Indien u problemen heeft met de weergave van deze mail, klik dan alstublieft hier.

Infinite Update - 9 september 2011

Heb ik iets gemist? Die vraag stelt menigeen zich als de arbeid na een zomervakantie wordt hervat.
Infinite Financieel vat al het bedrijfsvoeringsnieuws voor PO en VO van de afgelopen twee maanden voor u samen in deze uitvoerige editie van Infinite Update. Volledig geïnformeerd kunt u weer aan de slag! En waar nodig zijn wij u daarbij graag van dienst.


Agenda

geen tags
  • 21 september 2011: Netwerk Controllers en Financieel directeuren in het VO (Utrecht) - www.infinitebv.nl
  • 22 september 2011: Netwerk Controllers en Financieel directeuren in het PO (Utrecht) - www.infinitebv.nl
  • 28 september 2011: Netwerk Controllers en Financieel directeuren in het PO (Utrecht) - www.infinitebv.nl
  • 29 september 2011: Netwerk Controllers en Financieel directeuren in het VO (Utrecht) - www.infinitebv.nl
  • 4 oktober 2011: Informatiebijeenkomst Passend onderwijs, bezien vanuit de gemeentelijke invalshoek (Amsterdam) - www.infinitebv.nl
  • 09 november 2011: Netwerk Controllers en Financieel directeuren in het PO (Utrecht) - www.infinitebv.nl
  • 17 november 2011: Netwerk Controllers en Financieel directeuren in het PO (Utrecht) - www.infinitebv.nl
     


Personele bekostiging 2011 stijgt met 0,58% (19 juli 2011)

geen tags

Het kabinet gaat 0,58% meer bijdragen aan de arbeidskostenontwikkeling voor werkgevers binnen de overheid. Het betreft een compensatie voor gestegen sociale werkgeverslasten (zie volgende berichten). De compensatie geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2011 en heeft dus ook betrekking op de eerste 7 maanden van 2011.
Dit blijkt uit een brief die de minister van Binnenlandse Zaken aan de werkgevers in de publieke sector heeft gestuurd.
PO-Raad



Pensioenpremie stijgt in 2011 (1 augustus 2011)

geen tags

De premie voor ouderdoms- en nabestaandenpensioen is per 1 april 2011 gestegen van 21,4% naar 21,9%. De premie ANW-compensatie is gedaald van 0,3% naar 0,2%. De aanpassing van de pensioenpremies is per 1 april 2011 is zodanig bepaald dat de benodigde premieaanpassing voor het hele jaar wordt geïnd in de resterende 9 maanden van dit jaar.
ABP



Ook premies VF en PF stijgen, per 1 augustus (8 juli 2011)

geen tags

Bij het Vervangingsfonds is over de eerste vijf maanden van 2011 door de schoolbesturen in het primair onderwijs ruim 10 miljoen euro meer aan vervangingskosten gedeclareerd dan was begroot. Het fonds is hierdoor genoodzaakt de premie te verhogen. De premie bedraagt per 1 augustus 2011 7,9% voor de verplichte verzekering (was 7,56%) en 8,5% voor de vrijwillige verzekering (was ook 7,56%). Voor de grote schoolbesturen die er voor gekozen hebben geen eigen risicodrager te worden per 1 augustus 2011, geldt een percentage van 8% voor de verplichte verzekering (vanwege een risico-opslag van 0,1%). Eigen risicodragers (eerste 52 weken) krijgen apart bericht over de door hen te betalen (lagere) premie.
Ook het Participatiefonds ziet zich over de eerste vijf maanden van 2011 geconfronteerd met een toename van de werkloosheidskosten die € 2,5 miljoen boven de begroting ligt. Ook hieruit vloeit een premieverhoging voort. Per 1 augustus 2011 bedraagt de premie 2,12% (was 1,68%).
VFPF 



