Indien u problemen heeft met de weergave van deze mail, klik dan alstublieft hier.

Infinite Update - 23 april 2014

Het zijn spannende tijden. Overeenstemming over CAO’s en sectorakkoorden is bereikt (VO), of wordt nagestreefd (PO). Verder berichten wij u over publicaties van de Onderwijsinspectie: over het toekomstig toezicht en het Onderwijsverslag. Ook vatten wij nieuwe regelingen voor u samen en attenderen wij op handige instrumenten.


Agenda

geen tags
  • Donderdag 15 mei 2014: Netwerk Controllers en Financieel directeuren VO lees verder  

  • Donderdag 22 mei 2014: Netwerk Controllers en Financieel directeuren PO lees verder 
  • Donderdag 18 september 2014: Netwerk Controllers en Financieel directeuren PO lees verder

  • Donderdag 2 oktober 2014: Netwerk Controllers en Financieel directeuren VO lees verder 

  • Donderdag 20 november 2014: Netwerk Controllers en Financieel directeuren PO lees verder 



Verslag en presentaties lustrumconferentie (17 april 2014)

netwerk controllers, lustrumconferentie

Wie niet in de gelegenheid was onze lustrumconferentie van het netwerk Controllers en Financieel directeuren PO bij te wonen, kan via onze website een gefilmd sfeerverslag bekijken en alle presentaties van de inleiders lezen.  



Netwerk bijeenkomst Controllers primair onderwijs op 22 mei 2014

netwerk controllers, controllersnetwerk, po

Na de lustrumeditie gaat het controllersnetwerk PO weer over tot de orde van de dag. De eerstvolgende reguliere bijeenkomst is op donderdag 22 mei in Utrecht. Naast actualiteiten staan twee thema’s centraal:

  • De (financiële aspecten van de) Wet Werk en Zekerheid
  • Actuele regels rond Nationaal en Europees aanbesteden.

Aanmelden kan via onze website.  De bijeenkomst start om 10.00 uur en wordt om 15.00 uur afgesloten.



Netwerk bijeenkomst Controllers voortgezet onderwijs op 15 mei 2014

netwerk controllers, controllersnetwerk, vo

Op het programma op donderdag 15 mei staan twee presentaties namelijk over

  • Doordecentralisatie huisvesting VO (onder voorbehoud)
  • Financieel inpassen van Passend Onderwijs (door Rick de Wit, Infinite Financieel).

Ook willen we ervaringen met het samenstellen van de continuiteitsparagraaf in het bestuursverslag delen binnen het netwerk.

Daarnaast staan we stil bij belangrijke actualiteiten zoals de functiemixtool, de betaalbaarheid en organiseerbaarheid van de nieuwe CAO VO en de uitkomsten van een onderzoek naar overhead in het VO.

De bijeenkomst vindt plaats in Aristo Utrecht . De start is om 10.00 uur, de afsluiting om 15.00 uur.
Aanmelden voor de bijeenkomst kan hier.



Onderwijsverslag 2012-2013 (16 april 2014)

Onderwijsverslag, "onderwijsverslag 2012-2013

De Inspectie van het Onderwijs heeft het Onderwijsverslag 2012-2013 gepubliceerd. Met betrekking tot de besturing en de bedrijfsvoering van onderwijsorganisaties signaleert de inspectie onder meer:

  • een diversiteit in de kwaliteit van schoolleiders 
  • goed personeelsbeleid bevordert de kwaliteit van de docenten en hun onderwijs
  • er zijn vaker kwaliteitsrisico’s bij besturen onder verscherpt financieel toezicht
  • er is haast nooit sprake van een kwaliteitsrisico bij besturen die er financieel bovengemiddeld goed voorstaan.

De bewindslieden van OCW onderschrijven in hun beleidsreactie de noodzaak dat schoolleiders leskwaliteit en personeelsbeleid beter moeten faciliteren. Alleen dan kan de meerwaarde van differentiëren, ICT en doorlopende leerlijnen, het niveau van klas en leerling bereiken. En verdere initiatieven om de deskundigheid en professionaliteit van besturen en toezichthouders te vergroten blijven nodig. In de governancebrieven aan de Tweede Kamer (van 19 april 2013, 2 oktober 2013 en 4 februari 2014) hebben de bewindslieden de genomen en nog te nemen maatregelen uiteengezet. Hierover zal de Kamer binnenkort spreken. 



