Indien u problemen heeft met de weergave van deze mail, klik dan alstublieft hier.

Infinite Update - 16 maart 2011

Het raadsel van de eieren en de eerste krokus

Een drukke tijd in conferentieland. Tussen de voorjaars- en de mei-vakantie worden de meeste congressen en conferenties georganiseerd. En er is ook veel om over te praten:
- worden we eigen-risicodrager voor het VF?
- welke consequenties heeft de stelselwijziging passend onderwijs?
- hoe brengen we onze risico's in kaart en gaan we om met krimp?
Zo maar enkele voorbeelden. Infinite Financieel heeft voor u het nieuws van de afgelopen periode gebundeld en biedt handreikingen en samenvattingen die u in uw eigen organisatie kunt gebruiken.


Agenda

geen tags

 



Gemeenten bezuinigen 1,5 miljard op onderwijshuisvesting (10 maart 2011)

geen tags

De kwaliteit van de schoolgebouwen in ons land gaat hard achteruit, want gemeenten bezuinigen honderden miljoenen euro's per jaar op onderhoud, renovatie en nieuwbouw van schoolgebouwen. Dat blijkt uit een inventarisatie van onderwijswerkgevers samen met RTL Nieuws.
Jaarlijks krijgen gemeenten van het Rijk zo'n 1,5 miljard euro bedoeld voor schoolgebouwen. Dat geld hoeven ze er echter niet aan te besteden. En dat doen gemeenten dus ook steeds minder. Zo kwam in 2005 nog 131 miljoen euro uit het potje niet terecht bij de onderhoud of bouw van scholen. In 2007 was dat bedrag al opgelopen tot 295 miljoen en in 2009 werd 381 miljoen euro, oftewel meer dan een kwart van het totaal, niet besteed aan waar het voor bedoeld was. In totaal hebben de gemeenten tot nu toe bijna 1,5 miljard euro die bedoeld was voor de bouw van scholen daaraan niet uitgegeven. www.poraad.nl, www.rtlnieuws.nl



VO maakt nog kans op nieuwe CAO, PO niet meer (16 maart 2011)

geen tags

De cao-onderhandelingen in het VO zijn van start gegaan. Op 8 maart zijn de inzetten uitgewisseld. Er is geconstateerd dat het verschil tussen de inzetten fors is en de ruimte voor de VO-raad gering. Desalniettemin hebben bonden en VO-raad constructief met elkaar gesproken. Tijdens dit overleg hebben partijen zich beperkt tot een verkenning van enkele dossiers, waaronder werkdruk en het entreerecht. Het volgende cao-overleg zal plaatsvinden op 22 maart.
www.voraad.nl

In tegenstelling tot het VO kent het PO nog 2 CAO's een voor de primaire arbeidsvoorwaarden en 1 voor de secundaire arbeidsvoorwaarden. De CAO primaire arbeidsvoorwaarden wordt afgesloten tussen het Min van OCW en de bonden. Op dat terrein geldt momenteel de nullijn. Daarnaast is er de CAO secundaire arbeidsvoorwaarden (het bekende cao-boekje) die wordt afgesloten door de werkgeversorganisatie (PO-Raad) en bonden, onderhandelingen over deze cao zijn 16 maart afgebroken. Dit betekent dat de bestaande cao onverkort blijft gelden.
www.poraad.nl



Meer tijd voor keus eigen risicodragerschap VF (14 maart 2011)

geen tags

Schoolbesturen met een lumpsum van meer dan 20 miljoen euro kunnen vanaf schooljaar 2011-2012 gedeeltelijk eigen risicodrager Vervangingsfonds (VF) worden (eerste 52 weken).
Schoolbesturen die dit niet wensen, dienen dit -na afstemming met de GMR- kenbaar te maken aan het VF. Daarvoor gold in eerste instantie 1 mei 2011 als uiterste termijn, maar inmiddels 1 juni 2011. Wie niet reageert wordt automatisch eigen risicodrager.
Het VF organiseert binnenkort een voorlichtingsbijeenkomst (zie agenda) en Infinite Financieel kan in de vorm van een businesscase bijdragen aan uw besluitvorming al dan niet eigen risicodrager worden.
www.vfpf.nl en www.infinitebv.nl