Nu inschrijven voor VO-netwerkbijeenkomsten Infinite Financieel september 2011 (11 augustus 2011)

geen tags

Op woensdag 21 en donderdag 29 september komen onze netwerken voor controllers, financieel managers en financieel (beleids)medewerkers in VO organisaties weer bijeen. Op het programma staan twee themapresentaties, over huisvesting en begroten. In het thema huisvesting staat doordecentralisatie centraal. Onder meer aan de orde komen (vanuit de financiële invalshoek): recente ervaringen, in de komende jaren verwachte (politieke) ontwikkelingen en praktijkervaringen.
Het thema begroten draait om de volgende vragen: Welke methoden zijn er om de beschikbare middelen toe te delen naar afdelingen en vestigingen? En hoe schep je ruimte voor nieuwe initiatieven? De eigen verantwoordelijkheid en autonomie van de locaties  en de centrale verantwoordelijkheid moeten met elkaar in evenwicht zijn. Hoe bereik je dat? En als de begroting is vastgesteld, hoe bewaak je de uitvoering dan? Tenslotte is er een programmaonderdeel rondom actuele ontwikkelingen (waaronder Prinsjesdag en Passend onderwijs) en praktische tips.
Aanmelden voor de bijeenkomsten kan hier.



PO-Raad gaat zelf jaarcijfers verzamelen en analyseren (19 juli 2011)

geen tags

Schoolbesturen hebben de jaarcijfers over 2010 voor 1 juli 2011 aangeleverd aan OCW. Omstreeks februari 2012 publiceert de overheid deze cijfers. Om al eerder (met cijfers onderbouwd) inzicht te verkrijgen in de financiële situatie van de sector is de PO-Raad gestart jaarrekeninggegevens over 2010 zelf ook te verzamelen.
Het financieel resultaat van de sector primair onderwijs laat de afgelopen jaren een duidelijk neerwaartse lijn zien. Sinds 2007 is het resultaat met ruim 213 miljoen gedaald en in 2009 was het saldo zelfs 115 miljoen negatief. Per 1 augustus 2010 werd er ook nog eens 167 miljoen bezuinigd en de Raad verwacht dan ook dat deze neerwaartse lijn zich ook in 2010 heeft doorgezet.
www.poraad.nl



Minister zal PO- en VO-Raad betrekken bij vereenvoudiging bekostiging (11 augustus 2011)

geen tags

Zowel voor het PO als het VO is een vereenvoudiging van de materiële en personele bekostiging aangekondigd. Onlangs zegde de minister toe de PO-Raad vanaf het begin te zullen betrekken bij de voorgenomen vereenvoudiging van de bekostigingssystematiek. Datzelfde geldt voor de VO-raad. Ook wordt de PO-Raad betrokken bij de opstart van een stelselmonitor op de uitgaven van schoolbesturen. Dit zou in de plaats moeten komen van de huidige 5-jaarlijkse evaluatie van de materiële bekostiging.
De minister deed haar toezegging in een brief aan de Tweede Kamer waarin zij reageert op de kritische kanttekeningen die de PO-Raad plaatste bij een evaluatie van de Materiële Bekostiging, eind mei 2011. De minister zegt in deze brief toe de PO-Raad te zullen betrekken bij de voorgenomen vereenvoudiging van de bekostigingsystematiek. Maar ook stelt zij in de brief zich in een aantal kritiek- en aandachtspunten van de PO-Raad niet te herkennen.
www.poraad.nl



Nu inschrijven voor PO-netwerkbijeenkomsten Infinite Financieel in september 2011 (11 augustus 2011)

geen tags

Op donderdag 22 en woensdag 28 september komen onze PO-netwerken voor controllers, financieel managers en financieel (beleids)medewerkers in PO-organisaties weer bijeen.
Op het programma staan: een casus over de wijze waarop begroting en bestuursformatieplan geïntegreerd kunnen worden, een presentatie over de rol van de ‘financial’ in inkoop- en aanbestedingsprocessen, een presentatie over de werkkostenregeling (vanuit het oogpunt van de controller) en actuele ontwikkelingen (waaronder Prinsjesdag en Passend onderwijs) en praktische tips. Aanmelden voor de bijeenkomsten kan hier.



Minister kondigt beëindiging verplichte aansluiting bij Vervangingsfonds aan (8 juli 2011)

geen tags

Minister Van Bijsterveldt koerst aan op beëindiging van de verplichte aansluiting van schoolbesturen bij het Vervangingfonds. De declaratiesystematiek van het Vervangingsfonds past niet binnen het huidige lumpsumstelsel. Bovendien zijn de administratieve lasten hoog en leidt een laag ziekteverzuim voor schoolbesturen niet tot een substantiële vermindering van de kosten.
In een brief aan de Tweede Kamer schetst de minister hoe zij via een zorgvuldig proces tot beëindiging van de verplichte aansluiting wil komen. Aspecten in dit zorgvuldige proces zijn:

  • het beheersen van herverdeeleffecten,
  • het bevorderen van de financiële deskundigheid van schoolbesturen, evenals aandacht voor
    risicobeheersing,
  • het in positie brengen van personeel en ouders t.a.v. het vervangingsbeleid (opname in Code Goed Bestuur?),
  • het ontwikkelen van een passend verzekeringsaanbod voor met name de kleine schoolbesturen,
  • het veilig stellen van de voortgang van de overige taken van het Vervangingfonds (Arbeidsomstandigheden e.d.).