CAO’s voortgezet en primair onderwijs (17 april 2014)

CAO, onderhandelaarsakkoord, VO-raad

primair onderwijs
De onderhandelingen over de CAO primair onderwijs worden op 23 april voortgezet. De werkgevers zullen dan reageren op een op 11 april door de vakbonden gepresenteerde gedetailleerde inzetbrief.
voortgezet onderwijs
De VO-raad en de onderwijsvakbonden AOb, Abvakabo, CNV onderwijs en FvOv hebben half april een onderhandelaarsakkoord bereikt over een nieuwe CAO VO 2014-2015. Partijen hebben daarbij afspraken gemaakt over de volgende onderwerpen: 

a.            Loonparagraaf
b.            Werkgelegenheid jonge leraren
c.            Invoering nieuwe Wet op de Onderwijstijd
d.            Zeggenschap en Professioneel statuut
e.            Levensfasebewust personeelsbeleid
f.             Professionalisering
g.            Loopbaanonderzoek OOP
h.            Entreerecht
i.             Gevolgen wet Werk en zekerheid
j.             Vakantieregeling

Het onderhandelaarsakkoord behelst onder meer een loonsverhoging van 1,2% per 1 augustus 2014. Ook is afgesproken dat de huidige seniorenregeling (BAPO) komt te vervallen. Er komt een nieuwe regeling voor alle medewerkers in het kader van leeftijdsbewust personeelsbeleid en werkdrukverlaging, waarvoor tenminste 50 klokuur op jaarbasis beschikbaar wordt gesteld. Ook is er in het akkoord veel ruimte voor professionalisering van werknemers. Docenten krijgen een vrij te besteden jaarlijks basisbudget voor professionalisering, bestaande uit 5% van hun normjaartaak en 600 euro. Het entreerecht (op een LD-functie) zal nog een jaar in stand blijven, maar komt per 1 augustus 2015 te vervallen. Met de afspraken in het onderhandelaarsakkoord worden de investeringen van 148 miljoen euro die het kabinet de komende jaren in het onderwijs wil doen, veiliggesteld. 

De VO-raad en de vakbonden leggen het onderhandelaarsakkoord de komende weken met een positief advies voor aan hun leden. Op de ALV van de VO-raad van 23 april geeft de onderhandelingsdelegatie toelichting op het proces en de uitkomst. De digitale ledenraadpleging wordt gehouden vanaf 25 april tot en met 6 mei. De partijen zullen elkaar uiterlijk 20 mei melden of hun achterban akkoord gaat. Per 1 augustus 2014 zou de nieuwe CAO VO dan van kracht worden voor de duur van 1 jaar.

Lees het onderhandelaarsakkoord



Functiemixtool VO (4 april 2014)

Functiemixtool, VO, rekentoolfunctiemixvo

De partners in het convenant leerkracht (OCW, vakbonden en VO-raad) hebben begin april het instrument functiemixtool vrijgegeven op de site www.rekentoolfunctiemixvo.nl  Alle scholen hebben een brief met inlog en wachtwoord ontvangen of kunnen dit aanvragen op deze site. De tool berekent op BRINniveau het verschil tussen de geprognosticeerde loonkosten OP in 2020 inclusief kosten van het convenant Leerkracht (schaalverkorting en functiemix) met het budget uit het convenant per school. Vervolgens biedt de tool een uitkomst over het betaalbare streefpercentage 2014. In het onderste blad bestaat de mogelijkheid om met drie variabelen zelf te simuleren. Het kan gaan om het functiemixpercentage, het aantal fte en substitutie LD en LD.

Uit de toelichting blijkt over input en output onder meer de afgesproken werkwijze:

Prognoses
Voor alle scholen geldt dat de berekening een prognose betreft op basis van nauwkeurige voorspellingen en dat de werkelijke kosten hiervan kunnen afwijken. Dit kan zich bijvoorbeeld voordoen wanneer de dynamiek van het personeelsbestand op een specifieke school tot 2020 sterk afwijkt van wat in de sector gebruikelijk is. 

Andere voorbeelden: een na 2012 sterk afwijkende leerling-leraarratio; Bekostiging aanstellingen vanuit andere financiële bronnen. Eigen beleid van scholen kan dus van grote invloed zijn op de werkelijke kosten.

Maatwerkafspraken
Wanneer blijkt dat de school de vastgestelde groeipercentages voor de functiemix niet kan realiseren, dienen de uitkomsten van de rekentool als uitgangspunt voor een maatwerkafspraak. Deze maatwerk afspraak komt tot stand in overleg met de P(G)MR of de vakbonden. De gemaakte maatwerkafspraken dienen altijd online te worden gemeld via de website. U kunt daarvoor een formulier downloaden.

