Indien u problemen heeft met de weergave van deze mail, klik dan alstublieft hier.

Infinite Update - 22 februari 2011

Volop ontwikkeling

Het jaarverslag, de bezuinigingen op Passend onderwijs, de maatregelen om zwakke scholen tegen te gaan. Er zijn volop ontwikkelingen. Een deel van Nederland geniet nu van een voorjaarsvakantie, een deel zal dat in de komende weken gaan doen. Wij houden u intussen op de hoogte zodat u de nieuwsberichten gemakkelijk op een rijtje na kunt lezen.


Agenda

geen tags
  • 2 maart 2011: netwerk Controllers en Financieel directeuren VO, Utrecht (www.infinitebv.nl)
  • 10 maart 2011: netwerk Controllers en Financieel directeuren VO, Utrecht (www.infinitebv.nl)
  • 18 maart 2011: AVS-congres, Nieuwegein (www.avs.nl/congres2011)
  • 24 maart 2011: Congres VO-raad, Nieuwegein (http://www.vo-raad.nl/ledenservice/vo-congres)


  • Passend onderwijs gaat door zoals kabinet voorstelt (18 februari 2011)

    geen tags

    Na uitvoerige debatten in de Tweede Kamer op 16 en 17 februari 2011 staat vast dat de kabinetsvoorstellen met betrekking tot passend onderwijs (lees ons nieuwsbericht hierover) op de kleinst mogelijke Kamermeerderheid kunnen rekenen.
    De minister komt in juni met een rapportage aan de Kamer over de meest omstreden aspecten van de voorstellen en zegde toe te kijken naar de effecten op onderwijs en ambulante begeleiding aan kinderen met epilepsie en ernstige gehoorproblemen. Ondertussen is de uitvoering ter hand genomen. Aan alle schoolbesturen voor (voortgezet) speciaal onderwijs is op vrijdag 18 februari 2011 een brief verzonden over de bekostiging per 1 augustus 2012. Voor veel besturen zal dit betekenen dat men voor 1 augustus 2011 RDDF moet plaatsen, om een jaar later gedwongen ontslagen door te kunnen voeren.   
    De sectororganisaties en de vakbonden hebben bekend gemaakt dat zij niet met het Ministerie van OCW overleggen over de uitwerking van Passend onderwijs. De sociale partners vinden de uitvoering van Passend onderwijs onder de huidige omstandigheden (met 300 miljoen bezuinigingen) onmogelijk.
    Het debat in de Kamer werd enigszins vertroebeld door onjuiste berichtgeving over salarissen van bestuurders in het passend onderwijs. Een ochtendblad meldde dat bestuurders in het passend onderwijs topsalarissen opstrijken terwijl zij protesteren tegen de miljoenenbezuinigingen. Feitelijk gaat het om bestuurders van grote instellingen voor zorg en onderwijs, waarvan de onderwijspoot slechts een (beperkt) deel van het geheel vormt en de  salarissen ook slechts voor dat deel op de onderwijspoot drukken. Bovendien vallen de salarissen binnen de salariscode voor de zorg.  
    www.tweedekamer.nl en www.besturenraad.nl en www.poraad.nl



    Iedereen kan on-line reageren op wetsvoorstel passend onderwijs (11 februari 2011)

    geen tags

    Het wetsvoorstel met betrekking tot invoering van passend onderwijs per 1 augustus 2012 is gepubliceerd. Het Ministerie van OCW organiseert een internetraadpleging over de concept- wetteksten. Gehoopt wordt dat de reacties uit het onderwijsveld -van leraren, ouders, leerlingen, schoolleiders, schoolbesturen, intern- en ambulant begeleiders enzovoort- de kwaliteit van het wetsvoorstel verder zullen verbeteren. Reacties worden gepubliceerd tijdens de loop van de consultatie.
    http://www.internetconsultatie.nl/passendonderwijs



    Netwerkbijeenkomsten voortgezet onderwijs (17 februari 2011)

    geen tags

    Begin maart (2 maart en 10 maart) vinden onze eerste netwerkbijeenkomsten 2011 voortgezet onderwijs plaats. Ze zijn bedoeld voor controllers, financieel directeuren en financieel beleidsmedewerkers in deze sector.
    Naast de vaste programmaonderdelen komen twee grote thema’s aan de orde en wordt aandacht besteed aan de financiële aspecten van passend onderwijs. Ook wordt er gelegenheid tot netwerken geboden.