Wetgevende stappen volgen nadat voldoende onderzoek is gedaan en overleg met diverse partijen is gevoerd. De minister belooft informatie over vervolgstappen voor eind 2011.   
Mede naar aanleiding hiervan heeft het VF besloten de verdere uitvoering van de eigen-risico-invoering (2e tranche) op te schorten.
Lees de brief aan Kamer 8 juli 2011



Staatssecretaris vraagt sociale partners BAPO-regeling om te vormen (5 juli 2011)

geen tags

Staatssecretaris Zijlstra heeft in een brief aan de Stichting van het Onderwijs gepleit voor het afschaffen van de BAPO-regeling in haar huidige vorm. In de Stichting zijn de werknemers- en werkgeversorganisaties in het onderwijs vertegenwoordigd. Zijlstra schrijft zijn brief onder meer op grond van zorgen van schoolbesturen over de groeiende kosten en organisatorische problemen. Ook een meerderheid van de Tweede Kamer heeft de staatssecretaris gevraagd zich in te zetten voor afbouw van de regeling. De vrijkomende middelen moeten besteed worden aan een duurzame inzetbaarheid van het onderwijspersoneel.  
Lees de brief 



Meldingsregeling misstanden (6 juli 2011)

geen tags

Per 1 september 2011 wordt naar verwachting een nieuwe regeling voor het melden van misstanden in het voortgezet onderwijs gepresenteerd. Deze regeling komt in de plaats van de in september 2008 vastgestelde ‘Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een ernstige misstand’ (klokkenluidersregeling VO). Met het opstellen en aanbieden van de nieuwe modelregeling wil de VO-Raad zowel aansluiting zoeken bij actuele ontwikkelingen op dit gebied, als voorzien in een gesignaleerde behoefte vanuit het onderwijsveld.
www.voraad.nl



Scholen moeten (gewelds)incidenten eenduidig gaan administreren (8 juli 2011)

geen tags

Scholen in het basis-, speciaal-, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs moeten (gewelds)incidenten eenduidig gaan registreren. Dat staat in een wetsvoorstel van minister Van Bijsterveldt (OCW) waarmee de Ministerraad heeft ingestemd. Het registratiesysteem draagt bij aan een veiliger schoolklimaat en geeft inzicht in de landelijke ontwikkelingen van incidenten en veiligheid op scholen. Het kabinet streeft ernaar dat de verplichte incidentenregistratie per 1 september 2012 van kracht is.
De sectorraden betreuren het dat het veiligheidsbeleid gereduceerd dreigt te worden tot registratiebeleid en maken zich zorgen of scholen bij het eventueel verplichten van de registratie voldoende gefaciliteerd en ondersteund worden bij de implementatie.
Lees het bericht van OCW

Kijk op www.poraad.nl en www.voraad.nl voor reacties.



Actuele stand van zaken bezuinigingen Passend Onderwijs (22 juli 2011)

geen tags

Het informatiepunt Passend Onderwijs heeft een helder overzicht gepubliceerd van de actuele omvang en fasering van de bezuinigingen in het kader van Passend Onderwijs.
Lees het document



Scholen, schoolbesturen, gemeenten en passend onderwijs (9 augustus 2011)

geen tags

Inhoud



School en bezuinigingen (11 augustus 2011)

geen tags

OUDERS & COO heeft een folder “School en bezuinigingen”opgesteld. De folder is in de eerste plaats bedoeld voor leden van ouder- en medezeggenschapsraden en gaat in op de vraag hoe scholen in bezuinigingstijd zoveel mogelijk schoolzaken overeind kunnen houden. Veel scholen geven aan te zullen moeten bezuinigen op personeel, ICT apparatuur en educatief materiaal.
www.ouders.net



