Indien u problemen heeft met de weergave van deze mail, klik dan alstublieft hier.

Infinite Update - 19 maart 2015

In deze editie van Infinite Update bieden wij u enerzijds informatie die van pas komt bij het uitvoeren van uw werkzaamheden in de komende weken, zoals de jaarrekening. Anderzijds reiken wij u informatie aan die van belang kan zijn bij het formuleren van toekomstig beleid. 


Agenda

geen tags
  • Donderdag 21 mei 2015: Netwerk Controllers VOLees verder
  • Donderdag 28 mei 2015: Netwerk Controllers POLees verder
  • Dinsdag 16 juni 2015: Ondersteuning bij bedrijfsvoering SWV VOLees verder
  • Donderdag 24 september 2015: Netwerk Controllers PO: Lees verder
  • Donderdag 1 oktober 2015: Netwerk Controllers VOLees verder
  • Donderdag 8 oktober 2015: Ondersteuning bij bedrijfsvoering SWV VOLees verder
  • Donderdag 19 november 2015: Netwerk Controllers POLees verder 


Verwerking CAO afspraken rondom duurzame inzetbaarheid in jaarrekening 2014 – 24 februari 2014

jaarrekening, CAO

De werkgeversorganisaties PO-Raad en VO-raad hebben informatie gepubliceerd over de verwerking van de cao afspraken rondom duurzame inzetbaarheid in de jaarcijfers 2014. De Regeling Jaarverslaggeving Onderwijs is op dit punt aangepast. Er is bij de PO-Raad ook een rekenmodel beschikbaar, waarmee de hoogte van de  voorziening duurzame inzetbaarheid bepaald kan worden.
De cao-afspraken rondom duurzame inzetbaarheid biedt medewerkers van 57 jaar en ouder de mogelijkheid om verlof te sparen. In de Regeling jaarverslag onderwijs (RJO) is aangegeven dat voor deze gespaarde uren ouderenverlof een voorziening op de balans moet worden ingericht. De basis voor het vaststellen van de hoogte van deze voorziening is het aantal uur dat medewerkers van 57 jaar en ouder op basis van een plan hebben gespaard. Doordat de voorziening wordt aangemerkt als vreemd vermogen, heeft één en ander invloed op de solvabiliteitsratio van een schoolbestuur. Voor het tot en met 30 september 2014 gespaard BAPO verlof, kan overigens géén voorziening worden opgebouwd. Deze kosten moeten, net als vorige jaren, als periodekosten worden verwerkt in de staat van baten en lasten
Lees de wijziging van de Regeling Jaarverslaggeving in de Staatscourant
Lees het bericht van de PO-Raad 
Lees het bericht van de VO-raad



Administratieve functies verdwijnen door automatsering – 7 maart 2015

Financiële administratie, Personeels- en salarisadministratie, Insourcen administratie

Uit een rapport van het UWV blijkt dat tussen 2013 en 2018 honderdduizend administratieve banen in Nederland zullen verdwijnen, dan wel van inhoud zullen veranderen. Het rapport is onder meer interessant voor schoolbesturen die de financiële en de personeels- en salarisadministratie hebben geïnsourced, dan wel voornemens zijn dit te gaan doen. Door automatisering worden routinematige en administratieve taken overbodig.
lees meer



PO-Raad biedt haar leden handreiking Wet werk en zekerheid (vervangingsarbeid) – 7 maart 2015

WWZ, vervangingsbeleid, PO-Raad

Op verzoek van de PO-Raad heeft Infinite Financieel een handreiking gemaakt over vervangingsbeleid binnen de regels van de WWZ. Op 1 juli 2015 treden belangrijke delen van de Wet werk en zekerheid (WWZ) in werking. 
lees de handreiking



Zes factsheets over de Wet werk en zekerheid – 1 maart 2015

WWZ, payrolling

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een reeks factsheets gepubliceerd met informatie over de Wet werk en zekerheid (WWZ). In de factsheets staat onder andere wat de gevolgen van de WWZ zijn voor het personeelsbeleid. U kunt de onderstaande factsheets downloaden. De WWZ heeft voor wat betreft het primair en voortgezet onderwijs vooralsnog slechts betrekking op het bijzonder onderwijs, samenwerkingsbesturen en samenwerkingsverbanden passend onderwijs en niet op besturen die alleen scholen voor openbaar onderwijs hebben.