Gevolgen korte termijn van bezuinigingen Passend onderwijs (15 maart 2011)

geen tags

Leeuwendaal VOS/ABB en Infinite Financieel verzorgen eind maart, begin april vijf ochtendbijeenkomsten voor schoolbesturen in het speciaal onderwijs over de gevolgen op korte termijn van de bezuinigingen op het speciaal onderwijs. Aan de orde komen personele, rechtspositionele en financiële  aspecten, met nadruk op de punten die het schoolbestuur de komende maanden in gang moet zetten. De bijeenkomsten vinden plaats op:

  • Maandag 28 maart, Woerden (kantoor VOS/ABB),
  • Woensdag 30 maart, Duiven (Van der Valk Hotel),
  • Donderdag 31 maart, Broek op Langedijk (Partycentrum De Geus), 
  • Dinsdag 5 april, Gilze Rijen (Van der Valk Hotel)
  • Donderdag 7 april, Hollandscheveld; nabij Hoogeveen (Zaal- en Partycentrum Schoonhoven)

Alle bijeenkomsten duren van 9.30 uur tot 12.30 uur.
Aanmelden via training@vosabbconsulting.nl



Beknopte samenvatting gevolgen bezuinigingen passend onderwijs (7 maart 2011)

geen tags

Infinite Financieel heeft een handzame samenvatting gemaakt van de gevolgen van de bezuinigingen op passend onderwijs. U kunt dit document hier downloaden op onze website. Specialisten van Infinite Financieel kunnen u helpen de specifieke gevolgen voor uw eigen organisatie op een rij te zetten of informatiebijeenkomsten verzorgen voor bestuur, management of GMR.
www.infinitebv.nl



Rekenmodel bezuinigingen (V)SO op website CFI (10 maart 2011)

geen tags

In februari heeft het ministerie van OCW de (v)so-schoolbesturen per brief geïnformeerd over de voorgenomen maatregelen voor de bezuinigingen op de leerlingenzorg. Bij de brief was een overzicht gevoegd met de financiële effecten van deze maatregelen. Op de website van CFI is nu een rekenmodel beschikbaar dat inzicht geeft in de precieze berekening van de in de brief genoemde bedragen. Ook is het mogelijk de financiële effecten door te rekenen op basis van een andere teldatum dan 1 oktober 2009. CFI benadrukt dat de gehanteerde bedragen niet definitief zijn en doorrekeningen op basis van een afwijkende teldatum een verkeerd beeld kunnen geven.
www.cfi.nl



Infinite Financieel kiest eieren voor haar geld op het AVS-Congres (18 maart 2011)

geen tags

Raadsel Infinite FinancieelRa ra, met hoeveel eieren is de boer begonnen?
Een boer was sinds een half jaar begonnen vrije uitloop kippen te houden. Hij besloot op een dag de stoute schoenen aan te trekken en te kijken of hij op de markt de eieren kon verkopen naast de groente die hij altijd aanbood.
Hij raapte alle eieren op die de kippen gelegd hadden en toog naar zijn vaste marktkraam.
De zaken gingen goed.
Het eerste uur al verkocht hij de helft van zijn eieren plus een half ei zonder een ei te breken.
Twee uur later verkocht hij van wat hij over had opnieuw de helft plus een half ei zonder een ei te breken.
Vlak voor het einde van de markt verkocht hij wat hij na de tweede verkoop nog over had, te weten 1 ei.
Met dit raadsel presenteren wij ons aan de deelnemers van het AVS congres op 18 maart 2011. Omdat managers en bestuurder in het onderwijs wel van een aardige puzzel houden, maar het niet leuk vinden als hun financiën, hun jaarresultaat, hun boekhouding of hun bedrijfsvoering een puzzel zijn. Infinite Financieel bestaat om dit soort puzzels voor onderwijsorganisaties op te lossen.
Wie de oplossing van het raadsel doorgeeft ontvangt een interessante attentie. Dit kan tijdens het AVS congres, maar ook via internet (link).
www.infinitebv.nl.