Overleg met de P(G)MR
Schoolbestuur en P(G)MR treden in overleg over de uitkomsten van de rekentool. Dit is het geval bij een tekort op de loonkosten voor het onderwijzend personeel. Ook als op basis van de rekentool blijkt dat het percentage mixverschuiving groter is dan 100%, treedt het schoolbestuur in overleg met de P(G)MR.

Overleg met de vakbond
Schoolbesturen treden in overleg met de vakbond indien:

  • het tekort in 2020 groter is dan € 100.000 en kleiner dan 2% van de totale loonkosten onderwijzend personeel, en het haalbare percentage lager is dan 50%;
  • of het tekort in 2020 groter is dan € 100.000 en groter dan 2% van de totale loonkosten onderwijzend personeel, en het haalbare percentage minder is dan 75%.

Het haalbare % betekent hier het deel van de mixverschuiving tussen 2008 en 2014, dat volgens de rekentool kan worden gerealiseerd.

De aanpassing van de functiemix afspraken staan los van de nieuwe bepaling over het Entreerecht in de CAO VO 2014-15.
www.rekentoolfunctiemixvo.nl



Sectorakkoord VO (17 april 2014)

principe-sectorakkoord VO 2014-2017, VO-raad, Bestuursakkoord VO 2012-2015

Het kabinet en de VO-raad hebben een principe-sectorakkoord bereikt. Met dit Sectorakkoord wordt invulling gegeven aan de ambities die zijn geformuleerd in het Regeerakkoord en zijn beschreven in het Nationaal Onderwijsakkoord en de Lerarenagenda. Verder wordt voortgebouwd op maatregelen uit het Bestuursakkoord VO 2012-2015 en het Actieplan Beter Presteren uit 2011. Centraal daarin staan het verbeteren van de onderwijskwaliteit via onder meer opbrengstgericht werken, het beter inspelen op verschillen tussen leerlingen, het versterken van een ambitieuze leercultuur op scholen en het versterken van het leren door leraren en schoolleiders. Met het Sectorakkoord presenteert de VO raad een samenhangende visie op het toekomstbestendig maken van het voortgezet onderwijs (agenda VO 2020)  en het beter inspelen op de verschillende talenten van jongeren (gepersonaliseerd leren). Met de afspraken is jaarlijks een bedrag gemoeid dat oploopt tot 369 miljoen waarvan een groot deel ten gunste komt van het bijhouden en vergroten van vakkennis en deskundigheid van leraren. Woensdag 23 april ligt het akkoord ter besluitvorming voor op de ALV van de VO-Raad.
Lees het sectorakkoord VO principe-sectorakkoord VO 2014-2017 



Regeling vaststelling personele bekostiging primair onderwijs 2014-2015 gepubliceerd (3 april 2014)

Nationaal Onderwijsakkoord, personele bekostiging primair onderwijs 2014-2015, bekostiging

In deze regeling staan de bedragen voor de personele lumpsumbekostiging van scholen in het primair onderwijs en bedragen voor de ondersteuning van leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs voor het schooljaar 2014-2015.De belangrijkste inhoudelijke wijziging ten opzichte van deze regeling in voorgaande schooljaren betreft de verwerking van de invoering van passend onderwijs.
Ten opzichte van de vastgestelde bedragen voor het schooljaar 2013-2014 worden hiermee de voorlopige bedragen voor het schooljaar voor de gemiddelde personele last (GPL) van het onderwijzend personeel met 0,278 procent verhoogd. De volgende prijzen in de regeling blijven ongewijzigd:

  • De gemiddelde personele last van het onderwijsondersteunend personeel en van de schoolleiding;
  • De opslag voor het Vervangingsfonds is per 1 augustus 2014 ongewijzigd vastgesteld op 4,026 procent van de loonkosten;
  • De opslag voor het Participatiefonds is ongewijzigd vastgesteld op 1,00 procent van de loonkosten.

De Regeling is nog niet aangepast aan het Nationaal Onderwijsakkoord (NOA) en het zogenoemde Najaarsakkoord ‘omdat het daadwerkelijk beschikbaar komen van de extra middelen en de wijze waarop dit gebeurt onder andere afhankelijk is van nog te maken afspraken over modernisering van de arbeidsvoorwaarden en het sluiten van een sectorakkoord’.
lees meer



Sectorplan PO goedgekeurd  (15 april 2014)

sectorplan, arbeidsmarktplatform, vf/pf

De sociale partners in het primair onderwijs, verenigd in het Arbeidsmarktplatform PO en het Vervangingsfonds/Participatiefonds zijn verheugd over de goedkeuring van het Sectorplan Primair Onderwijs door minister Asscher (SZW). 