    De twee hoofdthema’s zijn “de exploitatiekosten in het voortgezet onderwijs” en “anderhalf jaar na Don”.

    De exploitatiekosten in het voortgezet onderwijs
    Veel organisaties moeten bezuinigen. Het is handig als je dan weet hoe jouw uitgaven zich verhouden tot die van vergelijkbare organisaties. HEVO B.V., een adviesbureau voor huisvestingsvraagstukken,  doet sinds 2007 onderzoek naar de exploitatiekosten van scholen. Het benchmarkonderzoek geniet inmiddels landelijke bekendheid. Met de uitkomsten kunnen de eigen prestaties vergeleken worden met die van andere scholen. HEVO presenteert bevindingen en conclusies tijdens deze netwerkbijeenkomst.
    Anderhalf jaar na Don
    Zijn er opvallende trends af te leiden uit een analyse van alle jaarrekeningen 2009 voortgezet onderwijs? Hoe verhouden de ontwikkelingen zich tot de aanbevelingen van de commissie Don en de commissie Mittelmeier van de VO-raad? Wat betekent dat voor uw eigen organisatie en zijn er speciale aandachtspunten voor de jaarrekening 2010?

    Aanmelden is mogelijk via onze website.
    www.infinitebv.nl



    SchoolVensters met prestaties scholen online (3 februari 2011)

    geen tags

    De website schoolvo.nl is door de VO-raad gelanceerd. De site bevat prestaties van alle scholen voor voortgezet onderwijs in Nederland. Scholen laten zien hoe ze presteren op twintig onderdelen, zoals examens, zittenblijven, lesuitval, personeel en veiligheid. De nieuwe website is het resultaat van het project Vensters voor Verantwoording. De informatie is afkomstig van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO, voorheen Cfi), de Onderwijsinspectie en van de scholen zelf. Scholen kunnen de gepubliceerde informatie van toelichtingen voorzien. Daardoor ontstaat een genuanceerd en eerlijk beeld van wat een school daadwerkelijk presteert. De informatie dient als basis voor de horizontale verantwoording, de dialoog over de kwaliteit van het onderwijs met belanghebbenden van de school. Daarnaast is het een belangrijk instrument voor de kwaliteitsbewaking van de scholen zelf. Een derde van de scholen heeft volgens de inspectie nog geen goed werkend systeem van kwaliteitszorg.
    www.schoolvo.nl



    Minister vordert sinds kort ontslagvergoedingen terug (10 februari 2011)

    geen tags

    Minister Van Bijsterveldt vordert met ingang van het huidige kalenderjaar ontslagvergoedingen terug. Alleen wanneer de rechter de uitkering van de vergoeding heeft bepaald, kan de minister besluiten de vergoeding niet terug te vorderen. Dat staat in een brief van de minister aan de VO-raad. De minister stelt dat een dergelijke vergoeding neerkomt op een onrechtmatige besteding van de bekostiging en onnodig is. De VO-raad kan zich niet vinden in het beleid van de minister op dit punt en wil een gesprek. De leden van de VO-raad wordt intussen aangeraden, bij een ontslag, die een toekenning van een vergoeding rechtvaardigt, een voorbehoud te maken met verwijzing naar de brief van de minister. Ook de VOS/ABB heeft de minister vragen gesteld over de brief. Onder meer of de brief ook geldt voor het primair onderwijs en mbo- en hbo-instellingen.
    Als gevolg van krimp en bezuinigingen krijgen veel schoolbesturen de komende jaren meer met het Participatiefonds (PF) te maken dan in het afgelopen decennium. Het is zaak alle bepalingen uit het Reglement PF nauwgezet te volgen, wachtgeldverplichtingen te administreren en bij twijfel wellicht zelfs al wachtgeldkosten voor eigen rekening te begroten.     
    www.voraad.nl en www.vosabb.nl



    Geen extra salaris, maar flexibele werktijden en scholing (15 februari 2011)

    geen tags

    Raet, één van de salarisverwerkers in het onderwijs, hield tijdens de NOT een onderzoek. Daaruit blijkt dat uitgebreide opleiding- en loopbaanmogelijkheden volgens zes op de tien werknemers in het onderwijs de grootste bijdrage leveren aan hun werkplezier en prestaties. Slechts een kwart van de ondervraagden verkiest meer salaris of bevordering naar een hogere schaal.  Recent onderzoek van TNS NIPO, in oktober 2010 uitgevoerd in opdracht van de ministeries van OCW (Onderwijs) en van VWS (Volksgezondheid), toont aan dat flexibel werken leidt tot minder stress, minder files, meer betaald werk en minder beroep op kinderopvang. Flexibele werktijden zijn in de onderwijssector echter schaars. Volgens het onderzoek werkt slechts 24 procent van de medewerkers in het onderwijs of de kinderopvang flexibel. Alleen in de transportsector is nog minder ruimte voor flexibel werken (17 procent).
    www.raet.nl >nieuws