VNG heeft zorgen over Passend Onderwijs (8 maart 2011)

geen tags

De VNG is voorstander van de stelselherziening Passend Onderwijs, maar maakt zich grote zorgen over een aantal punten in de voorstellen van minister Van Bijsterveldt. Dat staat in een brief aan de minister, waarin men ook om bestuurlijk overleg ter bespreking van de zorgpunten vraagt. De VNG onderschrijft dat de bureaucratie rond zorgleerlingen wordt aangepakt en is het ook met de minister eens dat het pedagogisch klimaat in de klas moet worden versterkt. Andere positieve punten zijn: afstemming tussen samenwerkingsverbanden (van scholen) en gemeenten over zorgplannen, afstemming tussen gemeenten en scholen over opvoedondersteuning door de gemeente en de zorgplicht voor het onderwijs, die positief kan zijn voor bestrijden van voortijdig schoolverlaten.
Hier staat tegenover dat de VNG zich zorgen maakt over een aantal zaken: de afbakening van verantwoordelijkheden (van scholen en gemeenten) is niet helder, het is onduidelijk wie zorg (bij niet onderwijsgerelateerde problematiek) toewijst, het nieuwe stelsel prikkelt scholen om zich te specialiseren in bepaalde typen onderwijszorg en zal leiden tot meer leerlingenvervoer. De VNG noemt ook nog drie andere zorgpunten. Het nieuwe stelsel brengt veel overleg en afstemming met zich mee, dit moet goed vorm krijgen, maar de randvoorwaarden zijn nog niet helder. Gemeenten worden verantwoordelijk voor AWBZ-begeleiding, zij moeten hiervoor worden gecompenseerd. Door bezuinigingen moeten veel mensen worden ontslagen, waardoor expertise om leerlingen 'binnenboord' te houden verloren gaat.
www.vng.nl



Dislocaties verzelfstandigen? (3 maart 2011)

geen tags

Het kabinet is van plan om het in de toekomst weer mogelijk te maken dat dislocaties verzelfstandigen. Op aandringen van onder andere de PO-Raad, die dit nieuws meldt, bereidt het ministerie van OCW hiervoor een wetswijziging voor.
Als de wetwijziging in werking is getreden, kan een schoolbestuur bij de minister een verzoek indienen tot verzelfstandiging van een dislocatie. Het schoolbestuur moet dan aantonen dat de dislocatie voldoet aan de stichtingsnormen en dat de 'moederschool' bij een verzelfstandiging van de dislocatie niet onder de opheffingsnorm zakt.
Meer op de site van de PO-Raad



De CG-Raad signaleert weigering zorgleerlingen (4 maart 2011)

geen tags

De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad) slaat alarm over de bezuinigingen op passend onderwijs. De raad zegt dat scholen steeds huiveriger worden om zorgleerlingen aan te nemen en meldt dat het steeds vaker voorkomt dat reguliere scholen kinderen met leerlinggebonden financiering niet toelaten. Dat hangt volgens de raad samen met de aangekondigde bezuiniging op passend onderwijs en de voorgenomen stelselherziening.
Bij de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) is onlangs een klacht ingediend door ouders van een zorgleerling die door een school voor voortgezet onderwijs is geweigerd, omdat die naar eigen zeggen al te veel leerlingen heeft die extra begeleiding nodig hebben. De ouders benadrukken echter dat hun kind moet worden toegelaten, omdat de leerling aan de criteria daarvoor voldoet. Vorig jaar oordeelde de CGB in een vergelijkbare zaak dat een leerling met het syndroom van Down moest worden toegelaten tot een praktijkschool.
Over de signalen van de raad zijn inmiddels Kamervragen gesteld.
www.cgraad.nl



