Indien u problemen heeft met de weergave van deze mail, klik dan alstublieft hier.

Infinite Update - 26 januari 2015

Speciale uitgave


Lustrumconferentie

controllers, netwerk, vo, lustrum, schoothond, waakhond, bedrijfsvoering

De Controller: schoothond of waakhond?

In 2010 startte Infinite Financieel het netwerk Controllers en Financieel directeuren voortgezet onderwijs. Op 5 februari 2015 viert het netwerk haar eerste lustrum in het Muntgebouw in Utrecht met een boeiend programma onder het motto ‘Controller: schoothond of waakhond?’.
Dit motto is ingegeven door de toegenomen aandacht voor interne beheersing, risico-gestuurd toezicht en (meer) business control in het voortgezet onderwijs.
Een greep uit recente ontwikkelingen:

  • De politieke roep om meer regelgeving versus de nadruk op meer zelfreinigend vermogen vanuit de sector zelf
  • Extra eisen aan de jaarverslaggeving in de vorm van een (door de overheid) uitgewerkte continuïteitsparagraaf en de aanscherping van de risico-analyse
  • Het versterken van de bestuurskracht VO na evaluatie van de Code goed onderwijsbestuur
  • Onderzoek door de inspectie naar te hoge bufferreserves aan de hand van de continuïteitsparagraaf in de jaarrekening 2013
  • Beter positioneren door de VTOI van de toezichthouders, onder meer met een ‘toolkit toezicht in het onderwijs’
  • Meer aandacht voor ‘soft controls’, zoals integer bestuurlijk gedrag en moreel leiderschap.

Zo komt ook de rol van de controller en zijn partners in discussie: wil de controller vooral ge(p)aaid worden, of moet de controller juist blaffen?

lustrum conferentie Netwerk VO
We staan stil bij nieuwe accenten in het intern en extern toezicht aan de hand van het volgende dagprogramma.

9.30

inloop

 

10.00 

welkom

door Monica van der Hoff-Israël, directeur van Infinite Financieel

  

Goed bestuur vraagt scherp, kritisch toezicht: een noodzakelijk én ingewikkeld huwelijk

Door Marcel Wintels, (interim) bestuurder, toezichthouder en commissaris in onderwijs-, zorg- en sportsector, waaronder HAN, Fontys en Amarantis.

Bestuur en toezicht van onderwijsorganisaties staan regelmatig ter discussie. Niet ten onrechte. Te vaak blijkt het onder de oppervlakte al langer niet goed te zijn gaan. Kwaliteitsproblemen, te grote huisvestingsinvesteringen, financiële zorgen of soms zelfs integriteitkwesties. De vraag achteraf is vaak: had dit voorkomen kunnen worden? Het eerlijke confronterende antwoord is bijna altijd: ja! Hoe dan? Meer toezicht? Gestapeld toezicht? Wat is de rol van controllers? Betere bestuurders? Hoe ver kun je en mag je vertrouwen op de bestuurders? Staat de noodzakelijke ‘vertrouwensrelatie’ tussen bestuur en toezicht echt goed toezicht in de weg? Zijn toezichthouders wel voldoende scherp en kritisch? Op zowel de harde thema’s als op de gedragskant? Schuilt in elke organisatie wellicht ergens een ‘Amarantis-kiem’? Hoe kun je die bijtijds ontdekken? Is het kritisch vermogen in organisaties voldoende ontwikkeld? Bestuur en toezicht is en blijft mensenwerk, en dus...?Aan de hand van zijn grote ervaring als bestuurder en toezichthouder in verschillende organisaties en sectoren zal Marcel Wintels stilstaan bij deze en andere invalshoeken van (goed) bestuur, toezicht en control.

11.00

pauze

 

11.30 

 

presentaties met een keuze tussen

  

Beter toezicht door beter inzicht?

Door Martin Boon, voormalig CFO, register controller en toezichthouder bij Lucas Onderwijs.

In een interactieve sessie gaat  Martin Boon in op de volgende  vragen: Wat verwacht de Raad van Toezicht en wat kan de controller daarin betekenen? Is het object van toezicht de bestuurder of de besturing van de primaire processen? Of beide? Voor de Raad van Toezicht vormt de controller een belangrijke bron van informatie en inzicht.

