verband met afwezigheid van een personeelslid op grond van ziekteverlof, wordt in alle gevallen beperkt tot maximaal 28 maanden. Uitzonderingen zijn niet meer mogelijk. Wel is in het artikel een overgangsregeling opgenomen.
  • artikel 20: Uitzendarbeid en Payrollen
    De CAO VPO is met ingang van 1 januari 2012 komen te vervallen. Door een algemeen verbindend Verklaring is voor personeel bij Payrollondernemingen thans de CAO ABU (uitzendbranche) van toepassing. Artikel 20B en de begripsbepalingen van Payrollen en Uitzendarbeid zoals opgenomen in artikel 1 zijn aan de gewijzigde situatie aangepast. Het maximum van schaal LB van de CAO-PO, geldt als maximum voor de vervangingsbekostiging.
  • artikel 23: Onderwijsondersteunend personeel, bovenschools management en leden van een college van bestuur
    De vervanging van bovenschools management en leden van een college van bestuur is samengevoegd met het artikel betreffende de vervanging van onderwijsondersteunend personeel. Het maximum van schaal DD van de CAO-PO, geldt als maximum voor de vervangingsbekostiging.
  • artikel 23B is komen te vervallen.

Wijzigingen Participatiefonds

  • Bezwaar en beroep tegen ontslagbesluit
    Bij de diverse ontslaggronden is de volgende bepaling opgenomen: Indien tegen het ontslagbesluit bezwaar en/of beroep is ingesteld, stelt het bevoegd gezag het Participatiefonds daarvan in kennis. Het Participatiefonds kan in het geval dat betrokkene tegen het ontslagbesluit rechtsmiddelen heeft aangewend de beslissing op de vergoedingsaanvraag aanhouden tot het moment waarop de in bezwaar dan wel beroep genomen (gerechtelijke) beslissing onherroepelijk is geworden.
  • artikel 4.4.1: Bewijs van outplacement
    Bij categorie IV A sub 4 en IV B sub 3 wordt in het kader van het aanbieden van outplacement niet meer om een offerte gevraagd. Outplacement wordt nu aangetoond middels een schriftelijk aanbod van outplacement, gedateerd voorafgaand aan het ontslag, waarin het bedrag dat het bevoegd gezag bereid is voor zijn rekening te nemen wordt genoemd. Het aanbod dient substantieel en reëel te zijn in relatie tot de arbeidsmarktpositie van betrokkene.
  • artikel 4.4.1: Bewijs van faciliteiten
    Bij categorie IV A sub 3 en IV B sub 2 wordt in het kader van het aanbieden van faciliteiten niet meer uitsluitend om een offerte of een factuur gevraagd. Er kan nu ook worden volstaan met een afschrift van een aanbod.
  • artikel 6.4: Afwijzen vergoedingsverzoek
    Er is een vierde lid aan artikel 6 toegevoegd. Een vergoedingsverzoek wordt afgewezen indien het bevoegd gezag zich niet aan de uitspraak van de Commissie van Beroep heeft onderworpen.
  • artikel 7.2 en 7A.3: Regeling versterking cultuureducatie
    De per 1 augustus 2012 afgeschafte Regeling versterking cultuureducatie maakt nog wel onderdeel uit van de vergelijking per 1 augustus 2012.
  • artikel 7.2 en 7A.3: Regeling prestatiebox primair onderwijs
    Bij ontslagen per 1 augustus 2012 wegens opheffing van de betrekking, worden de middelen van de Regeling prestatiebox primair onderwijs niet volledig, maar slechts voor 65% bij de bekostigingsvergelijking meegeteld.
  • artikel 7B.3: Ontslag wegens reorganisatie
    Bij een ontslag wegens reorganisatie wordt geen vergelijking gemaakt van de rijksbekostiging. Een afschrift van het zorg - plan is daarom overbodig. Het betreffende artikelonderdeel is komen te vervallen
  • artikel 9 sub v: Vervallen
    Het artikel betreffende ontslag wegens bezuiniging op ambulante begeleiding en de leerlinggebonden financiering, heeft zijn werking verloren. Het artikel is daarom komen te vervallen.