Bovenschoolse bureaus functioneren goed, maar staan onder druk (28 februari 2011)

geen tags

Uit het ITS onderzoeksrapport Bestuur en Management blijkt dat organisaties voor primair onderwijs gemiddeld 3,7 procent van de totale begroting besteden aan het bestuursbureau. Dit is vrijwel gelijk aan de uitkomsten van een eerder onderzoek in 2006. Bovenschoolse bestuursbureaus in het primair onderwijs vervullen taken op het gebied van financiën, personeelszaken, ICT-beleid, huisvestingsbeleid en kwaliteitsbeleid. Het percentage varieert natuurlijk per schoolbestuur, want het is afhankelijk van de mate waarin zaken centraal worden geregeld. Over het algemeen zijn de meningen over de bestuursbureaus positief: ze vangen werk af voor de scholen door gemeenschappelijke werkzaamheden efficiënter en beter te organiseren. Zo stellen ze schoolleiders en leerkrachten in staat hun tijd te besteden aan het onderwijs zelf. Het functioneren van de bovenschoolse bureaus staat direct onder druk door de bezuiniging van 90 miljoen euro op het budget voor bestuur & management en indirect door andere bezuinigingen en vormen van ontoereikende bekostiging. Als de besturen hun ondersteunende bureaus dezelfde kwaliteit willen laten behouden, ontkomen ze er niet aan om gelden te onttrekken aan middelen die eigenlijk voor de scholen zijn bestemd. Als ze er voor kiezen taken op de bureaus af te stoten of uit te kleden, gaat dit ten koste van de kwaliteit van de dienstverlening.
www.poraad.nl en het rapport.



Kleine basisscholen krijgen meer tijd om te groeien (1 maart 2011)

geen tags

De regel dat de bekostiging van een basisschool wordt stopgezet als de school drie achtereenvolgende jaren onder de opheffingsnorm zit, wordt aangepast. Minister Van Bijsterveldt is voornemens om deze termijn op te rekken naar vijf jaar zodat scholen langer de tijd krijgen om zich aan te passen, zodat opheffing van de school voorkomen kan worden. Zij werkt aan een wetsvoorstel met deze strekking. Naast deze aangekondigde wetswijziging voor kleine scholen neemt het kabinet meer maatregelen om kleine scholen op het platteland en in krimpregio’s open te houden en zo een bijdrage te leveren aan de leefbaarheid op het platteland. Zo is de Tweede Kamer onlangs akkoord gegaan met het wetsvoorstel dat Samenwerkingsscholen mogelijk maakt. Hierbij mogen openbare en bijzondere scholen onder strikte eisen samenwerken.
lees meer



Kick-off onderwijsexperimenten in krimpregio’s (25 februari 2011)

geen tags

In krimpregio’s worden scholen steeds vaker geconfronteerd met een afnemend aantal leerlingen. Om kwalitatief goed en voldoende onderwijs te kunnen blijven aanbieden, is samenwerking tussen onderwijsinstellingen belangrijk. De huidige wet- en regelgeving biedt echter onvoldoende ruimte voor vergaande samenwerking. Minister Van Bijsterveldt gaat onderwijsinstellingen in krimpregio’s daarom de ruimte bieden om experimenten te starten. Met deze ‘sleutelexperimenten’ wil de bewindsvrouw een goed en divers aanbod van onderwijs in krimpregio’s stimuleren. De ‘sleutelexperimenten’ kunnen zowel binnen de onderwijssectoren als tussen de onderwijssectoren plaatsvinden. Bijvoorbeeld tussen het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs of het vmbo en het mbo. Omdat er voor de verschillende onderwijssectoren verschillende wetten zijn, is vergaande samenwerking tussen sectoren vaak omslachtig te realiseren. Van Bijsterveldt gaat het daarom via een wetswijziging mogelijk maken om te experimenteren op de snijvlakken tussen de onderwijssectoren. Dit worden sleutelexperimenten genoemd, omdat het zo zou kunnen zijn dat juist innovatie op de snijvlakken tussen onderwijssectoren een sleutel is om ook in krimpgebieden duurzame onderwijskwaliteit te behouden.
De minister vraagt onderwijsinstellingen in de krimpregio’s met voorstellen voor experimenten te komen. De onderwijsinstellingen worden daarbij geholpen door een expertcommissie. Na de zomer gaan eerst stimuleringsprojecten van start waarvoor geen wettelijke experimenteerruimte nodig is.
lees meer