Hoe ziet het ideale informatiepakket voor de Raad van Toezicht eruit en hoe helpt dit de bestuurskracht te verbeteren? En verder, kan de controller twee heren, de Raad van Toezicht en het College van Bestuur, tegelijkertijd dienen? Wat is de meerwaarde van financiële- of audit commissies? Tot slot staat hij stil bij praktijksituaties  van zowel goede als slechte samenwerking tussen een controller en een Raad van Toezicht.

  

Oh, oh RJO!

Over nut en noodzaak van eisen aan de

jaarverslaggeving in het VO.

Door Hubert Visser, voorzitter RJ-werkgroep Onderwijsinstellingen

(RJ660), registeraccountant en partner KPMGWat regelt de RJO? Wat merken bestuurders, controllers, toezichthouders daar van? Dragen meer regels en protocollen bij tot betere jaarverslagen? Wat kenmerkt een goed jaarverslag? Hoe goed kan een continuïteitsparagraaf zijn? Helpen meer regels om uitglijers te voorkomen? Werkt een gedragscode voor bestuurders, controllers? En een klokkenluidersregeling? Wanneer knettert het tussen accountant en controller, hoe lossen we dat op?

12.30

lunch

 

13.15 

 

Een goed jaarverslag vormt niet het eindpunt van de financiële jaarcyclus, maar het begin van een goede discussie

Gesproken column door Hein van Asseldonk, vice-voorzitter van de VO-raad

13.30 

 

Presentaties met een keuze tussen

  

Financieel toezicht van de onderwijsinspectie: van een blik in de achteruitkijkspiegel naar het kijken door de voorruit.

Door Jan van der Bij, teamleider ontinuïteitstoezicht PO/VO Afdeling Rekenschap Onderwijsinspectie.

In vogelvlucht licht hij allereerst de contouren van het financiële toezicht van de onderwijsinspectie toe en staat hij stil bij de belangrijkste veranderingen.

Dit betreft vooral een verschuiving van het primair beoordelen van de financiële informatie van een afgesloten periode, naar het vroegtijdig onderkennen van financiële risico’s die zich zullen openbaren in de toekomst. Jan van der Bij zal ingaan op de meest recente ontwikkelingen rond de continuïteitsparagraaf en de wijze waarop de onderwijsinspectie de aan deze paragraaf ontleende informatie wil gebruiken.

  

Control in het onderwijs: spin in een wespennest.

Door Rudolf Dzialiner, controller bij OVO Zaandam, daarvoor bij UVA en Randstad.

Rudolf Dzialiner gaat in op de eisen die gesteld worden aan een controller in een middelgrote onderwijsorganisatie.

Wat heeft een bestuurder nodig om (financieel) goed te kunnen sturen?Welke eisen stelt dit aan de controller en zijn instrumenten (hard- en softcontrols)? Wat is (bestuurlijke) management informatie en hoe kom ik eraan? Wat is er nodig voor het professionaliseren van de controllersrol in het VO? En tot slot: waarin verschilt het werken in het onderwijs met controlling in andere organisaties?

14.40 

epiloog

Blaffende honden bijten niet, of wel?

Door Lex van den Haterd, voorzitter CvB Meridiaan College Amersfoort en voorzitter evaluatiecommissie Governance Code VO.

Hij deelt met ons in vogelvlucht zijn opvattingen als ervaren bestuurder en toezichthouder over: 

  • de (on)afhankelijke positie van de controller binnen een middelgroot schoolbestuur
  • de bijdrage van de controller aan de bestuurskracht van de onderwijsinstelling
  • het belang van een transparant jaarverslag en de externe publicatie daarvan
  • andere aanbevelingen van de Commissie goed onderwijsbestuur, en
  • andere bijdragen aan deze conferentie.

15.15  

 

Gelegenheid tot netwerken bij een hapje en drankje

Deelname aan de lustrumconferentie is mogelijk door u aan te melden via onderstaand formulier. De kosten voor deelname bedragen € 99,00 per persoon, inclusief lunch.

Na ontvangst van uw aanmelding ontvangt u van ons een bevestiging met routebeschrijving.
Op deelname aan deze conferentie zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.

Ga naar het aanmeldformulier.


  Savannahweg 17
3542 AW Utrecht
T 085-8769437
E info@infinitebv.nl
W www.infinitebv.nl
D Link naar disclaimer
A Afmelden nieuwsbrief