Via het sectorplan wordt er geld en praktische ondersteuning beschikbaar gesteld aan schoolbesturen om mobiliteit in de sector te stimuleren, ontslagen te voorkomen en jonge leraren te werven. Daarmee kan de sector ontslagen van leraren voorkomen en jonge leraren aantrekken, waardoor minimaal 1.500 extra onderwijsbanen kunnen ontstaan. De uitvoering van het plan vindt in twee jaar tijd plaats. Het is aan de schoolbesturen zelf om van de subsidiemogelijkheden en tools van het sectorplan gebruik te maken.
Lees verder



Regeling lerarenbeurs voor scholing en zij-instroom 2009-2017 gewijzigd – 1 april 2014

Regeling lerarenbeurs, zij-instroom, vierslagleren

De regeling Lerarenbeurs is op een aantal punten gewijzigd. De belangrijkste wijzigingen zijn: de aanvraagtermijn is ingekort, er komt ruimte voor deelname aan VierSlagLeren voor startende leraren in het primair onderwijs, er is een nieuwe categorie binnen de zij-instroomregeling en de subsidieplafonds zijn aangepast.

lees meer



Scenariomodel Primair onderwijs (10 april 2014)

scenariomodel, po, scenariomodelpo

Het scenariomodel Primair Onderwijs helpt schoolbesturenbij het maken van meerjarenbeleid. Leerlingprognoses en formatieramingen kunnen berekend worden, desgewenst in meerde scenario’s. Per school(bestuur), gemeente of regio passend onderwijs is een algemene basisprognose opgesteld. Er zijn tabellen en rapporten beschikbaar over

  •       huidige bevolkingsopbouw (nul- tot vierjarigen);
  •       bevolkingsprognose van de basisgeneratie (vier- tot twaalfjarigen);
  •       leerlingprognoses basisonderwijs;
  •       formatieraming;
  •       raming personeels- en materiële budget.

De informatie is op postcode- en gemeenteniveau. De rapportages bevatten bovendien uitsplitsingen naar leeftijd en leerlingengewicht. Het scenariomodel bestaat uit publieke gegevens van DUO (leerlingentellingen en formatiedata), CBS (bevolkingsgegevens) en Planbureau voor de leefomgeving (bevolkingsprognose). Het model wordt continu geactualiseerd met nieuwe gegevens.
Door zelf informatie en aannames te wijzigen met eigen (lokale en schoolspecifieke) kennis, kunnen de prognoses verder verfijnd worden.

http://www.scenariomodelpo.nl/



Vernieuwd onderwijstoezicht  (28 maart 2014)

onderwijsinspectie

De Inspectie van het Onderwijs vernieuwt haar toezicht op de onderwijskwaliteit van scholen. In  het vernieuwde toezicht wordt zichtbaarder waar de verbeterkansen van een school liggen. Scholen worden vervolgens bij het verbeteren van hun onderwijskwaliteit gestimuleerd en wie er in slaagt de onderwijskwaliteit continu te verbeteren, wordt daarvoor beloond met de waardering 'goed' of 'excellent'. Praktisch gesproken betekent dit dat waar er nu sprake is van ‘zeer zwak’, ‘zwak’ en ‘basis’, in de toekomst sprake zijn van ‘zeer zwak’, ‘zwak’, ‘voldoende’, ‘goed’of ‘excellent’. 

Bij goede scholen die voortdurend werken aan verbetering, zal de inspectie slechts eens in de zes jaar in plaats van eens in de vier jaar over de vloer gaan komen. Bij scholen waar het mis dreigt te gaan, grijpt de inspectie in.

