Indien u problemen heeft met de weergave van deze mail, klik dan alstublieft hier.

Infinite Update - 11 september 2013

Het einde van de zomervakantie werd gemarkeerd door een bijzonder moment: de publicatie van een Onderwijsakkoord waarvan de inhoud grotendeels nog geheim blijft tot 17 september (Prinsjesdag). Toch is er inmiddels al het nodige bekend. We schrijven daarover. Verder vatten we al het nieuws over financiën en bedrijfsvoering uit de afgelopen 1,5 maand voor u samen. En we eindigen deze editie met een samenvatting van al het nieuws rondom passend onderwijs. Kortom, ook Infinite Update is terug van vakantie.


Agenda

geen tags
  • Donderdag 12 september 2013: Netwerk Controllers en financieel directeuren PO lees verder
  • Donderdag 19 september 2013: Netwerk Controllers en financieel directeuren VO lees verder
  • Dinsdag 29 okotober 2013: Conferentie samenwerkingsverbanden in het onderwijs (VO) lees verder
  • Dinsdag 29 oktober 2013: Conferentie samenwerkingsverbanden in het onderwijs (PO) lees verder
  • Donderdag 21 november 2013: Netwerk Controllers en financieel directeuren PO lees verder


Onderwijsakkoord gesloten (2 september 2013)

geen tags

Minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker namens het kabinet en de Stichting van het Onderwijs hebben een principeakkoord bereikt over een Nationaal Onderwijsakkoord. Doel van het akkoord is de aantrekkelijkheid van het beroep van docent te vergroten, de positie van leraren te versterken en de werkdruk van onderwijspersoneel te verlagen.

Het akkoord is een voorwaarde voor het vrijkomen van de intensiveringmiddelen voor het onderwijs, oplopend tot € 689 miljoen. Omdat onderdelen van het akkoord direct samenhangen met de begroting 2014, die pas op Prinsjesdag openbaar zal worden, zal de tekst van het akkoord na Prinsjesdag door partijen worden gepresenteerd. Daarna zullen de partijen in de Stichting van het Onderwijs het akkoord aan hun achterban voorleggen.

Het gesloten akkoord bevat afspraken over:

  • een impuls voor de werkgelegenheid in het primair en voortgezet onderwijs, waardoor in 2014 3.000 jonge leraren extra een baan kunnen krijgen of behouden;
  • tijd en middelen voor leraren voor nascholing;
  • wettelijke verankering van het lerarenregister; in 2017 moet gewaarborgd zijn dat iedere onderwijsgevende gekwalificeerd en bevoegd is;
  • versterking van de positie van de leraar onder andere door een professioneel statuut in het primair en voortgezet onderwijs waarmee de zeggenschap van onderwijsteams wettelijk wordt geregeld;
  • vermindering van werkdruk en van administratieve verplichtingen voor de leraar; er komt een onderzoek naar administratieve rompslomp in het onderwijs;
  • invulling en flexibilisering van de onderwijstijd in het voortgezet onderwijs;
  • de ruimte voor primaire arbeidsvoorwaarden;
  • modernisering van de secundaire arbeidsvoorwaarden;
  • de inzet van de intensiveringmiddelen voor het onderwijs uit het regeerakkoord.

lees meer



Dick Mak versterkt Infinite Financieel (1 september 2013)

geen tags

Het team van Infinite Financieel is per 1 september 2013 uitgebreid met Dick Mak. Dick MakZo kunnen we aan de vragen van een toenemend aantal klanten blijven voldoen. Onze nieuwe collega heeft na zijn opleiding Bedrijfseconomie een ruime ervaring opgedaan in de non profit-sector. Dick is een ervaren controller. Daarnaast brengt hij ervaring in op het gebied van (her)huisvesting, facilitair beheer en informatievoorziening. U kunt nader kennismaken met Dick Mak op onze website.