Per 1 september is de samenwerkingsschool daadwerkelijk mogelijk (7 juli 2011)

geen tags

De wettelijke regeling voor de samenwerkingsschool treedt bij Koninklijk Besluit op 1 september aanstaande in werking. Kernpunt van de samenwerkingsschool is, dat binnen de poorten van één school zowel openbaar als bijzonder onderwijs wordt gegeven. De wijze waarop de school dat organisatorisch invult, laat de wet over aan het bestuur van de school. Het kan zijn dat ‘openbare’ en ‘bijzondere’ leerlingen door elkaar in één groep zitten, maar het is ook denkbaar dat het bestuur -mits de aantallen leerlingen dat toelaten- aparte ‘openbare’ en ‘bijzondere’ klassen maakt.
Wettelijk is verankerd, dat een samenwerkingsschool toegankelijk is voor alle leerlingen zonder onderscheid naar godsdienst of levensovertuiging. Het personeel, dat op een samenwerkingsschool werkt, is daar benoemd krachtens een arbeidsovereenkomst naar burgerlijk recht.
www.vosabb.nl



Investeringen in nieuwbouw dalen honderden miljoenen (13 juli 2011)

geen tags

De investeringen in nieuwe schoolgebouwen komen in 2012 waarschijnlijk 414 miljoen euro lager uit dat in het topjaar 2008. Dat meldt dagblad Cobouw. 'De investeringen in de Nederlandse scholenbouw glijden dit jaar af tot het niveau van 838 miljoen euro', zo meldt Cobouw op zijn website. In 2008 werd er nog ruim 1,2 miljard euro in geïnvesteerd. Omgerekend wordt er dit jaar per inwoner circa 50 euro gestoken in schoolgebouwen. In 2008 was dat nog ruim 75 euro per Nederlander. In de periode 2009–2012 leveren de scholenbouwers volgens Euroconstruct cumulatief 37,1 procent in, meldt Cobouw. Vergeleken met het topjaar  2008 gaat daardoor in 2012 een bouwproductie van 414 miljoen euro verloren.
www.voraad.nl



Rekenmodel kosten en baten functiemix VO (19 juli 2011)

geen tags

De VO-raad heeft een rekenmodel ontwikkeld, waarmee schoolbesturen een indicatie kunnen krijgen van de kosten en baten van de functiemix en de inkorting van de salarislijnen (maatregelen actieplan LeerKracht). Hiermee kunnen schoolbesturen berekenen hoeveel de functiemix en inkorting van de salarislijnen hen kost, en hoeveel extra bekostiging ze hiervoor ontvangen van OCW. Veel schoolbesturen bleken behoefte te hebben aan dit soort informatie. Een aantal besturen twijfelt bijvoorbeeld of de baten van de functiemix de kosten wel dekken.
www.voraad.nl



Titel

geen tags

Schoolbesturen mogen de zogenaamde ‘eeuwigdurende vordering’ op het ministerie van OCW blijven opnemen in hun jaarbalans. Het gaat om een vordering over niet afgedragen belastingen en premies en nog niet uitgekeerd vakantiegeld. Dit wordt alleen uitbetaald als het bestuur ophoudt te bestaan op een andere datum dan 1 augustus. Er heerste daarom lang onduidelijkheid of de vordering wel een waarde vertegenwoordigt. De richtlijnen voor het jaarverslag vallen onder het regime van de Raad voor de Jaarverslaggeving (RJ). De Raad voor de Jaarverslaggeving (RJ) heeft nu besloten dat de vordering mag worden gehandhaafd. Bij de RJ was onduidelijkheid ontstaan of de vordering op OCW wel een vordering is en, zo ja, of de vordering wel een waarde vertegenwoordigt. De RJ-werkgroep Onderwijs heeft wel geconcludeerd dat er geen sprake is van een langlopende (‘eeuwigdurende’), maar van een kortlopende vordering, die elk jaar weer wordt afgebouwd en opgebouwd.
www.voraad.nl



De fusietoets is uitgewerkt; in criteria, een procedure en formulieren (22 juli 2011)

geen tags

Eerder vatten wij de Regeling fusietoets voor u samen (zie eerder nieuwsbericht, 31 mei).
Inmiddels heeft OCW de uitwerking gepubliceerd per onderwijssector (de formele criteria,  aanvraagprocedure en -formulieren en de werkwijze van de adviescommissie).
De regeling somt  per sector belemmeringen op voor het goedkeuren van een besturen- of scholenfusie, bijvoorbeeld een te grote marktpositie, een te sterke verschraling van het aanbod of een te grote afstand. In het  PO gelden ondergrenzen voor het moeten laten toetsen van een fusie (meer dan tien scholen bij een besturenfusie of meer dan 500 leerlingen bij een scholenfusie). Voor het VO en SO gelden geen ondergrenzen, fusies moeten altijd worden getoetst, m.u.v. het praktijkonderwijs.