Inspectie onderzoekt 400 besturen met hoge kapitalisatiefactor en zwakke scholen (23 februari 2011)

geen tags

De Inspectie van het Onderwijs is gestart met een eerder aangekondigd onderzoek naar de financiële positie bij besturen in het primair, voortgezet en speciaal onderwijs. Het onderzoek loopt tot de zomer van 2012 en vindt plaats onder ongeveer vierhonderd besturen. De besturen die onderzocht worden, hebben een (zeer) hoge kapitalisatiefactor gecombineerd met één of meer zwakke of zeer zwakke scholen.
Het doel van het onderzoek is het verkrijgen van inzicht in de mate waarin besturen financiële middelen beschikbaar hebben, die ingezet kunnen worden in het onderwijs. Indien dit het geval is, zal de inspectie besturen aansporen deze middelen alsnog te besteden aan het onderwijs.
Het onderzoek volgt op het rapport van de Commissie Vermogensbeheer Onderwijsinstellingen uit november 2009 (de commissie Don). De inspectie beoordeelt volgens het beoordelingskader ontleend aan het rapport van de commissie. Het huidige onderzoek is een vervolg op een pilotonderzoek uit 2010 waarin vijftig besturen zijn onderzocht.
In februari hebben alle besturen in het voortgezet onderwijs een brief ontvangen met hun financiële kengetallen. De besturen in het primair en speciaal onderwijs ontvangen deze brief later in het voorjaar. De vierhonderd besturen die worden betrokken in het vervolgonderzoek, lezen dat ook in deze brief. Deze besturen krijgen vervolgens via internet een vragenlijst voorgelegd, waarin zij verschillende bestuursspecifieke factoren kunnen vermelden. Hiermee wordt rekening gehouden bij de uiteindelijke berekening van de middelen die een bestuur beschikbaar heeft en die nog niet zijn ingezet in het onderwijs. Alvorens besturen de vragenlijst krijgen voorgelegd, worden ze nog uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst over het onderzoek. Voor besturen in het voortgezet onderwijs zijn deze informatiebijeenkomsten gepland in maart 2011, de besturen in het primair en speciaal onderwijs volgen later. De inspectie maakt van het onderzoek een rapportage per bestuur en een totaalrapportage.
De kapitalisatiefactor is een kengetal om te signaleren of besturen misschien een deel van hun middelen niet of inefficiënt benutten voor de vervulling van hun taken. De Commissie Vermogensbeheer Onderwijsinstellingen heeft in haar rapport signaleringsgrenzen aangegeven voor de kapitalisatiefactor. Besturen met een kapitalisatiefactor boven deze signaleringsgrenzen hebben volgens de commissie mogelijk teveel middelen ter beschikking. Of daadwerkelijk sprake is van een teveel aan middelen is  afhankelijk van bestuursspecifieke factoren. De kapitalisatiefactor wordt berekend door de boekwaarde van de gebouwen en terreinen in mindering te brengen op het balanstotaal en dit bedrag vervolgens te delen door de totale baten inclusief de rentebaten.
www.onderwijsinspectie.nl



Ontbrekende VOG’s leiden vanaf 2012 tot bekostigingsancties (2 maart 2011)

geen tags

Begin maart heeft de onderwijsinspectie alle schoolbesturen geattendeerd op een aanscherping van de controle op de aanwezigheid van de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Onderwijsinstellingen zijn wettelijk verplicht om vast te stellen dat medewerkers en vrijwilligers die met leerlingen in aanraking komen een VOG hebben. Deze laatste toevoeging geldt met ingang van 2011 en zal dus in 2012 voor het eerst gecontroleerd worden. De maatregel moet voorkomen dat kinderen in aanraking komen met mensen die een risico met zich mee kunnen brengen. Hierbij kan worden gedacht aan veroordeelde pedoseksuelen. De voorwaarde dat mensen in het onderwijs een VOG moeten hebben, geldt voor alle medewerkers in loondienst, overblijfmedewerkers en ingehuurde en gedetacheerde medewerkers, zowel in onderwijzende als in onderwijsondersteunende functies.
In het Controleprotocol was deze opdracht aan de accountant al geformuleerd voor medewerkers. Als niet van alle medewerkers een geldige VOG aanwezig is, zal dit aan de Inspectie van het Onderwijs worden gemeld. Vanaf 2012 leidt incompleetheid van de VOG’s tot opschorting of inhouding van een deel van de bekostiging.
www.onderwijsinspectie.nl