lees hier een overzicht van de belangrijkste wijzigingen (uit R]entree juni 2012)



Personele bekostiging stijgt met 0,42% (22 juni 2012)

geen tags

Het kabinet verhoogt de bijdrage aan de arbeidskosten in 2012 met 0,42%. De loonontwikkeling in het referentiemodel is dan wel op 0% gezet, maar de ontwikkeling van pensioenpremies en sociale lasten in de marktsector wordt min of meer gevolgd, vandaar deze 0,42%. Dit betekent dat de GPL 2012-2013 met 0,42% wordt verhoogd ten opzichte van de in maart bekendgemaakte GPL voor dit schooljaar (zie regeling bekostiging personeel 2012-2013, d.d. 23 maart 2012). Aangezien de compensatie lager ligt dan de daadwerkelijk gestegen werkgeverslasten, heeft één en ander consequenties voor de exploitatie van schoolbesturen.

De compensatie voor gestegen werkgeverslasten geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2012 en heeft dus ook betrekking op de laatste 7 maanden van het schooljaar 2011-2012. De formele vaststelling van de GPL in de regeling bekostiging 2011-2012 komt vermoedelijk in augustus.

De GPL 2012-2013 zal daarnaast ook nog worden aangepast in verband met de bekostiging van de functiemix. In de GPL 2012-2013 die in maart is gepubliceerd, zit de oploop van de functiemix per 1 augustus 2012 nog niet verdisconteerd. Eén en ander is afhankelijk van de evaluatie van de eerste tranche van de functiemix.

www.poraad.nl



Instrument ‘Risico’s in beeld’ gelanceerd (12 juni 2012)

geen tags

Het instrument ‘Risico’s in beeld’ is door het project 'Eerst kiezen, dan delen' van de PO-Raad ontwikkeld voor en door bestuurders en/of algemene directie en helpt u;

  • te beoordelen of uw risicomanagement toereikend is;
  • inzichtelijk te maken van aandachtsgebieden voor de (nabije) toekomst;
  • inzicht te verkrijgen in de relatie tussen het risicoprofiel en de financiële positie van uw instelling

De brede benadering van het instrument kan direct of indirect een bijdrage leveren aan het in control zijn of het in control worden van de organisatie. Het instrument helpt bij een systematische reflectie op risico’s en beheersingsmaatregelen. Het instrument is een hulpmiddel en helpt en ondersteunt de interne discussie, zet aan tot beheersingsmaatregelen en vereenvoudigt het doen van goed onderbouwde uitspraken.

Het risicomanagementmodel ‘Risico’s in beeld’ is een groeimodel en is tot stand gekomen met intensief overleg en inbreng vanuit onderwijsorganisaties. In het najaar van 2012 wordt een aantal workshops georganiseerd waarin toelichting en interpretatie van het instrument centraal staan.

 www.eerstkiezen.poraad.nl



Jaarcongres Finance in het Onderwijs (15 juni 2012)

geen tags

Na een succesvolle eerste editie -met ruim 150  financiële professionals- organiseert CKC Seminars op 2 oktober 2012 de tweede editie van het Jaarcongres Finance in het Onderwijs. Het congres vindt plaats in Nijmegen. Het centrale thema is: “Snijden of slim investeren in het onderwijs; De financiële professional als schakel tussen kwaliteit en kosten van onderwijs”.

De 2012 editie
Het diverse programma bestaat uit keynote lezingen van vooraanstaande deskundigen, actuele praktijkcases en interactieve workshops. Met bijdragen van o.a. Monica van der Hoff-Israel als dagvoorzitter (Infinite Financieel), Prof. dr. Jos Blommaert (Tilburg University) en Prof. dr. Arjen Ronner (Universiteit van Amsterdam & Aon) belooft het wederom een succesvolle editie te worden.
Karen: Esther Pieterse gaat vandaag of morgen een eerste mailing de deur uit doen. Daarin staan de keynote sprekers vermeld. Ik stuur hem je door en stel voor dan ook die sprekers in de update te vermelden.