Rechtvaardigingsgronden kunnen voor fusie PO, SO en VO in ieder geval zijn:

  • zonder fusie komt de continuïteit of de variatie van het onderwijsaanbod in gevaar;
  • zonder fusie kan de kwaliteit van het onderwijs in redelijkheid niet geborgd kan worden;
  • de omstandigheid dat er binnen de beschikbare financiële middelen geen alternatieve mogelijkheden dan fusie te vinden zijn.

Schoolbesturen doen een aanvraag tot fusie door gebruik te maken van het aanvraagformulier, in combinatie  met een fusie-effect rapportage volgens voorgeschreven model. De fusie-effect rapportage wordt beoordeeld door een speciaal voor dit doel ingestelde adviescommissie.
Infinite Financieel kan u ondersteunen bij het opstellen van de fusie-effect rapportage en de begeleiding van het besluitvormingsproces. Wij verwachten op grond van de gepubliceerde procedure dat de adviescommissie niet alleen inhoudelijk zal gaan oordelen (op grond van de geformuleerde criteria, die ruimte  bieden voor situationele interpretatie), maar ook sterk naar draagvlak bij alle betrokken geledingen zal kijken. Opvallend in dit verband is de verplichte adviesrol van de gemeentelijke overheid, naast die van het personeel en de ouders. De wet wordt 1 oktober 2011 van kracht. 
www.cfi.nl



Beëindigingsovereenkomst niet langer zelfstandige ontslaggrond bij Instroomtoets PF (21 juli 2011)

geen tags

Het Participatiefonds heeft besloten om per 1 augustus 2011 de beëindigingovereenkomst als zelfstandige ontslaggrond te schrappen. Het betekent dat een melding waarbij sprake is van een beëindigingovereenkomst voortaan getoetst wordt op de reden die aanleiding was voor een bestuur om een personeelslid voor te stellen tot beëindiging van de dienstbetrekking te komen.
Voor besturen die reeds een beëindigingsovereenkomst hadden gesloten die pas op of na 1 augustus 2011 wordt geëffectueerd, kan de reglementswijziging een extra hindernis zijn als het gaat om de Instroomtoets. Bij wijze van overgangsrecht zullen ontslagmeldingen waaraan een beëindigingovereenkomst ten grondslag ligt die vóór 24 juni 2011 is gesloten,  maar die in werking treedt op of na 1 augustus 2011, nog getoetst worden op het oude artikel 9 sub U.
www.vfpf.nl

 



Afstemming VO-Raad en Belastingdienst over fiscale ruimte reiskosten in 2012 (22 juli 2011)

geen tags

De VO-Raad en de Belastingdienst hebben afstemming bereikt over een regeling voor de benutting van de fiscale ruimte bij reiskostenvergoeding, geldend in 2012. Artikel 13.1 (zesde lid) van de CAO VO 2011-2012 spreekt over goedkeuring die de werkgever moet verkrijgen van de Belastingdienst. Dit bilaterale contact tussen werkgevers en de Belastingdienst is nu niet meer nodig, omdat de VO-Raad en de Belastingdienst een algemeen geldende werkwijze overeen zijn gekomen, waarmee de werkgever zelf de fiscaal onbenutte ruimte op een fiscaal juiste manier vast kan stellen.
www.voraad.nl



VF wijzigt formulieren declaratie extern personeel (27 juli 2011)

geen tags

De declaratieformulieren ten behoeve van de vervanging van extern personeel, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen bovenschools management, directie, onderwijsgevend, onderwijs ondersteunend personeel en gedetacheerden, zijn gewijzigd. De formulieren dienen met ingang van 1 september 2011 gebruikt te worden en zijn beschikbaar via de site van het VF.
Bekijk het bericht



