Indien u problemen heeft met de weergave van deze mail, klik dan alstublieft hier.

Infinite Update - 30 juni 2011

Samenvatting

Programma en data netwerkbijeenkomsten september 2011 bekend (29 juni 2011)

geen tags

In september vinden onze eerstvolgende netwerkbijeenkomsten plaats. De bijeenkomsten zijn bedoeld voor controllers, financieel managers en financieel (beleids)medewerkers in PO en VO organisaties. Deze functionarissen bevinden zich vaak op een eenzame positie in de organisatie: vakgenoten om mee te klankborden zijn er niet. Onze netwerkbijeenkomsten voorzien in deze behoefte en bieden daarnaast steeds enkele inhoudelijke thema’s en actuele ontwikkelingen die behandeld worden.
PO-Netwerken
Op donderdag 22 en woensdag 28 september komen onze PO netwerken weer bijeen. Op het programma staan: een casus over de wijze waarop begroting en bestuursformatieplan geïntegreerd kunnen worden, een presentatie over de rol van de ‘financial’ in inkoop- en aanbestedingsprocessen, een presentatie over de werkkostenregeling (vanuit het oogpunt van de controller) en actuele ontwikkelingen (waaronder passend onderwijs) en praktische tips.
VO Netwerken
Op woensdag 21 en donderdag 29 september komen onze VO netwerken weer bijeen. Op het programma staan twee themapresentaties, over huisvesting en begroten. In het thema huisvesting staat doordecentralisatie centraal. Onder meer aan de orde komen (vanuit de financiële invalshoek): recente ervaringen, in de komende jaren verwachte (politieke) ontwikkelingen en praktijkervaringen.
Het thema begroten draait om de volgende vragen: Welke methoden zijn er om de beschikbare middelen toe te delen naar afdelingen en vestigingen? En hoe schep je ruimte voor nieuwe initiatieven? De eigen verantwoordelijkheid en autonomie van de locaties  en de centrale verantwoordelijkheid moeten met elkaar in evenwicht zijn. Hoe bereik je dat? En als de begroting is vastgesteld, hoe bewaak je de uitvoering dan? Tenslotte is er een programmaonderdeel rondom actuele ontwikkelingen (waaronder passend onderwijs) en praktische tips.

Aanmelden voor de bijeenkomsten kan via www.infinitebv.nl.



Eerst kiezen, dan delen (23 juni 2011)

geen tags

Het project 'Eerst kiezen, dan delen' is van start gegaan. Dit –in principe voor de PO sector bestemde- project wil schoolbesturen en scholen bewust en bekwaam maken met betrekking tot de koppeling tussen inhoudelijk beleid en de inzet van de beschikbare middelen. Op de projectsite zijn onder meer conferentiepresentaties en deskundigheidsprofielen te vinden. Ook de VO-sector kan haar voordeel doen met deze profielen. Op onze site treft u een apart dossier Eerst kiezen, dan delen aan.
http://www.infinitebv.nl/Eerstkiezen,dandelen.php

www.eerstkiezen.poraad.nl 



Meerderheid Kamer wil verder met Passend onderwijs nu temporisering een feit is (29 juni 2011)

geen tags

Onlangs informeerde de minister van de Tweede Kamer over de voortgang van Passend onderwijs. Deze brief vatten wij voor u samen in het hieronder staande nieuwsbericht. Op 29 juni bespraken de onderwijsspecialisten van de Tweede Kamer deze voortgang. Duidelijk werd dat de minister op een meerderheid van de Kamer kan rekenen, nu zij haar plannen voor het temporiseren van de bezuinigingen heeft gepresenteerd. Deze temporisering houdt in dat de bezuinigingen later in gaan en over een langere periode worden uitgesmeerd.

Andere informatie en conclusies uit het overleg met de Kamer zijn:

  • De minister wil de indeling van de nieuwe SWV dit najaar gereed hebben. Met de sectorraden gaat zij overleggen over de regio’s waar de indeling nog problematisch is. De indeling wordt uiteindelijk in augustus 2012 bij ministeriële regeling bekrachtigd.- Het ministerie van OCW gaat zelf een belangrijke rol spelen in de ondersteuning van de implementatie van Passend onderwijs en de nieuwe regio-indeling.
  • Kort na de zomervakantie wordt het Referentiekader gepresenteerd. Dit door onder meer de sectororganisaties opgestelde document is een handreiking aan de schoolbesturen en de samenwerkingsverbanden met betrekking tot de keuzes die gemaakt kunnen worden bij de invoering en invulling van Passend onderwijs.
  • De concept-wet Passend onderwijs wordt 1 juli in de Ministerraad besproken en gaat daarna voor advies naar de Raad van State en vervolgens naar de Tweede Kamer. Na de zomer bespreekt de Kamer het wetsvoorstel en de reactie van de minister op het commentaar van de ECPO op de concept wet. De Kamer wil dit doen op het moment dat ook het Referentiekader beschikbaar is.
  • In december 2012 wordt door middel van een “Evaluatie Plus” de stand van zaken in de invoering van passend onderwijs aan de Kamer gerapporteerd. Dan heeft de minister ook een onderzoek naar de expertisebekostiging afgerond.
  • Veel aandacht vroegen de Kamerleden voor de positie van en de inspraak door de ouders (zowel op individueel als collectief niveau), de medezeggenschap van de personeelsleden (bijvoorbeeld met betrekking tot het zorgprofiel van de school) en de regeling van geschillen. 
  • De minister gaat met de sectorraden bespreken hoe de extra middelen voor deskundigheids-bevordering (waarvan een substantieel deel besteed moet worden aan Passend onderwijs) via de Bestemmingsbox verantwoord kunnen worden.