    Productie van uw jaarrekening in gevaar? (10 februari 2011)

    geen tags

    De financiële administratie in eigen beheer voeren kent voor- en nadelen. Kwetsbaarheid is een nadeel. Bijvoorbeeld als de belangrijkste administrateur wegvalt in de drukste tijd van het jaar. Infinite Financieel beschikt over een netwerk van senior-administrateurs, die de ins en outs van financiële administratie in het onderwijs kennen als geen ander. Heeft u gespecialiseerde menskracht nodig om bijvoorbeeld uw jaarrekening op tijd af te krijgen? Neem dan contact met ons op, mogelijk kunnen wij u uit de brand helpen.
    www.infinitebv.nl



    Sneller ingrijpen bij zwakke scholen (10 februari 2011)

    geen tags

    Minister Van Bijsterveldt van OCW gaat sneller ingrijpen bij scholen waar de onderwijskwaliteit langdurig ver onder de maat is. Om te voorkomen dat scholen zeer zwak worden krijgen zij eerder hulp. Als zij onverhoopt toch zeer zwak worden krijgen zij nog een jaar om de kwaliteit op orde te krijgen, anders kan de bekostiging van een school worden stopgezet. De bewindsvrouw zegt in haar brief aan de Tweede Kamer een wetsvoorstel met deze strekking voor te bereiden. Sinds 2009 is de aanpak van zeer zwak onderwijs sterk geïntensiveerd. Per 1 februari waren nog 53 basisscholen en 22 afdelingen in het voortgezet onderwijs zeer zwak.
    http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2011/02/10/van-bijsterveldt-grijpt-sneller-in-bij-zeer-zwakke-scholen.html



    Unanieme instemming voor samenwerkingsschool (1 februari 2011)

    geen tags

    De Tweede Kamer heeft op 1 februari unaniem het wetsvoorstel samenwerkingsscholen goedgekeurd. Het voorstel voorziet in samenwerking tussen het openbaar en bijzonder onderwijs als er sprake van is dat één of meer scholen onder de opheffingsnorm komen. Een amendement om ook scholen buiten de gevarenzone onder het wetsvoorstel te brengen haalde het niet.
    www.tweedekamer.nl



    Telgegevens BRON nu ook beschikbaar voor gemeenten en administratiekantoren (8 februari 2011)

    geen tags

    Sinds oktober 2010 is het persoonsgebonden nummer in het primair onderwijs ingevoerd. Voorheen vulden scholen het aantal leerlingen in op telformulieren. Nu sturen scholen hun leerlinggegevens elektronisch naar DUO, die deze gegevens opneemt in het Basisregister Onderwijs (BRON). Belangrijk doel van BRON is vermindering van administratieve lasten: scholen hoeven hun leerlinggegevens maar één keer te leveren.
    Voor gemeenten en administratiekantoren (ak’s) zijn vanaf februari 2011 op de CFI-site - onder Instellingsinformatie - de telgegevens van 1 oktober 2010 uit BRON beschikbaar op BRIN-nummer. Met die gegevens krijgen zij inzicht in de leerlingenaantallen die DUO gebruikt om de bekostiging van een school vast te stellen.
    www.duo.nl



    Terugblik op NOT (10 februari 2011)

    geen tags

    De NOT ligt al weer even achter ons. Senior adviseur Frank Mullaart heeft voor het Management PO tijdens de NOT academie een presentatie gegeven met de titel ‘Hoe arm is mijn schoolbestuur’. Senior adviseur Wim Bos gaf voor het Management VO een presentatie met de titel ‘Van investeren word je rijker’. De presentaties zijn inmiddels op de website geplaatst. U kunt de presentatie vinden onder de volgende link: http://www.not-online.nl/nl-NL/Bezoeker/NOT%20Academie.aspx .