Discussie vereenvoudiging bekostiging VO krijgt dit najaar een vervolg (27 augustus 2013)

geen tags

Staatssecretaris Dekker heeft de Tweede Kamer laten weten dat nadere voorstellen over de vereenvoudiging van de bekostiging in het VO zullen worden gedaan nadat de Algemene Rekenkamer haar rapport heeft gepubliceerd over de toereikendheid van de bekostiging in het VO. Ook is bekend geworden dat de uitwerking van de motie van D66-Kamerlid Paul van Meenen inzake de aanpassing van de urennorm in het voortgezet onderwijs tot nader bericht is uitgesteld.
Lees de brief van Staatssecretaris Dekker



Detachering directeur basisschool vrijgesteld van btw (9 juli 2013)

geen tags

Detachering van een basisschooldirecteur is te rangschikken onder onderwijsvrijstelling, omdat het een nauw met het onderwijs samenhangende activiteit betreft. Hierdoor is de detachering vrijgesteld van btw-heffing. Dat oordeelt het gerechtshof in Den Haag naar aanleiding van een zaak waarin de schoolleider van de ene basisschool werd gedetacheerd bij de andere.
lees meer



Wijziging beleidsregel financiële sancties (18 juli 2013)

geen tags

Per 1 augustus 2013 kunnen zwaardere sancties worden opgelegd in geval van herhaaldelijk onrechtmatig verkregen of onrechtmatig bestede bekostiging. Tot dusver bestond in dergelijke gevallen de sanctie uit het opschorten van de bekostiging en het terugvorderen van de onrechtmatig verkregen of bestede bekostiging. In de nieuwe situatie is het mogelijk naast het terugvorderen van de onrechtmatige middelen ook een deel van de opgeschorte bekostiging daadwerkelijk in te houden en dus niet later (na terugbetaling van de onrechtmatig verkregen bekostiging) als nog uit te keren. Tot de scherpere sancties is besloten omdat “de terugvordering van 'slechts' de onrechtmatig verkregen of bestede bekostiging niet in alle gevallen volstaat om de gewenste gedragsverandering bij het bevoegd gezag van een bekostigde onderwijsinstelling te bereiken”. 

Als voorbeelden van situaties waarin een dergelijke sanctie aan de orde kan zijn, worden genoemd: het herhaaldelijk onrechtmatig besteden van rijksbekostiging aan leerlingvervoer en het herhaaldelijk aanleveren van onjuiste leerlinggegevens aan het Basisregister onderwijsnummer (BRON) door scholen in het primair onderwijs. De sanctie bedraagt in beginsel 15% van de bekostiging.

lees meer



Effecten aanbevelingen Commissie Don in kaart gebracht (16 juli 2013)

geen tags

Regioplan en Ernst & Young hebben in opdracht van het ministerie van OCW in 2012 een onderzoek uitgevoerd om in beeld te brengen wat de resultaten zijn van aanbevelingen van de commissie Vermogensbeheer Onderwijsinstellingen (waaronder het gebruik van het kengetal kapitalisatiefactor).
De voornaamste conclusies zijn:

  • in PO en VO zijn stappen gezet om de financiële deskundigheid te verbeteren,
  • verdere ontwikkeling is noodzakelijk,
  • de verschillen tussen scholen en schoolbesturen daar waar het financiële deskundigheid betreft zijn groot.

Regioplan is op 12 september 2013 te gast bij het Netwerk Controllers PO van Infinite Financieel om haar onderzoek toe te lichten.
lees meer



Bestuurders CAO VO algemeen verbindend verklaard (3 juli 2013)

geen tags

In september 2011 kwam de eerste CAO voor bestuurders in VO tot stand. Deze CAO is met ingang van 3 juli 2013 algemeen verbindend verklaard. Door de verbindendverklaring gaan de gemaakte afspraken in deze bestuurders CAO uit september 2011 voor het gehele bijzonder voortgezet onderwijs gelden. De CAO loopt tot uiterlijk 30 september 2013. Er wordt momenteel onderhandeld over een nieuwe bestuurders CAO tussen de vereniging van onderwijsbestuurders in VO en de vereniging van toezichthouders (VTOI).

