Indien u problemen heeft met de weergave van deze mail, klik dan alstublieft hier.

Infinite Update - 3 juni 2014

In Infinite Update vatten we het belangrijkste onderwijsnieuws, met name op het gebied van bedrijfsvoering en bekostiging voor u samen. Ook de actualiteiten rondom de invoering van Passend Onderwijs komen aan de orde.


Agenda

geen tags
  • 11 juni 2014: bedrijfsvoering en risicomanagement in swv vo lees verder   

  • 18 september 2014: Netwerk Controllers en Financieel directeuren PO lees verder

  • 2 oktober 2014: Netwerk Controllers en Financieel directeuren VO lees verder

  • 20 november 2014: Netwerk Controllers en Financieel directeuren PO lees verder



Personele bekostiging PO stijgt licht (28 mei 2014)

bekostiging, po

Schoolbesturen krijgen 0,21 procent meer personele bekostiging ter compensatie van de gestegen arbeidskosten in 2014. De ontwikkeling van pensioenpremies en sociale lasten in de marktsector wordt daarmee min of meer gevolgd. Toch is de compensatie ook dit jaar lager dan de daadwerkelijk gestegen werkgeverslasten. Dat komt met name door de stijging van de werkloosheidskosten (premie Participatiefonds). Vooral de krimp van het aantal leerlingen is daarvan de oorzaak. De PO-Raad schat de toename van de werkgeverslasten over 2013 voor de sector primair onderwijs in totaal op circa 1 procent. Er is dus sprake van een gat van ongeveer 0,8 procent. In een bericht op haar website werkt de PO-Raad dit nader uit.
Het feit dat het kabinet de compensatie voor de gestegen werkgeverslasten over 2014 op basis van de referentie systematiek heeft vastgesteld op 0,21 procent, betekent dat de GPL 2014-2015 met 0,21 procent wordt verhoogd ten opzichte van de in maart bekendgemaakte GPL. De compensatie voor gestegen werkgeverslasten geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2014 en heeft dus ook betrekking op de laatste zeven maanden van het schooljaar 2013-2014. De formele definitieve vaststelling van de GPL in de regeling bekostiging 2013-2014 wordt in september verwacht.
lees meer



Financiële gegevens per schoolbestuur weer online (22  mei 2014)

DUO, kengetallen

Tot mei 2013 publiceerde DUO financiële gegevens en kengetallen per schoolbestuur in één handzaam A4tje. Sindsdien waren de gegevens ook wel beschikbaar, maar veel gebruiksonvriendelijker. Na aandringen, van onder meer Infinite Financieel collega Jan Looise, zijn de overzichtelijke A4tjes weer online. Voor alle onderwijssoorten, van PO tot en met WO, zijn de gegevens beschikbaar.

lees meer



Stand van zaken CAO VO (30 mei 2014)

CAO, VO, onderhandelaarsakkoord

De Federatie van Onderwijsvakorganisaties heeft op 20 mei bekendgemaakt dat hun leden instemmen met het onderhandelaarsakkoord CAO VO 2014-2015. De AOb maakte eerder al bekend akkoord te gaan. De CAO VO 2014-2015 is hiermee in formele zin een feit. CNV Onderwijs en Abvakabo hebben echter tegen het onderhandelaarsakkoord gestemd.

lees meer



Stand van zaken CAO PO (30 mei 2014 )

CAO, PO

Woensdag 28 mei 2014 zijn de onderhandelingen over de CAO-PO hervat. Het overleg lag enkele weken stil. De betrokken partijen hebben zich nu met elkaar ten doel gesteld vóór de zomervakantie een onderhandelaarsakkoord te kunnen presenteren.

lees meer



Staatssecretaris werkt beleidsvisie op leerlingdaling in PO en VO uit (23 mei 2014)

leerlingdaling, krimpbrief

Staatssecretaris Dekker heeft in een brief aan de Tweede Kamer de uitwerking gepresenteerd van de ongeveer een jaar geleden gepubliceerde beleidsvisie op leerlingdaling in PO en VO. In de beleidsvisie van mei 2013 werd geconstateerd dat maatregelen nodig zijn om kwalitatief en bereikbaar onderwijs zo goed mogelijk in stand te houden. Daarbij is uitgangspunt dat de schoolbesturen gaan over het onderwijsaanbod; op welke plek een school moet blijven en waar een samenvoeging wenselijk is. Dit kan niet met algemene regels worden bepaald. Er is maatwerk nodig om te zorgen voor een onderwijsaanbod dat aansluit bij de lokale omstandigheden. Daarom volgt de staatssecretaris het advies van de Onderwijsraad om de opheffingsnorm naar 100 leerlingen te verhogen niet op.
In de brief van 23 mei 2014 worden diverse maatregelen aangekondigd. We vatten onderstaand de voornaamste samen, gerubriceerd naar algemeen (geldend PO en VO), maatregelen voor het PO en maatregelen voor het VO.