    Enquete dienstverlening en kosten accountant in primair en voortgezet onderwijs (15 februari 2010)

    geen tags

    Uit diverse contacten is gebleken dat er grote verschillen zijn in dienstverlening en de kosten voor de accountant. Infinite Financieel doet een onderzoek met betrekking tot die kosten van de dienstverlening door uw accountant in 2010, over de jaarstukken 2009. U vindt de enquete hier. U kunt tot 7 april aanstaande de enquete terugsturen. De resultaten worden in de netwerkbijeenkomsten en in een volgende Infinite Update besproken.
    www.infinitebv.nl



    Afweging eigen risicodragerschap Vervangingsfonds vereist veel gegevens (21 februari 2011)

    geen tags

    Grote schoolbesturen ontvingen onlangs informatie van het Vervangingsfonds (VF) in verband met het nemen van een besluit over de optie gedeeltelijk eigen risicodrager te worden, namelijk voor de eerste 52 weken ziekteverlof.
    Voor het maken van een beargumenteerde keuze zijn meer gegevens nodig dan het VF nu heeft aangeleverd. Zo is bijvoorbeeld informatie nodig over de uitsplitsing van het overig verlof (dit omvat het zwangerschapsverlof en de vormen van rechtspositioneel verlof). Ook is, bij deelname aan een vervangingspool, informatie nodig over de mate waarin de poolmedewerkers zijn ingezet ten behoeve van ziektevervanging (en dus niet ten behoeve van overige vormen van vervanging).
    Infinite Financieel heeft een business-case gebouwd die alle voor besluitvorming relevante elementen omvat, zodat tot een goed onderbouwd afweging gekomen kan worden. 
    Lees meer over de businesscase



    De horizontale kanten van het schooljaarverslag (1 februari 2011)

    geen tags

    De NKO heeft de 'Handreiking voor een oudervriendelijk jaarverslag' uitgebracht. Het is de opbrengst van een project dat de NKO in opdracht van het Ministerie van OCW heeft uitgevoerd. De Code Goed Onderwijsbestuur verplicht scholen transparant te handelen en zich te verantwoorden naar de directe omgeving (de ouders). Dat kan goed met een schooljaarverslag door een gesprek te voeren met ouders. De handreiking laat zien dat het zinvol is om ouders vroegtijdig te betrekken bij de totstandkoming ervan. Er is niet één specifieke manier om tot een oudervriendelijk (school)jaarverslag te komen. Scholen zijn vrij in de keuze van onderwerpen en in de vormgeving ervan.
    www.nko.nl



    Onderzoek: geldtekort op scholen door lonen (11 februari 2011)

    geen tags

    Uit een inventarisatie van scholenorganisatie VGS blijkt dat in vier jaar tijd het verschil tussen bekostiging en kosten in het primair onderwijs van een overschot van 0,5 procent is omgeslagen in een tekort van 5,5 procent voor het lopende schooljaar. De inventarisatie maakt deel uit van een onderzoek dat samen met onder andere VOS/ABB en de PO-Raad is uitgevoerd en waarvan de totale resultaten nog niet bekend zijn. De ”mismatch” tussen de bekostiging van de basisscholen door de overheid en de ontwikkeling van de loonkosten is mogelijk ontstaan door de inkorting van de salarisschalen in het onderwijs in de afgelopen jaren van 18 naar 15 treden. Ook de kosten voor de functiemix in combinatie met de tegenvallende compensatie hiervan en het toenemende gebruik van seniorenverlof (bapo) en ouderschapsverlof kunnen leiden tot een verslechtering van de verhouding tussen vergoeding en loonkosten.
    Infinite Financieel heeft eerder al gewezen op de noodzaak loonkosten nauwkeurig te begroten. Verwachten dat de vergoeding en de kosten automatisch met elkaar in evenwicht is onverstandig. Voor het zeer nauwkeurig begroten van de loonkosten is “Loon-in-zicht” ontwikkeld.
    www.vgs.nl en www.looninzicht.nl



    Onderzoek naar de ontwikkeling van de BAPO (11 februari 2011)

    geen tags

    Om een scherper zicht te krijgen op de ontwikkelingen van het gebruik van de BAPO en het netto effect ervan, heeft de PO-Raad aan het Ministerie van OCW om een nader onderzoek gevraagd. Dit onderzoek zal er komen en zal worden uitgevoerd door CentERdata (gelieerd aan de Universiteit van Tilburg), conform de onderzoeken die in dit kader in 2004 en 2007 hebben plaatsgevonden. www.poraad.nl