Het congres richt zich breed op de portefeuillehouders financiën binnen het onderwijs, van primair onderwijs (PO) tot voortgezet onderwijs (VO) en van beroepsonderwijs (MBO) tot hoger beroepsonderwijs (HBO) en wetenschappelijk onderwijs (WO).
Tot de doelgroep behoren schoolbesturen, algemeen directeuren /schoolleiders (leden van de medezeggenschapsraad), leden van de Raad van Toezicht, directeuren van de financiële afdeling, administratiekantoren, afdeling planning & control, en adviseurs.
meer informatie is hier beschikbaar



Scholen vergroten massaal de klassen (21 juni 2012)

geen tags

Scholen in het primair en voortgezet onderwijs gaan dit jaar massaal bezuinigen op het onderwijzend personeel. Dat blijkt uit onderzoek dat DUO Onderwijsonderzoek verrichtte in opdracht van CPS Onderwijsontwikkeling en advies. Scholen zullen daardoor minder en dus grotere klassen krijgen. Daarnaast bezuinigen scholen op veel meer posten zoals het ondersteunend personeel, professionalisering, ICT, management en onderhoud. Ook voor 2013 voorzien leidinggevenden in het onderwijs nog flinke bezuinigingen. 

Van de directeuren in het primair onderwijs zegt 79% dat ze dit jaar gemiddeld 16% gaan bezuinigen op het onderwijzend personeel. In het voortgezet onderwijs zegt 77% dat de formatie met gemiddeld 14% zal dalen.

Uit het onderzoek blijkt verder dat scholen divers omgaan met de middelen uit de zogenaamde ‘prestatiebox’. Deze worden voor meer dan 20% niet besteed aan de doelen die er aan zijn gekoppeld. Dit geldt zowel in het primair als in het voorgezet onderwijs. De prestatiebox biedt hiervoor overigens ruimte. Het is mogelijk dat scholen al ambities op de doelstellingen hebben ontwikkeld vanuit de reguliere middelen. 

Download hier het volledige onderzoek.
www.cps.nl



Inspectie publiceert geactualiseerde toezichtkader (12 juni 2012)

geen tags

De Inspectie van het Onderwijs heeft het geactualiseerde toezichtkader voor het primair en voortgezet onderwijs gepubliceerd. Het treedt op 1 augustus 2012 in werking.

De actualisering heeft betrekking op de volgende punten:

  • De Inspectie van het Onderwijs houdt toezicht op de uitvoering van de medezeggenschap op scholen en op de Wet overige OCW-subsidies. Beide toezichtgebieden zullen betrokken worden bij het programmatisch handhaven.
  • Indien de Inspectie nader onderzoek verricht op een school omdat het vermoeden bestaat dat de kwaliteit tekortschiet, kunnen verschillende aspecten bij dat onderzoek worden betrokken. Een van de aspecten is de effectiviteit van het didactisch handelen.
  • Een ander aspect dat kan worden onderzocht tijdens een Kwaliteitsonderzoek, is de kwaliteit van het onderwijspersoneel betreffende de eisen van bevoegdheden en bekwaamheid en de duurzame borging van de kwaliteit van het onderwijspersoneel. Dat aspect is expliciet opgenomen in de vernieuwde Wet op het onderwijstoezicht.
  • De inspectie gaat bij een onderzoek uit van openbare verantwoordingsinformatie over kwaliteit, financiën en waarborg voor professionaliteit. De inspectie gebruikt deze informatie voor haar oordeel als deze voldoende actueel en betrouwbaar is. Dit element was al opgenomen in de werkwijze van het risicogestuurde toezicht, waarbij de jaardocumenten van een school betrokken worden bij de voorbereiding en uitvoering van een onderzoek.