Algemeen

  • De vorming van samenwerkingsscholen wordt, zo mogelijk ingaande 1 augustus 2016, eenvoudiger. Scholen (PO en VO) mogen fuseren tot een samenwerkingsschool wanneer zij kunnen aantonen dat hun leerlingenaantal zo gering is, dat dit een risico is voor de kwaliteit van het onderwijs. Zo kunnen besturen die hiervoor kiezen een bijzondere en openbare school gemakkelijker samenvoegen.
  • De Regeling fusietoets wordt ingaande medio 2014 versoepeld waar dat nodig is, namelijk daar waar sprake is van forse leerlingendaling. Leerlingendaling wordt zo snel mogelijk als expliciete rechtvaardigingsgrond in de Regeling fusietoets opgenomen.
  • Bij een leerlingendaling van vijftien procent of meer in een periode van vijf jaar als gevolg van leerlingendaling in de regio hoeft ingaande medio 2014 geen advies meer te worden gevraagd aan de Commissie Fusietoets. Tenzij de gefuseerde organisatie boven een bepaald aantal leerlingen uitkomt; PO 2.500, VO 5.000. Andere wettelijke voorschriften die gelden bij fusie blijven van kracht, zoals het instemmingsrecht van de medezeggenschapsraad en het opstellen van een fusie-effectrapportage (FER). In dergelijke situaties dient het schoolbestuur de FER dan in de bij medezeggenschapsraad.
  • Overdracht van een school (PO, VO) aan een ander bestuur wordt niet meer aangemerkt als een bestuurlijke fusie, als de school na de overdracht direct fuseert met een andere school en er geen sprake is van de opheffing van één van beide besturen.
  • Verandering van denominatie zonder dat de stichtingsnorm wordt gehaald, wordt mogelijk. Op oneigenlijk gebruik zal worden getoetst.
  • Schoolbesturen in krimpregio’s gaan verplicht deelnemen aan het op overeenstemming gericht overleg, dat leidt tot een meerjarig plan voor een toekomstgericht onderwijsaanbod.

Primair onderwijs

  • Experimentele fusies in het primair onderwijs worden mogelijk, waarbij één van de locaties nog gedeeltelijk of in afbouwende vorm in stand kan blijven gedurende een bepaalde periode.
  • De kleine scholentoeslag (PO) blijft bestaan. De fusiecompensatieregeling wordt verruimd. Na een fusie wordt het bekostigingsverlies dat als gevolg van fusie optreedt, zes jaar lang 100 procent gecompenseerd in plaats van de huidige percentages die per jaar lager worden.

Voortgezet onderwijs

  • De 50% regel in het voortgezet onderwijs wordt per 1 augustus 2015 verruimd; 50% van de leergang (vmbo, havo, vwo) in plaats van 50% van het schooljaar volgen op een andere locatie.  
  • Scholen (VO) met leerlingendaling in de regio kunnen, met ingang van 1 augustus 2015, gezamenlijk de vier profielen aan gaan bieden. Dit vergt een aanpassing van de wet, mede daarom wordt gestart met een experiment van zes jaar.
  • Het stichten van een nieuwe nevenvestiging in een ander RPO-gebied wordt, zo mogelijk per 1 augustus 2016, voor schoolbesturen in het voortgezet onderwijs een mogelijkheid om het onderwijsaanbod bereikbaar te houden voor leerlingen die kiezen voor onderwijs van een kleine denominatie. Voorwaarde is dat de afzonderlijke RPO’s of schoolbesturen en gemeenten geen bezwaar hebben.
  • De fusiecompensatieregeling wordt, najaar 2014, uitgebreid naar het VO. Het verlies aan bekostiging na fusie wordt gecompenseerd gedurende vijf jaar. Deze compensatie bouwt af met 20 procent per jaar van 100 procent in het eerste jaar tot 20 procent in het vijfde jaar.

Lees de krimpbrief van staatssecretaris Dekker 



Burger stelt veel vragen aan OCW, onder meer over bekostiging primair onderwijs  (23 mei 2014)

burgerbrieven, OCW

Bijna een half miljoen burgers en organisaties hebben vorig jaar een brief met vragen over het onderwijs gestuurd aan het ministerie van OCW. De meeste vragen gingen over pesten. Ook het onderwerp ‘bekostiging primair onderwijs’ komt voor in de top tien. Naast deze algemene vragen ontving OCW in 2013 ook ongeveer een half miljoenformele brieven: Aanvragen,  Bezwaarschriften en Klaagschriften als bedoeld in de Algemene wet bestuursrecht, alsmede verzoeken in het kader van de Wet openbaarheid bestuur.
Lees de Rapportage burgerbrieven 2013 OCW