zie ook:

www.poraad.nl
www.vosabb.nl
www.passendonderwijs.nl
en de website van de Rijksoverheid



Planning invoering Passend onderwijs en indeling SWV bekend gemaakt (17 juni 2011)

geen tags

Voorafgaand aan het overleg op 29 juni heeft minister Van Bijsterveldt op 17 juni de Tweede Kamer geïnformeerd over de voortgang van Passend onderwijs. Belangrijke elementen in deze brief zijn:
Wetsvoorstel
De planning blijft  het wetsvoorstel voor 1 augustus 2012 in het Staatsblad te publiceren.
De totstandkoming van de nieuwe SWV
De beoogde regio-indeling is nu gepubliceerd. Zodra  de wetgeving Passend onderwijs is gepubliceerd, wordt de regio-indeling bij ministeriële regeling bekend gemaakt. De bestuurlijke inrichting van de nieuwe samenwerkingsverbanden moet 1 november 2012 rond zijn. Het eerste zorgplan moet per 1 maart 2013 naar de inspectie worden gestuurd en op 1 augustus 2013 treedt de zorgplicht in werking.  Op enkele plaatsen in het land moet qua indeling nog “een knoop” worden opgelost. Landelijke samenwerkingsverbanden naar richting (bijvoorbeeld reformatorisch) worden onder voorwaarden mogelijk. Als bij de uitwerking blijkt dat aanpassing van de regio-indeling wenselijk is “is dit in goed over leg met alle betrokkenen mogelijk”.
Financiën
In het schooljaar 2012-2013 verandert er helemaal niets. Er wordt nog niet bezuinigd en er worden geen geldstromen verlegd. In het schooljaar 2013-2014 wordt de helft van de bezuiniging op de ambulante begeleiding doorgevoerd. Een jaar later de andere helft. In 2014-2015 wordt ook de 10% korting op de groepsgrootte in het (V)SO ingevoerd.
In de jaren 2013-2014 en 2014-2015 blijven de gelden voor ambulante begeleiding in principe nog naar de (V)SO instellingen gaan. Vanaf 2015-2016 gaan de -overgebleven- AB middelen naar de SWV, In dit schooljaar wordt ook de eerste stap gezet in de verevening, de gelijke verdeling van zorgmiddelen over het land. De verevening strekt zich uit over de periode 2015-2016 tot en met 2019-2020. De verevening zal worden gebaseerd op de teldatum 1 oktober 2011.
De groeiregeling voor het (V)SO wordt per 1 augustus 2012 afgeschaft.
De expertisebekostiging blijft bestaan tot aan de eerste evaluatie van de invoering van Passend onderwijs. Wel wordt er 10% op bezuinigd.
Zorgplan
Het SWV stelt minimaal eens in de vier jaar een zorgplan op. Het eerste zorgplan moet 1 maart 2013 bij de inspectie worden ingediend. Over het zorgplan moet afstemming met de gemeente(n) plaatsvinden. Deze afstemming heeft het karakter van op overeenstemming gericht overleg.
Professionalisering
In 2012 is er € 100 miljoen  beschikbaar voor professionalisering van leraren en schoolleiders. Vanaf 2013 structureel € 150 miljoen. Een substantieel deel hiervan zal worden ingezet voor scholing in verband met passend onderwijs.

Bekijk ook het dossier Passend onderwijs



Prestatiebeloning voor leraren (21 juni 2011)

geen tags

Het kabinet wil de komende jaren onderzoeken of en hoe prestatiebeloning in het onderwijs kan worden ingevoerd. Scholen krijgen daarom de kans om te experimenteren met verschillende vormen van prestatiebeloning. In het schooljaar 2011-2012 starten de eerste experimenten die in de jaren 2013-2015 worden uitgebreid. Voor de experimenten wordt in september een subsidieregeling opengesteld. Scholen kunnen dan een aanvraag doen.
Het kabinet wil de kwaliteit van het onderwijs verbeteren. Een van de manieren om de scholen te prikkelen te kwaliteit op te krikken, is prestatiebeloning. Het ministerie wil via de experimenten te weten komen welke vorm van prestatiebeloning effectief is. http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/onderwijspersoneel/docent/prestatiebeloning-voor-leraren