GPL voortgezet onderwijs 2011 gepubliceerd (11 maart 2011)

geen tags

De  Regeling vaststelling van de bedragen landelijke gemiddelde personeelslast (GPL) voortgezet onderwijs kalenderjaar 2011 is in de Staatscourant gepubliceerd.
De regeling stelt de bedragen vast van de gemiddelde personeelslast (gpl-bedragen) per 1 januari 2011. Het opnieuw vaststellen van de bedragen heeft te maken met enerzijds de toevoeging van extra middelen voor de verdere inkorting van carrièrelijnen en de invoering van de landelijke functiemix in het kader van het 'Convenant Leerkracht van Nederland' en anderzijds met een taakstelling op de vervangings- en wachtgeldkosten. Afhankelijk van besluitvorming van het kabinet over de definitieve kabinetsbijdrage in de arbeidskostenontwikkeling 2011, kunnen deze bedragen nog wijzigen.
www.cfi.nl



Enquête dienstverlening en kosten accountant in primair en voortgezet onderwijs (15 februari 2011)

geen tags

Uit diverse contacten is gebleken dat er grote verschillen zijn in de dienstverlening door en de kosten voor de accountant. Infinite Financieel doet een onderzoek met betrekking tot die kosten van de dienstverlening door uw accountant in 2010, over de jaarstukken 2009. U vindt de enquete hier. U kunt tot 7 april aanstaande de enquête terugsturen. De resultaten worden in onze netwerkbijeenkomsten en in een volgende Infinite Update besproken.
www.infinitebv.nl



Pensioenpremie stijgt per 1 april (3 maart 2011)

geen tags

De premie voor ouderdoms- en nabestaandenpensioen van ABP stijgt per 1 april 2011 met 0,5%. De premieverhoging is een gevolg van de toegenomen levensverwachting volgens het CBS. Omdat de dekkingsgraad van het ABP eind 2010 flink is bijgetrokken, hoeft het fonds niet te korten op pensioenaanspraken en -uitkeringen. De per 1 augustus 2010 ingevoerde tijdelijke opslag op de premie van 1%, voor herstel van de financiële positie en de per 1 januari 2011 ingevoerde verhoging met 0,1% blijven voorlopig gehandhaafd. De dekkingsgraad is nog te beweeglijk en het herstel te recent om deze te laten vervallen. Daarmee kwam de premie op 21,4%.
De premie voor ouderdoms- en nabestaandenpensioen stijgt per 1 april 2011 van 21,4% naar 21,9% (30% voor rekening van de werknemers en 70% rekening werkgevers).
De Anw-premie daalt van 0,3% naar 0,2% (75% werknemers, 25% werkgevers). De aanpassing van de pensioenpremies gaat in per 1 april 2011.
Het ABP beslist eind mei of de herstelopslag van 1% ook voor de tweede helft van dit jaar gehandhaafd moet blijven. Dan bekijkt het fonds ook of een gedeeltelijke aanpassing van de pensioenen aan de stijging van de lonen mogelijk is. Uitgangspunt voor dat besluit is de financiële positie van het fonds per eind april.
Deze stijgingen van de pensioenpremies in 2010 en 2011 moeten in het Po en VO worden opgevangen binnen de lumpsum. De PO- Raad constateert dat er in 2011 door sociale partners afspraken moeten worden gemaakt over een houdbare pensioenregeling.
www.abp.nl en www.poraad.nl


  Savannahweg 17
3542 AW Utrecht
T 085-8769437
E info@infinitebv.nl
W www.infinitebv.nl
D Link naar disclaimer
A Afmelden nieuwsbrief