    Overhead in onderwijs net zo laag als in industrie (8 februari 2011)

    geen tags

    In het kader van een promotieonderzoek is gekeken naar de overhead sinds 2001 bij ruim dertienhonderd organisaties in 27 verschillende sectoren. Daaronder vallen alle functies die gericht zijn op de sturing en ondersteuning van de medewerkers op de werkvloer. Het gaat daarbij om directie en management, personeel en organisatie, automatisering en zaken als communicatie en juridische zaken.  Onderzoeker Huijben stelt vast dat het overheadpercentage bij de ministeries het hoogst scoort: daar is 41,9% van het totaal aantal arbeidsplaatsen gericht op sturing en ondersteuning van de eigen organisatie. Daarna volgen woningcorporaties (34,6%) en gemeenten (33,6%). Sectoren met weinig overhead zijn de zorg (13,2%), het onderwijs (14,4%) en de industrie (13,6%). Dit zijn maar gemiddelden want binnen sectoren bestaan grote verschillen. Bij vergelijkbare organisaties in dezelfde sector kan de overhead een factor twee verschillen. Terwijl tevens blijkt dat een hogere overhead niet leidt tot een hogere productie. In veel organisaties ontbreken duidelijke afspraken over de omvang en de kwaliteiten van de dienstverlening aan overige organisatieonderdelen.
    www.scienceguide.nl > 8 februari



    VO-raad bereidt zich voor op hervatting cao-onderhandelingen (17 februari 2011)

    geen tags

    Momenteel bevindt de VO-sector zich nog steeds in een cao-loos tijdperk. Het bestuur van de VO- raad is bezig om de definitieve inzet voor de cao-onderhandelingen 2011 te bepalen. Die is op hoofdlijnen gelijk aan de inzet zoals die in 2010 in overleg met de leden is vastgesteld. De inzet berust in elk geval op drie pijlers: het handhaven van de nullijn, het verminderen van de BAPO-kosten en het toewerken naar een kaderstellende cao.
    Ook een wijziging in het entreerecht blijft een prioriteit en er worden wijzigingen en aanvullingen opgenomen ten opzichte van de CAO-VO 2010 die rekening houden met het huidige kabinetsbeleid. De voorgenomen bezuinigingen hebben gevolgen voor de financiële ruimte van scholen en hebben dus ook consequenties voor arbeidsvoorwaarden. De planning is dat de definitieve inzet in maart kan worden vastgesteld en kan worden voorgelegd aan de bonden.
    www.voraad.nl



    Vervangingsfonds continueert subsidieregelingen ( 31 januari 2011)

    geen tags

    Het bestuur van het Vervangingsfonds heeft onlangs de budgetten voor het kalenderjaar 2011 vastgesteld voor de Subsidie Aanvullend Pakket en de Subsidie Stimulans. Voor de Subsidie Aanvullend Pakket is een bedrag van € 5.350.000 beschikbaar gesteld en voor de Subsidie Stimulans een bedrag van € 1.200.000. Informatie over de subsidieregelingen is te vinden op de website van het fonds.
    www.vfpf.nl



    Stijgende populariteit automatische verwerking van inkoopfacturen

    geen tags

    Uit onderzoek naar het gebruik van factuurautomatisering, blijkt een stijgende populariteit van oplossingen voor de automatische verwerking van inkoopfacturen.
    DDinformatica ondervroeg 500 financieel professionals, voornamelijk afkomstig uit de sectoren, overheid, onderwijs, zorg en diensten, naar de verwerkingswijze van hun inkomende facturen. Bij ruim één op de drie blijkt de verwerking geautomatiseerd, een toename van 13% ten opzichte van 2009 en ruim een verdubbeling ten opzichte van 2008. De verwachting is dat deze lijn ook de komende twee jaar zal doorzetten.
    De toegevoegde waarde van digitale factuurverwerking zit in gebruiksgemak, tijdbesparing en ruimtebesparing.
    http://financieel-management.nl/content/view/15163/toename-in-automatische-verwerking-van-inkoopfacturen