Bestuurders die werkzaam zijn in het openbaar voortgezet onderwijs zijn echter niet automatisch aan deze CAO gebonden. De rechten en plichten van ambtenaren zijn niet privaatrechtelijk, maar publiekrechtelijk geregeld. Voor het onderwijs geldt daarom dat het bevoegd gezag van een openbare instelling nog een extra besluit moet nemen en de tekst van de CAO moet omzetten naar een rechtspositiebesluit. Wanneer binnen het openbaar VO de RvT lid is van de VTOI, is de werkgever op grond van dat lidmaatschap verplicht de CAO bestuurders VO om te zetten in een rechtspositiebesluit. De andere werkgevers in het openbaar onderwijs mogen zelf besluiten of ze de CAO omzetten in een rechtspositiebesluit. Binnen het bijzonder onderwijs zijn alle werkgevers door het besluit van de minister wel aan de bestuurders CAO gebonden. Overigens staat in artikel 3 een overgangsregeling voor die bestuurders die op 30 september 2011 voor een andere regeling, bijvoorbeeld de CAO VO hebben gekozen.

De doelstelling van de onderwijsbestuurdersvereniging is dat alle statutair bestuurders in het VO binnen twee jaar overgaan naar de nieuwe CAO.

www.onderwijsbestuurdersvereniging.nl



Geen bijzondere positie voor het praktijkonderwijs (22 augustus 2013)

geen tags

Staatssecretaris Dekker heeft de Tweede Kamer een brief geschreven over de positie van het praktijkonderwijs in passend onderwijs. In een Algemeen Overleg op 3 juli 2013 was gesuggereerd deze schoolsoort een bijzondere positie te geven. De conclusie in de brief luidt dat de positie van het praktijkonderwijs het beste gewaarborgd is bínnen het stelsel passend onderwijs. Alle onderwijsondersteuning (bepalen en betalen) liggen dan in één hand.
lees meer



Extra bevoegdheid verzelfstandigd openbaar onderwijs (15 augustus 2013)

geen tags

Binnenkort bespreekt de Tweede Kamer een wetsvoorstel dat beoogt de verzelfstandigde besturen van openbare scholen in het primair onderwijs de bevoegdheid te geven zelf te besluiten over het stichten en opheffen van scholen. Nu is dat nog een exclusieve bevoegdheid van de gemeente. Daarnaast geeft dit wetsvoorstel ouders een initiatiefrecht tot het stichten van een openbare basisschool. De positie van het openbaar en bijzonder onderwijs wordt met deze wijzigingen meer gelijk getrokken.
lees meer



Zwakke scholen al na één jaar sluiten (15 augustus 2013)

geen tags

De ministerraad is akkoord gegaan met een wetsvoorstel dat regelt dat zwakke scholen in de toekomst al na één jaar hun deuren moeten sluiten. Het wetsvoorstel ligt nu bij de Raad van State.
lees meer



Monitor schoolkosten 2012-2013 VO en MBO (12 juli 2013)

geen tags

Het rapport ‘Schoolkostenmonitor vo en mbo. Meting 2012-2013’ is aan de Tweede Kamer aangeboden. De schoolkostenmonitor geeft inzicht in de kosten die voor rekening van de ouders komen en werd eerder uitgevoerd in 2002, 2004, 2007, en 2010.
Enkele conclusies:
- sinds 2010 zijn de kosten met gemiddeld 15% gedaald,
- in het VO bedragen de kosten gemiddeld € 424,
- in het MBO bedragen de kosten gemiddeld € 611.
In een begeleidende brief concludeert de staatssecretaris onder meer dat het gemiddelde VO bedrag “redelijk is afgezet tegen de € 7.600 die de overheid gemiddeld per VO leerling betaalt” en “dat het een positieve ontwikkeling is dat ouders minder aan schoolboeken in het MBO kwijt zijn dan in 2010”. 
lees meer