Subsidieplafonds Lerarenbeurs en Zij-instromers 2011 verhoogd

geen tags

De lerarenbeurs stelt leraren in staat om met subsidie een extra kwalificerende opleiding te volgen. De leraar ontvangt daarvoor middelen voor studie- en reiskosten en zijn werkgever kan middelen ontvangen om de leraar studieverlof te verlenen en een vervanger aan te stellen.
Vanwege het grote aantal aanvragen in 2011 worden de subsidieplafonds voor de lerarenbeurs en subsidie zij-instroom verhoogd met resp. € 10.000.00  en € 3.500.000. De subsidie voor een zij-instromer bedraagt ca. €17.500. Het subsidiebedrag voor de Lerarenbeurs is  afhankelijk van de opleiding en het studieverlof. Pas afgestudeerden kunnen geen beroep doen op de regeling.
http://www.ib-groep.nl/particulieren/studiefinanciering/lerarenbeurs/Bedragen.asp



Beperkte opbouw vakantiedagen voor zieke werknemers afgeschaft (29 juni 2011)

geen tags

De Eerste Kamer heeft ingestemd met een wetsvoorstel om de regeling voor vakantie en verlof aan te passen. Werknemers die langdurig ziek zijn, krijgen voortaan recht op hetzelfde aantal vakantiedagen als gezonde werknemers. Daarnaast regelt het wetsvoorstel dat werknemers vanaf 1 januari 2012 hun wettelijke vakantiedagen binnen zes maanden na het opbouwjaar moeten opnemen.
Dit wetsvoorstel heeft vergaande consequenties voor hoofdstuk 14 van de CAO-VO. Bij het ongewijzigd laten van de huidige vakantie- en verlofregeling betekent de inwerkingtreding van dit wetsvoorstel een sterke kostenverhoging. Overeengekomen is nu dat hoofdstuk 14 dusdanig wordt aangepast dat de werking ervan zo veel mogelijk in stand blijft. De nieuwe vakantiewetgeving treedt op 1 januari 2012 in werking.
Arbo-VO, SZ-bulletin



Wat is er aan de hand in pensioenland? (23 augustus 2011)

geen tags

Het Verbond Sectorwerkgevers Overheid (VSO) heeft een overzicht gemaakt van de problemen met het huidige pensioenstelsel (ABP-regeling) en mogelijke oplossingen uit het pensioenakkoord. Doel is aan te tonen dat pensioenveranderingen echt nodig zijn. Ook wil het VSO duidelijkheid scheppen, in een tijd waarin veel (zin en onzin) over het pensioenstelsel wordt geschreven. De ABP-regeling, waar ook de onderwijssector onder valt, vraagt al enige tijd om grondige herziening. Ontwikkelingen als vergrijzing, de veranderende arbeidsmarkt, onzekerheid over de financiële markten en de lage rentestand, maken het huidige pensioenstelsel onhoudbaar. Dit leidt tot forse onzekerheid bij werknemers en gepensioneerden. Om de problemen nog een keer helder in kaart te brengen, heeft het VSO de presentatie 'Wat is er aan de hand in pensioenland?' gemaakt. Hierin komen per ontwikkeling of thema steeds twee invalshoeken aan de orde. Wat er gebeurt als er geen maatregelen worden genomen en oplossingen uit het pensioenakkoord, die wat betreft het VSO zo snel mogelijk moeten worden doorgevoerd.
Lees verder



Op weg naar één kenniscentrum "ruimte voor onderwijs en kinderopvang" (22 augustus 2011)

geen tags

De minister van OCW beëindigt de subsidie aan het Servicecentrum scholenbouw per 1 januari 2012. PO-Raad, VNG en VO-raad hebben de afgelopen periode samen met het Waarborgfonds Kinderopvang gekeken naar de mogelijkheden om een gezamenlijk initiatief op te zetten dat een goed, eigentijds alternatief voor het Servicecentrum Scholenbouw kan zijn. Vertrekpunt voor de initiatiefnemers is ondersteuning ‘met raad en daad’ van kinderopvangorganisaties, scholen en gemeenten vanuit één onafhankelijke en vraaggerichte organisatie bij vraagstukken op het terrein van ondernemen, investeren en huisvesting. Inmiddels is de startnotitie ‘Kenniscentrum ‘Ruimte voor Onderwijs en Kinderopvang’ opgesteld. De initiatiefnemers beogen in het najaar aan de hand van een nader uitgewerkt business plan en activiteitenplan een definitief besluit over de (financiële) haalbaarheid van het kenniscentrum te kunnen nemen, waarna per 1 januari a.s. het kenniscentrum van start zou kunnen gaan.
www.poraad.nl


  Savannahweg 17
3542 AW Utrecht
T 085-8769437
E info@infinitebv.nl
W www.infinitebv.nl
D Link naar disclaimer
A Afmelden nieuwsbrief