Lees de brief van Minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker aan de aan de Tweede Kamer



Zeer zwakke scholen moeten sneller verbeteren (17 april 2014)

Zeer zwakke scholen

Zeer zwakke scholen krijgen in de toekomst maximaal 1 jaar de tijd zich te verbeteren. De Tweede Kamer heeft ingestemd met een wetswijziging die dit regelt.
lees meer



Reglement Vervangingsfonds 2014-2015 - 9 april 2014

vervangingsfonds, eigenrisicodragerschap

Binnenkort wordt het reglement Vervangingsfonds 2014-2015 gepubliceerd. Het bestuur van het fonds heeft besloten het reglement op enkele punten te wijzigen. Dit betreft onder meer het Eigenrisicodragerschap samenwerkende schoolbesturen. Sinds 1 augustus 2013 kan het bestuur van het Vervangingsfonds samenwerkingsverbanden van schoolbesturen de status van eigenrisicodrager verlenen, mits wordt voldaan aan de voorwaarden vastgelegd in artikel 1D van het reglement. Het bestuur heeft besloten om de mogelijkheid voor samenwerkende schoolbesturen om eigenrisicodrager te worden voor de kosten van vervanging te continueren per 1 augustus 2014.
De reglementstekst voor samenwerkende schoolbesturen kunt u hier downloaden.
lees meer



Antwoorden op Kamervragen over overheveling van huisvestingstaken en budgetten naar schoolbesturen (11 april 2014)

overheveling, buitenonderhoud, huisvesting

De staatssecretaris heeft Kamervragen beantwoord over de overheveling van taak en budget voor aanpassingen in onderwijshuisvesting van gemeente naar schoolbesturen. In de Memorie van Antwoord wordt onder meer toegelicht waarom er geen nulmeting plaatsvindt.
lees meer



Begrotingsmodellen samenwerkingsverbanden passend onderwijs PO en VO (17 april 2014)

begrotingsmodel, begrotingsmodellen, passend, onderwijs

Van de begrotingsmodellen voor de samenwerkingsverbanden passend onderwijs PO en VO zijn inmiddels de 2.2. versies beschikbaar.
De samenwerkingsverbanden PO die werken met de versies 2.0 of 2.1 adviseren wij even contact met ons op te nemen, zodat wij een upgrade naar versie 2.2. kunnen uitvoeren. 

(info@infintebv.nl)



Samenwerkingsverbanden passend onderwijs ontvangen hun eerste beschikking van DUO (15 april 2014)

samenwerkingsverbanden, beschikking, DUO, meerjarenbegrotinsgmodel, liquiditeitsbegroting

De samenwerkingsverbanden passend onderwijs hebben hun eerste beschikking van DUO ontvangen. De gegevens zijn op te raadplegen via de website van DUO. De samenwerkingsverbanden  zijn nu geïnformeerd over een deel van hun bekostiging in 2014-2015, namelijk de bedragen die vallen onder de personele bekostiging.  De materiële bekostiging (kalenderjaar) is nog niet beschikt, daarom komen de bedragen van de beschikkingen ook nog niet volledig overeen met de bedragen in het meerjarenbegrotingsmodel.
Ook zijn samenwerkingsverbanden nu geïnformeerd over het betaalritme, zodat er waar nodig liquiditeitsbegrotingen gemaakt kunnen gaan worden.
lees meer



Overleg over samenwerkingsverbanden en BTW (17 april 2014)

BTW, samenwerkingsverband, fiscaal

De PO-Raad heeft bericht over overleg dat wordt gevoerd over BTW kwesties rondom de nieuwe samenwerkingsverbanden passend onderwijs. In het overleg tussen de raad en de ministeries van Financiën en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is uitgesproken dat het niet de intentie is om met de invoering van Passend onderwijs de belastinginkomsten uit BTW te vergroten.
De komende weken zullen de PO-Raad, de ministeries van OCW en Financiën, een fiscaalexpert van PwC en de VO-raad de belangrijkste risico’s rondom de BTW verder in kaart brengen en bekijken hoe samenwerkingsverbanden kunnen voorkomen dat ze meer BTW moeten betalen dan nu.
lees meer



Commissie Fusietoets Onderwijs adviseert meestal positief (8 april 2014)

fusietoets

De Commissie Fusietoets Onderwijs heeft in 2013 44 adviezen uitgebracht, waarvan het merendeel positief. Dat blijkt uit het jaarverslag 2013. De meeste adviesaanvragen kwam van schoolbesturen uit het basisonderwijs. De belangrijkste motieven voor scholen om te fuseren zijn demografische krimp, passend onderwijs en ongelukkig management. In de loop van 2014 wordt de Wet fusietoets geavaleerd, waarin ook specifieke fusiegevallen aan bod komen. Naar verwachting is de evaluatie in 2015 gereed om naar de Tweede Kamer te worden gestuurd.
Lees het Jaarverslag op de website van de Commissie Fusietoets Onderwijs


  Savannahweg 17
3542 AW Utrecht
T 085-8769437
E info@infinitebv.nl
W www.infinitebv.nl
D Link naar disclaimer
A Afmelden nieuwsbrief