Aanpak verlaging Regeldruk (8 juli 2013)

geen tags

De bewindslieden van OCW hebben de kamer geïnformeerd over de wijze waarop zij de Regeldruk willen gaan beperken. De documenten die het voorstel begeleiden geven een interessant beeld van de wijze waarop het complexe fenomeen Regeldruk door allerlei betrokkenen geduid en beleefd wordt, het groot aantal actoren op het speelveld van wet- en regelgeving en de (on)mogelijkheden om veranderingen door te voeren.
lees meer



FiNBOX: de digitale brievenbus voor financiële documenten (3 september 2013)

geen tags

FiNBOX is vorig jaar door ABN AMRO, ING en Rabobank gelanceerd als een veilige digitale brievenbus, specifiek bestemd voor financiële post in brede zin binnen het internetbankieren. Naast acceptgiro's en facturen kunnen ook incassospecificaties, salarisstroken, pensioenoverzichten en polissen worden verzonden. Deze post is afkomstig van de bij FiNBOX aangesloten bedrijven en organisaties. Zij hebben ervoor gekozen om hun klanten - particulier en zakelijk - in plaats van papieren facturen en waardedocumenten te voorzien van dit digitale alternatief. FiNBOX kan dan ook gezien worden als een vorm van e-facturering.
lees meer



Nieuwsbrief Jaarverslaglegging onderwijs (9 augustus 2013)

geen tags

Vanuit het ministerie van OCW is nummer 8 van de nieuwsbrief Jaarverslaglegging onderwijs verschenen. De nieuwsbrief informeert administrateurs, controllers, toezichthouders e.a. over recente ontwikkelingen rond het thema jaarverslaggeving in het onderwijs. In de nieuwste editie wordt onder meer aandacht besteed aan het concept controleprotocol 2013.
lees meer



Bestuurskracht in het onderwijs (april 2013)

geen tags

Op 19 april jl. stuurde de minister van OCW de brief over ‘bestuurskracht in het onderwijs’ aan de Tweede Kamer.  De bewindslieden constateren dat geen wijziging van het besturingsmodel voor het onderwijs nodig is. Wel doen zij voorstellen die niet alleen de bestuurskracht van bestuurders moet versterken, maar ook de taak van de toezichthouders en inspraakorganen krachtiger moet maken. De belangrijkste beleidsvoornemens zijn:

  1. Soberheid en betrokkenheid bij het onderwijs, als basishouding van bestuurders in het onderwijs. Groei van de instelling is geen doel op zichzelf.  Bestuurders geven leiding aan het proces van goed onderwijs, zijn dienaars van de publieke zaak en hebben een voorbeeldfunctie. OCW speelt met de gedachte om bestuurders bij hun (her)benoeming een eed of belofte te laten afleggen aan leerlingen, studenten en medewerkers.
  2. Drie beginselen van wenselijk bestuurlijk gedrag houden in dat de bestuurder:
    a) staat voor kwaliteit van onderwijs,
    b) professioneel en ethisch verantwoord handelt,
    c) aanspreekbaar is op zijn/haar gedrag.
  3. Verbetering van informatiepositie en deskundigheid van medezeggenschapsorganen. Bestaande regelingen voor klachten en geschillen worden kritisch tegen het licht gehouden. Overleg tussen medezeggenschapsorgaan en intern toezicht wordt wettelijk verankerd. Bij (vermeend) wanbeleid krijgen medezeggenschapsorganen de bevoegdheid om een enquêteverzoek in te dienen bij de Ondernemingskamer. De GMR krijgt een wettelijk adviesrecht bij benoeming of ontslag van bestuurders.
  4. Aansprakelijkheid. Naast de bestuurders kunnen ook interne toezichthouders hoofdelijk aansprakelijk gesteld worden bij onbehoorlijke taakvervulling.
  5. Integraal inspectietoezicht. De inspectie maakt jaarlijks een integrale risico-analyse van de onderwijsinstelling, waarbij het financieel toezicht en het toezicht op de onderwijskwaliteit integraal worden beschouwd.
  6. Meer interventiemogelijkheden. De minister kan behalve bij financieel wanbeleid ook via de aanwijzingsbevoegdheid ingrijpen als de bestuurders en toezichthouders nalaten om effectief in te grijpen bij problemen met de onderwijskwaliteit.
  7. Continuïteitsparagraaf. Met ingang van boekjaar 2013 moet een bestuur een continuïteitsparagraaf opnemen in het jaarverslag. Deze behelst een beschouwing over de verwachte ontwikkelingen op cruciale punten van beleid en organisatie. Te denken valt aan financiële risico’s bij krimp, bij verandering van het onderwijsaanbod en bij grote investeringen in huisvesting. Maar ook dient het bestuur aandacht te geven aan risicomanagement en de planning- en controlcyclus.