Combinatiefuncties in het PO (23 juni 2011)

geen tags

Met betrekking tot de combinatiefuncties in het primair onderwijs in het kader van de Impuls Brede Scholen kunnen er voor schoolbesturen enkele vraagstukken ontstaan.
Het convenant Impuls Brede Scholen eindigt op 31 december 2012. De financiering vanuit het rijk is structureel en is nader geregeld via het decentrale budget van het gemeentefonds. Maar de benoeming op basis van het convenant Impuls Brede Scholen in de CAO PO, artikel 3.28 tot en met  3.34, heeft echter de looptijd van het convenant en eindigt dus op 31 december 2012. Weliswaar hebben de sociale partners aangegeven de regeling voor de combinatiefuncties structureel in de CAO PO te willen opnemen, geformaliseerd is dat echter nog niet. Daarom wordt geadviseerd om de taken die verband houden met de Impuls Brede Scholen resp. buitenschoolse activiteiten op te nemen in een tijdelijke uitbreiding tot 31 december 2012.
Een beëindiging of wijziging van de subsidie verstrekt op basis van het convenant Impuls Brede Scholen, c.q. de subsidievoorwaarden, als gevolg waarvan de betrekking komt te vervallen, is een grond conform artikel 3.8 lid 3 van de CAO-PO voor opzegging van de arbeidsovereenkomst. Dit artikel hoort bij artikel 9 lid t van het Participatiefonds.
http://www.bondkbo.nl/



Minister in gesprek met PO-Raad over toetsing speciaal onderwijs (24 juni 2011)

geen tags

Minister Van Bijsterveldt gaat in gesprek met de PO-Raad over het tempo waarin de centrale eindtoets en het verplichte leerlingvolgsysteem worden ingevoerd in het speciaal onderwijs. Ze vindt de richting belangrijker dan het exacte tijdpad.  Dat heeft ze toegezegd in het algemeen overleg met de Tweede Kamer over het actieplan Basis voor presteren .
zie ook eerder bericht
en www.poraad.nl



Reglementen Participatiefonds schooljaar 2011-2012 vastgesteld (14 juni 2011)

geen tags

Onlangs zijn de nieuwe Reglementen Participatiefonds voor het Primair Onderwijs en voor de Expertisecentra voor het schooljaar 2011-2012 vastgesteld. Een aantal wijzigingen worden hieronder weergegeven.
Een ontslagmelding van tijdelijk personeel is mogelijk als er sprake is van een vergelijking waaruit daling van personele bekostiging blijkt. Voor een ontslagmelding van vast personeel is een sociaal plan vereist.
Een ontslag van een personeelslid dat 35% of meer arbeidsongeschikt in de zin van de WIA is, behoeft niet meer bij het Participatiefonds te worden gemeld. Na ontslag ontvangt betrokkene namelijk een WGA- of IVA-uitkering en een dergelijke uitkering wordt niet ten laste van het Participatiefonds gebracht. Melding bij het Participatiefonds is daarom overbodig. Het betreft een tussentijdse wijziging van het Reglement 2010-2011, met terugwerkende kracht tot 1 augustus 2010, die nu in de integrale tekst van het Reglement 2011-2012 is opgenomen.
Artikel 9 sub v betreft een nieuwe ontslaggrond in het reglement voor ontslagmeldingen als gevolg van bezuiniging op ambulante begeleiding en de leerlinggebonden financiering. In de toelichting van dit artikel is opgenomen dat werkgevers met werkgelegenheidsbeleid uitsluitend personeel met een tijdelijk dienstverband op dit artikel kunnen melden. Het betreft een tussentijdse wijziging van het Reglement 2010/2011, met terugwerkende kracht tot 4 november 2010, die nu in de integrale tekst van het Reglement 2011/2012 is opgenomen.
De rest van de wijzigingen en het volledige reglement kun u vinden op de site van het Participatiefonds via
http://www.vfpf.nl/vfpf/Reglementen_Participatiefonds_voor_het_Primair_Onderwijs_en_voor_de_Expertisecentra_vastgesteld.asp



Een stevige basis voor iedere leerling (20 juni 2011)

geen tags

De Onderwijsraad ondersteunt in grote lijnen de kabinetsplannen voor het primair onderwijs, zoals die zijn neergelegd in het actieplan Basis voor presteren (link naar eerder bericht). De raad staat positief tegenover de in het actieplan voorgestelde maatregelen om opbrengstgericht te werken. Op enkele punten acht de raad verbetering van het actieplan mogelijk. Zij formuleert vier aanbevelingen:
- draag zorg voor een brede ontwikkeling van leerlingen in het primair onderwijs,
- gebruik toetsing als diagnostisch instrument,
- realiseer een professionele lerende cultuur,
- versterk pedagogisch aanbod vanuit de school voor drie- en vierjarigen.
http://www.onderwijsraad.nl/publicaties/2011/een-stevige-basis-voor-iedere-leerling/item4309


  Savannahweg 17
3542 AW Utrecht
T 085-8769437
E info@infinitebv.nl
W www.infinitebv.nl
D Link naar disclaimer
A Afmelden nieuwsbrief