Eerste Kamer stemt in met overheveling buitenonderhoud (7 mei 2014)

overheveling, buitenonderhoud

Schoolbesturen zijn vanaf 1 januari 2015 volledig verantwoordelijk voor zowel het onderhoud aan de binnenkant als aan de buitenkant van hun schoolgebouwen. De Eerste Kamer stemde vorige week in met een wetsvoorstel die dit regelt.

lees meer



Factsheet en praktische informatie over toelaatbaarheidsverklaringen passend onderwijs (27 mei 2014)

toelaatbaarheidsverklaringen, passend onderwijs

Het ministerie van OCW heeft een factsheet gepubliceerd over de afgifte van toelaatbaarheidsverklaringen door samenwerkingsverbanden passend onderwijs PO en VO. Afgifte van een toelaatbaarheidsverklaring heeft financiële consequenties voor het samenwerkingsverband, voor de betreffende leerling moet de ondersteuningsbekostiging door het samenwerkingsverband worden betaald. De factsheet bevat ook een voorbeeld van een toelaatbaarheidsverklaring. 

Aanvullend hebben de PO-Raad en VO-raad een handreiking met praktische informatie opgesteld. Hierin wordt onder meer ingegaan op: het aantonen dat de school aan de inspanningsverplichting heeft voldaan, hoe de aanvraag inhoudelijk moet worden voorbereid en op basis waarvan het samenwerkingsverband kan besluiten om wel of geen toelaatbaarheidsverklaringen af te geven.
De informatie is bestemd voor samenwerkingsverbanden binnen het primair en het voortgezet onderwijs, scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs cluster 3 en 4, softwareleveranciers en de leden van de sectorraden.

Download de factsheet van DUO 

Download de handreiking van de PO-Raad en VO-raad 



Discussie over deeltijdleraren (27 mei 2014)

deeltijdleraren

Een essay van hoogleraar onderwijsbestuur Edith Hooge heeft voor flink wat discussie gezorgd. In het essay, onlangs gepresenteerd op de eerste 'Dag van het onderwijsbestuur', georganiseerd door het ministerie van OCW, stelt Hooge dat als schoolteams eenzijdig zijn samengesteld uit deeltijders die het primaat bij de zorg thuis leggen er een problematische situatie kan ontstaan. ‘Als vrouwen niet meer dan drie dagen willen werken, betekent dit vaak dat zij het primaat leggen bij de zorg thuis, in plaats van bij hun beroep als leraar en de continue professionalisering die daarbij hoort.’ Hooge haalt ook de Onderwijsinspectie aan, die al eerder constateerde dat leerkrachten die in deeltijd in het onderwijs werken gemiddeld minder didactische vaardigheden hebben en minder goed zijn in het omgaan met verschillen in de klas. 35 procent van de leerkrachten in het basisonderwijs werkt minder dan vier dagen. Hooge vindt dat scholen en hun bestuurders die kritiek van de inspectie moeten 'problematiseren'. Zij stelt dat scholen waar veel juffen in deeltijd werken zorgen voor 'eenzijdig samengestelde teams van middelmatige leraren', die maken dat het onderwijs voor mensen - mannen en vrouwen - met grotere ambities ‘een zeer onaantrekkelijke, weinig ambitieuze werkomgeving is die zij mijden’. Hooge adviseert schoolbesturen te werken aan heterogenisering van het personeelsbestand.
Vanuit de sectorraden is kritisch gereageerd op het essay. Minister Bussemaker reageert terughoudend. Zij kan zich voorstellen dat een team vol mensen met een twee- of driedaagse werkweek niet altijd even werkbaar is.
lees hier het hele essay



Steunpunt Passend Onderwijs VO (2 juni 2014)

"steunpunt passend onderwijs"

Het Steunpunt Passend Onderwijs VO van de VO-raad informeert, adviseert en ondersteunt scholen, schoolbesturen en samenwerkingsverbanden in het voortgezet onderwijs bij de invoering van passend onderwijs. Het Steunpunt levert ondersteuning op maat, bijvoorbeeld enkele dagen ondersteuning door experts, het volgen van praktijkgerichte clinics of het laten uitvoeren van een praktijktoets. Hierbij staat kennisuitwisseling centraal. Op steunpuntpassendonderwijs-vo.nl is meer informatie beschikbaar. Ook zijn hier instrumenten beschikbaar om zelf aan de slag te gaan.

Meer informatie? Kijk op www.steunpuntpassendonderwijs-vo.nl, bel de helpdesk: 030 232 48 00 of stuur een mail naar: steunpuntpassendonderwijs@vo-raad.nl


  Savannahweg 17
3542 AW Utrecht
T 085-8769437
E info@infinitebv.nl
W www.infinitebv.nl
D Link naar disclaimer
A Afmelden nieuwsbrief