lees meer



Onderwijsinspectie start pilots geïntegreerd toezicht (11 juli 2013)

geen tags

De minister wil dat de inspectie niet alleen de kwaliteit van onderwijs controleert maar ook de kwaliteit van bestuur en bedrijfsvoering. In het najaar van 2013 start de Inspectie daarom 30 pilots in PO en VO, waarbij geïntegreerd wordt gewerkt. Dat wil zeggen dat er inspectieteams gevormd worden waarin zowel het kwaliteitstoezicht op het onderwijs als het financieel toezicht (afdeling Rekenschap) vertegenwoordigd zijn.

In de pilots kijkt de inspectie  naar de  samenhang tussen onderwijskwaliteit, personeelskwaliteit en financiële gezondheid; ook het bestuurlijk handelen wordt bekeken. Inspectieteams brengen op bestuursniveau de kwaliteitsrisico’s, financiële, materiële, personele en bestuurlijke risico’s in kaart.

Vervolgens gaat de inspectie in gesprek met het schoolbestuur en wordt besloten welke onderzoeken  bij het betreffende bestuur worden uitgevoerd. Dat kunnen één of meerdere kwaliteitsonderzoeken zijn bij de scholen die onder het bestuur vallen, een financieel onderzoek waarbij de continuïteit van de instelling/het bestuur centraal staat en/of een onderzoek naar het bestuurlijk handelen. Waar dat aan de orde is, zullen ook deze onderzoeken in onderlinge samenhang worden uitgevoerd. Het toezicht op het bestuurlijk handelen wordt dus een onderdeel van het reguliere toezicht van de inspectie. Ervaringen uit de pilots worden in de loop van het volgende schooljaar meegenomen bij de ontwikkeling van het nieuwe toezichtkader voor het primair onderwijs.

Naast de pilots voert de inspectie ook een programma uit om mogelijke financiële risico’s bij onderwijsinstellingen eerder op te sporen en de betreffende besturen actie te laten ondernemen.

lees meer



Beleidsregel verlenen ontheffingen WEC en Onderwijskundig besluit WEC (11 juli 2013)

geen tags

Op 1 augustus 2013 is bovengenoemde beleidsregel van kracht geworden.  Zij beoogt een efficiënte afhandeling van verzoeken voor afwijking van wet- en regelgeving in het (voortgezet) speciaal onderwijs. Deze verzoeken komen als gevolg van de doelgroep waarvoor het speciaal onderwijs werkt veelvuldig voor.
Zo kan het bevoegd gezag vragen om af te mogen afwijken van het minimum aantal uren onderwijstijd, en van de toegestane toelatingsleeftijd. Ook kan het bevoegd gezag ontheffing aanvragen van het voorschrift dat leerlingen het voortgezet speciaal onderwijs moeten verlaten bij het bereiken van de leeftijd van 20 jaar. Ontheffing is ook mogelijk van het voorschrift dat de stage gedurende de cursusduur gemiddeld maximaal vijftig procent bedraagt van het aantal uren waarin onderwijs wordt verzorgd. De nieuwe beleidsregel beschrijft de vaste gedragslijn voor het afhandelen van dergelijke verzoeken.