lees meer



Schoolbesturen kunnen procesbegeleiders leerlingdaling aanstellen – 9 februari 2015

krimp, leerlingdaling

OCW heeft een regeling gepubliceerd die het mogelijk maakt dat schoolbesturen in het PO en VO in gebieden met leerlingendaling regionale procesbegeleiders aanstellen. Deze begeleiders zorgen voor de totstandkoming van samenwerking tussen schoolbesturen en gemeenten in de regio om de gevolgen van dalende leerlingenaantallen op te vangen. Ook moeten zij bevorderen dat een meerjarig plan wordt opgesteld voor het toekomstbestendig maken van het onderwijsaanbod.

Lees de regeling



Planbureau: gemeenten doen het minimale aan onderwijshuisvesting – 3 maart 2015

Onderwijshuisvesting

De gemeenten hebben in de periode 2007-2012 over het algemeen slechts het minimale gedaan op het gebied van de onderwijshuisvesting. Dat blijkt uit een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) over de kwaliteit van de gemeentelijke dienstverlening op een breed aantal terreinen. Ondanks de gemeentelijke bezuinigingen van de afgelopen jaren, zijn er volgens het SCP weinig aanwijzingen dat de kwaliteit van de gemeentelijke dienstverlening is verminderd. Meestal treedt weinig verandering of zelfs enige verbetering op. Alleen bij onderwijshuisvesting constateert het SCP dat de gemeentelijke inzet soms te wensen overliet. Het gaat dan met name om het onderhoud van schoolgebouwen. Ook gaven ouders aan dat zij ontevreden waren over de schoonmaak van scholen en over het binnenklimaat. Deze laatste twee onderdelen vallen echter onder de verantwoordelijkheid van de schoolbesturen, hoewel gemeenten op grond van de Wet collectieve preventieve gezondheid wel een taak hebben om een goed binnenmilieu te bevorderen. De schoolgebouwen voldoen volgens de onderzoekers van het SCP wel aan de minimumnormen.
Lees het rapport van het SCP



Tweede Kamer stemt in met inpassing LWOO en PrO in samenwerkingsverbanden – 10 maart 2015

Passend onderwijs, Praktijkonderwijs, LWOO

Op 10 maart 2015 heeft de Tweede Kamer ingestemd met een wetsvoorstel dat de samenwerkingsverbanden passend onderwijs VO verantwoordelijk maakt voor de bekostiging van en de toelating tot LWOO en PrO. De Kamer bracht wel één belangrijke wijziging in de wet aan: de landelijke criteria voor toelating tot het praktijkonderwijs blijven gelden. Er komt dus niet de mogelijkheid voor samenwerkingsverbanden om eigen criteria voor Praktijkonderwijs te formuleren en hanteren ( zgn. opting out). Voor LWOO wordt dit wel mogelijk.
lees meer



Regeling zomerscholen voortgezet onderwijs 2015 – 18 februari 2015

Voortgezet Onderwijs, Zomerscholen

De minister stelt subsidie beschikbaar aan uitvoerende scholen voor het aantal leerlingen dat in de zomer van 2015 deelneemt aan een zomerschool voortgezet onderwijs. Het doel is het aantal zittenblijvers te verminderen. Een uitvoerende school is de school die eindverantwoordelijk is voor het verzorgen van de zomerschool vo en die de subsidie aanvraagt en verantwoordt.
lees meer