    Uniform loonbegrip per 1 januari 2012? (17 januari 2011)

    geen tags

    Het wetsvoorstel Uniform loonbegrip (ULB)  is weer in behandeling. Het kabinet beoogt met dit wetsvoorstel de verschillen in de loonbegrippen weg te nemen zonder een nieuwe beleidsmatige aanpak op de punten waarin de uniformering van de loonbegrippen doorwerkt, te introduceren.
    Om een goede invoering per 1 januari 2012 te verzekeren is het nodig om betrokken partijen, zoals werkgevers en softwareleveranciers, tijdig te informeren over de inhoud van het wetsvoorstel en het tijdstip van inwerkingtreding. Om die reden is het noodzakelijk dat het wetsvoorstel vóór 1 april 2011 door de Tweede Kamer is aanvaard.
    In het wetsvoorstel Uniformering loonbegrip wordt voorgesteld om het loon voor de loonheffing en het loon voor de heffing van de premies voor de werknemersverzekeringen en het loon voor de inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet (ZVW) te uniformeren. De verschillen tussen deze loonbegrippen, de discoördinatiepunten, worden daartoe weggenomen. Al deze verschillen maken dat er nu nog berekeningen per heffing plaatsvinden over verschillende lonen. Deze verschillen ontstaan door verschillende behandeling van de inleg en opname voor levensloop, het privégebruik van de auto van de zaak, het werknemersdeel in de premie in het Algemeen Werkloosheidsfonds (AWf) en de vergoeding van de werkgever voor de inkomensafhankelijke bijdrage voor de ZVW.
    Daarnaast wordt het deel van het loon waarover de premies voor de werknemersverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage voor de ZVW worden geheven, gelijkgetrokken. Nu vinden drie berekeningen van deze heffingen plaats. Het wetsvoorstel schaft de franchise af en trekt het maximum van de grondslag voor de inkomensafhankelijke bijdrage ZVW gelijk aan het maximum van de grondslag voor de premies werknemersverzekeringen.
    www.tweedekamer.nl (kamerstukken 17 januari 2011, nr. 32131, nr. 11 en 12)



    Code Goed Onderwijsbestuur door grote meerderheid VO geimplementeerd ( 2 februari 2011)

    geen tags

    Twee jaar na invoering van de Code Goed Onderwijsbestuur VO heeft een grote meerderheid
    van de besturen de code op alle onderdelen ingevoerd. Dat is de hoofdconclusie van het
    onderzoek dat de VO-raad heeft laten uitvoeren naar de implementatie van de Code Goed
    Onderwijsbestuur VO. Het onderzoek naar de implementatie van de code heeft extra gewicht gekregen door de
    invoering van de wet ´goed onderwijs, goed bestuur´ per 1 augustus 2010. Het onderzoek kenden als thema’s

    • de scheiding tussen toezicht en bestuur
    • de taken, rol, positie van de toezichthouder en bestuurder
    • horizontale verantwoording
    • het beleid voor communicatie met en invloedsuitoefening door interne en externe belanghebbenden (dialoog)
    • de wijze van verantwoording aan interne en externe belanghebbenden (verantwoording)
    • sturing en beheersing
    • de aanwezigheid van een planning- en controlcyclus en een risicoprofiel, onderdelen van die cyclus en maatregelen om de risico’s te beheersen, etc.

    Het laatste onderdeel betrof ‘integriteit en transparantie’. Integriteit is geen letterlijk
    onderdeel van de huidige Code Goed Onderwijsbestuur, wel is het een belangrijk onderdeel uit de wet goed bestuur.
    De grote besturen zijn qua implementatie van de code verder dan scholen met minder dan 3.500 leerlingen. 70% van de besturen heeft de scheiding tussen toezicht en bestuur statutair geregeld. 65% van de instellingen heeft maatregelen genomen om de risico’s te beheersen, waarvan een aantal echter zonder een profiel gemaakt te hebben van de risico’s.
    Afgezien van enkele min of meer concrete bepalingen behoren integriteit en transparantie meer tot de geest dan de letter van de huidige code. Om daaraan recht te doen zijn in de vragenlijst meer aspecten van integriteit en transparantie opgenomen dan terug te vinden zijn in de tekst van de code. Zo is gevraagd naar de aanwezigheid van allerlei procedures, protocollen en gedragsvoorschriften binnen de onderwijsinstellingen, die het integer handelen van alle bij de instelling betrokken personen zouden kunnen bevorderen. Uit het onderzoek blijkt dat iets meer dan 40% van de besturen regelingen heeft om belangenverstrengeling tegen te gaan.
    lees meer op de website van de rijksoverheid


      Savannahweg 17
    3542 AW Utrecht
    T 085-8769437
    E info@infinitebv.nl
    W www.infinitebv.nl
    D Link naar disclaimer
    A Afmelden nieuwsbrief