lees meer



Wetsvoorstel afschaf gratis schoolboeken VO gepubliceerd ( 3 september 2013)

geen tags

Staatssecretaris Dekker heeft op 3 september het wetsvoorstel over het afschaffen van de gratis schoolboeken naar de Tweede Kamer gestuurd. Kern is dat ouders vanaf het schooljaar 2015-2016 weer verplicht het lesmateriaal van hun kinderen in het VO gaan betalen, maximaal € 300. Het afschaffen van de gratis schoolboeken is opgenomen in het Regeerakkoord. Het gaat om een netto bezuiniging van 55 miljoen in 2015 en 185 miljoen in de jaren erna. Het wetsvoorstel regelt tot slot dat de tegemoetkoming voor minder draagkrachtige ouders geregeld wordt via de kindregelingen. Het wetsvoorstel wordt naar verwachting voor 1 november in de Tweede Kamer besproken. Nieuw is dat scholen, na advies van de MR, het bedrag van 300 euro ook mogen gebruiken om elektronische informatiedragers, zoals laptops en tablets, aan te schaffen.

lees meer



Ontwikkelingen in het dossier passend onderwijs (6 september 2013)

geen tags

Rapport “Kunnen basisscholen passend onderwijs aan?” (2 juli 2013)
Op 2 juli presenteerde de Algemene Rekenkamer het rapport “Kunnen basisscholen passend onderwijs aan?”. Op 3 juli verscheen de reactie van de staatssecretaris. Samenvattingen leest u op onze website.
lees meer

“Variawet” passend onderwijs gepubliceerd (19 juli 2013)
Deze zomer is onder de titel Variawet een concept-wet gepubliceerd die correcties en aanvullingen bevat op de Wet passend onderwijs. Het betreft een aantal, overwegend technische omissies (onder meer met betrekking tot de bekostiging) en een aantal kleine beleidsmatige wijzigingen, bijvoorbeeld:

  • het wettelijk vastleggen van de datum die geldt als peildatum (bekostiging groei speciaal   onderwijs);
  • het creëren van de mogelijkheid om in het primair onderwijs een opdc in te richten;
  • het creëren van een grondslag in de WVO en WPO om bij amvb nadere voorschriften met    betrekking tot een opdc te kunnen vaststellen;
  • het expliciteren van de verplichting voor het sbo om voor alle leerlingen een    ontwikkelingsperspectief op te stellen;
  • het expliciteren van de doelgroep van het door de gemeenten te verzorgen leerlingvervoer.

lees meer

Aantal wettelijke bepalingen al in werking getreden (1 augustus 2013)
Hoewel de feitelijke stelselwijziging passend onderwijs pas op 1 augustus 2014 een feit wordt, traden op 1 augustus 2013 al een aantal wettelijke bepalingen in werking. Het gaat daarbij vooral om het ondersteuningsplan, het schoolondersteuningsprofiel en de consequenties bij eventuele taakverwaarlozing door het samenwerkingsverband.

Toezichtkader samenwerkingsverbanden in het primair en voortgezet onderwijs  gepubliceerd (4 september 2013)
De Inspectie van het Onderwijs houdt vanaf heden ook toezicht op de samenwerkingsverbanden. De eerste verbanden hebben de inspectie inmiddels op bezoek gehad. Het toezicht op de samenwerkingsverbanden is integraal toezicht. Het omvat kwaliteitstoezicht, nalevingstoezicht en financieel toezicht.  Het is gebaseerd op een speciaal voor dit doel ontwikkeld Toezichtkader, dat inmiddels in definitieve versie is gepubliceerd.

lees meer

Geschillenregelingen (12 augustus 2013)

Er is een tijdelijke landelijke geschillencommissie geïnstalleerd voor geschillen over het ontwikkelingsperspectief tussen ouders en bevoegd gezag in het (voortgezet) speciaal onderwijs.
Daarnaast zijn inmiddels diverse andere modelgeschillen regelingen voortvloeien uit het nieuwe stelsel passend onderwijs beschikbaar.

lees meer


  Savannahweg 17
3542 AW Utrecht
T 085-8769437
E info@infinitebv.nl
W www.infinitebv.nl
D Link naar disclaimer
A Afmelden nieuwsbrief