Indien de inspectie oordeelt dat de kwaliteit van het onderwijs ernstig of langdurig tekortschiet, informeert zij het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente waar de betreffende instelling gelegen is. Dit zal worden toegevoegd aan de interne werkprocessen van het risicogestuurde toezicht.

volg deze link naar het toezichtskader en de brief van de Minister
www.onderwijsinspectie.nl



Cito-toets in 2013 nog gewoon in februari (13 juni 2012)

geen tags

De Cito-toets wordt volgend jaar nog gewoon in februari afgenomen op 5, 6 en 7 februari 2013. Dat hebben het ministerie van OCW en het Cito met elkaar afgesproken.

Het wetsvoorstel voor de invoering van een centrale eindtoets is nog niet behandeld door de Tweede Kamer. Het ministerie van OCW en Cito willen scholen echter snel duidelijkheid geven, zodat ze er in hun voorbereiding op het nieuwe schooljaar rekening mee kunnen houden. Om die reden is besloten de situatie in het schooljaar 2012-2013 ongewijzigd te laten. De scholen zijn daar recentelijk over geïnformeerd.

Het wetsvoorstel voor de invoering van een centrale eindtoets ligt momenteel in de Tweede Kamer. En belangrijk uitgangspunt van de centrale eindtoets is dat de toets in april zal plaatsvinden. Dit leidt ertoe dat in groep 8 meer tijd aan onderwijs wordt besteed.

Als het parlement instemt met het wetsvoorstel tot invoering van een verplichte eindtoets, bepalen de minister van Onderwijs en het College voor Toetsen en Examens wanneer de toets wordt afgenomen. Dit zal voor leerlingen in het gewone basisonderwijs op z’n vroegst in april 2014 het geval zijn.

lees het hele bericht



Passend onderwijs: datum behandeling wetsvoorstellen bekend en antwoorden Minister in tweede ronde(21 juni 2012)

geen tags

De Eerste Kamer heeft dinsdag 3 juli gereserveerd om de wetsvoorstellen passend onderwijs en kwaliteit in het (voortgezet) speciaal onderwijs plenair te behandelen. De Minister heeft 22 juni in een brief gereageerd op de vragen in het nader verslag van de Eerste kamer. Dit nader verslag beslaat extra vragen over het wetsvoorstel  die onder meer betrekking hebben op het functioneren van de Ondersteuningsplanraad, de mogelijkheden om in “Kamers” te gaan werken, mogelijke vormen van machtsstrijd binnen een samenwerkingsverband, de borging van de positie en het behoud van de expertise speciaal onderwijs, de positie en de rol van de ouders, de indicatiestelling en de verevening.

Lees het verslag van de Eerste Kamer en de nota naar aanleiding van het verslag van de minister van Onderwijs aan de Eerste Kamer hier

www.passendonderwijs.nl



Handreiking bestuursakkoord primair onderwijs (19 juni 2012)

geen tags

Begin 2012 werd het bestuursakkoord primair onderwijs ondertekend. Het akkoord kwam tot stand op initiatief van de algemene ledenvergadering van de PO-Raad in juni 2011. In het akkoord zijn intenties rond zowel de kwaliteitsambities van de sector als van de minister bekrachtigd . In het akkoord is ook de intentie opgenomen om ruimte en vertrouwen te realiseren en te bekrachtigen in de rol en positie van schoolbesturen en hun scholen.

De handreiking beoogt besturen in het primair onderwijs te voorzien van informatie en suggesties die behulpzaam kunnen zijn bij het realiseren van hun eigen meerjarenbeleid. Dit vanuit de focus van het bestuursakkoord dat de sector namens en in opdracht van de schoolbesturen met de minister en staatssecretaris hebben gesloten.

Bekijk de handreiking

www.poraad.nl


  Savannahweg 17
3542 AW Utrecht
T 085-8769437
E info@infinitebv.nl
W www.infinitebv.nl
D Link naar disclaimer
A Afmelden nieuwsbrief