Afronding werkzaamheden RVC’s – 13 maart 2015

Samenwerkingsverbanden VO, RVC

De ‘Regeling regionaal zorgbudget en regionale verwijzingscommissies voortgezet onderwijs’ is gepubliceerd. De RVC’s ontvangen op grond van deze regeling subsidie voor hun werkzaamheden voor het kalenderjaar 2015. Met de invoering van passend onderwijs per 1 augustus 2014 is de samenstelling van de samenwerkingsverbanden veranderd. Bovendien is er een wetsvoorstel in de Tweede Kamer aanhangig inzake de beëindiging van de RVC’s per 1 januari 2016. Om ingewikkelde herberekeningen achterwege te laten is er in overleg met de RVC’s voor gekozen om het subsidiebedrag hetzelfde te laten als voor 2014. Het bedrag van de subsidie in 2014 was gebaseerd op een vast bedrag per RVC van € 150.000 en een bedrag van € 22 per leerling. Deze subsidie mag ook worden ingezet voor de afrondende werkzaamheden van het RVC in de periode van 1 januari 2016 tot uiterlijk 30 juni 2016. Onder de werkzaamheden van een RVC vallen ook de werkzaamheden voor de beëindiging van het RVC. De kosten van de opheffing RVC’s kunnen onder meer zijn: het opstellen van het jaarverslag, bezwaar en beroep en accountantskosten. Over de periode van 1 januari 2015 tot uiterlijk 30 juni 2016 volstaat één verantwoording (in te dienen bij DUO voor 1 juli 2016). Niet bestede gelden of overschotten worden opgenomen in de eindafrekening als schuld aan onze Minister.
lees meer



Pleidooi voor betere samenwerking onderwijs en kinderopvang – 5 maart 2015

PO-Raad, kinderopvang

De PO-Raad, de MOgroep (sectororganisatie voor sociaal werk) en de Brancheorganisatie kinderopvang pleiten voor een betere samenwerking tussen onderwijs en kinderopvang. In het Actieplan ‘Geef kinderen meer ruimte’ presenteren zij tien concrete punten, die onder meer betrekking hebben op het beter laten verlopen van de doorgaande leerlijn van kinderen van 0-12 jaar, het schrappen van tegenstrijdige of overbodige wet- en regelgeving en het beter op elkaar afstemmen van toezicht op het onderwijs en de kinderopvang.
Lees het Actieplan



Regels weging leerlingen basisonderwijs nogmaals benadrukt - 11 maart 2015

leerlinggewicht, gewichtenregeling

E-zine PO, de digitale nieuwsbrief van DUO heeft nogmaals aandacht gevraagd voor het vaststellen en uitwisselen van leerlinggewichten. De gewichtenregeling is een regeling om een reguliere basisschool al of niet extra middelen toe te wijzen aan de hand van het opleidingsniveau van de ouders. Het is bedoeld om tot een betere verdeling van de beschikbare middelen te komen, om zo onderwijsachterstanden te kunnen bestrijden. De school bepaalt het gewicht van de leerling. Dit gebeurt aan de hand van de opleidingsgegevens van de ouders, voogden of verzorgers van de leerling. Een uitzondering hierop zijn de scholen voor varende kinderen en scholen voor speciaal (basis)onderwijs. Deze scholen hoeven het gewicht van een leerling niet te registreren.  Er zijn twee momenten waarop het gewicht van een leerling bepaald mag worden, namelijk wanneer een leerling voor het eerst naar een basisschool gaat en wanneer de leerling verhuist naar een andere basisschool. Het vastgestelde gewicht blijft ook gelden als de leefsituatie tijdens het verblijf op de school verandert. Daardoor is het mogelijk dat kinderen uit één gezin verschillende gewichten hebben. Het gewicht kan alleen wijzigen als de leerling naar een andere basisschool gaat en opnieuw wordt gewogen. Als een school een verkeerd gewicht van een leerling heeft geregistreerd mag men dit corrigeren. Maar de school mag het gewicht niet opnieuw bepalen.
Het leerlinggewicht wordt bepaald op basis van een door de ouders ondertekende ouderverklaring waarop de opleiding staat aangegeven. De ouderverklaring moet beschikbaar zijn voor controle op de juistheid van het toegekende gewicht en moet daarom in de schooladministratie worden bewaard. Om een leerling in aanmerking te laten komen voor een gewicht moet u vanaf 1 januari 2015 voor nieuwe leerlingen gebruikmaken van de 'Ouderverklaring vaststellen gewicht'. Deze ouderverklaring wordt in verschillende talen aangeboden. Als het land van herkomst van ouders/verzorgers niet in de lijst staat, kan de school een versie gebruiken die het best aansluit bij de talenkennis van de ouders.
lees meer


  Savannahweg 17
3542 AW Utrecht
T 085-8769437
E info@infinitebv.nl
W www.infinitebv.nl
D Link naar disclaimer
A Afmelden nieuwsbrief