Indien u problemen heeft met de weergave van deze mail, klik dan alstublieft hier.

Infinite Update - 22 november 2012

De nieuwe bewindslieden op OCW, minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker, werken zich in en laten inmiddels ook al van zich horen. Staatssecretaris Dekker schreef eind vorige week een brief aan de Tweede Kamer over de stand van zaken met betrekking tot de invoering van passend onderwijs en de Wet kwaliteit (v)so. Ook is de regeling personele bekostiging PO 2012-2013 gepubliceerd. Verder wijzen wij u in deze Infinite Update op diverse interessante onderzoeken en publicaties. Ook staan we stil bij datgene wat Infinite Financieel de komende periode voor schoolbesturen en samenwerkingsverbanden in VO en PO kan betekenen.  


Agenda

geen tags
  • Donderdag 29 november 2012: Netwerk Controllers en Financieel directeuren in het PO (Utrecht) lees verder
  • Dinsdag 15 januari 2013: Bijeenkomst rondom nieuwe SWV-en voor financials in het PO
    9:30 - 16:00 lees verder
  • Donderdag 17 januari 2013: Bijeenkomst rondom nieuwe SWV-en voor bestuurders in het PO 9:30 - 16:00 lees verder
  • Dinsdag 22 januari 2013: Bijeenkomst rondom nieuwe SWV-en voor financials in het VO
    9:30 - 16:00 lees verder
  • Donderdag 24 januari 2013: Bijeenkomst rondom nieuwe SWV-en voor bestuurders in het VO
    9:30 - 16:00 lees verder


Grote verschillen in groepsgrootte basisonderwijs (15 november 2012)

geen tags

Er bestaan grote verschillen tussen én binnen scholen daar waar het gaat om de grootte van groepen in het basisonderwijs Op de Nederlandse basisscholen zitten in 2012 gemiddeld 22,8 leerlingen in een groep. In 2006 (laatste meting) was dat 22,4. Dit schrijft staatssecretaris Dekker aan de Tweede Kamer in antwoord op Kamervragen die werden gesteld naar aanleiding van een artikel in het Onderwijsblad.
De groepsgrootte zal vanaf heden weer jaarlijks gemeten worden, waarbij de staatssecretaris aantekent dat hij niet “niet rechtstreeks wil sturen op groepsgrootte, maar op de verbetering van de kwaliteit van het onderwijs”. De gedachte hierachter is dat scholen zelf beter in staat zijn om maatwerk te bieden.

Lees de brief van staatssecretaris Dekker aan de Tweede Kamer



Kamerbrief over ontwikkelingen invoering passend onderwijs (16 november 2012)

geen tags

Eind vorige week is de Tweede Kamer door staatssecretaris Dekker in het kader van de op- en inrichting van de nieuwe samenwerkingsverbanden passend onderwijs geïnformeerd over diverse financiële en andere ontwikkelingen. De brief bevat onder meer de volgende punten.

  • Op verzoek van het veld wordt onderzocht of in de samenwerkingsverbanden VO de middelen voor lichte ondersteuning ook toegedeeld kunnen worden op basis van het totaal aantal leerlingen (i.p.v. het aantal VMBO 3 en 4  leerlingen).
  • Leerlingen in het regulier onderwijs met een extra ondersteuningsbehoefte (ontwikkelingsperspectief) worden geregistreerd in BRON.
  • Ministerie, sectorraden en vakorganisaties hebben een akkoord bereikt over een landelijk tripartiet kader voor het regionaal hanteren van de personele effecten die het gevolg zijn van het verleggen van geldstromen (bijvoorbeeld dreigend ontslag van ambulant begeleiders).
  • Samenwerkingsverbanden moeten in hun jaarrekening expliciet zichtbaar maken welke middelen aan schoolbesturen zijn uitgekeerd. Schoolbesturen moeten in hun jaarrekening expliciet zichtbaar maken welke middelen van (onderscheiden) samenwerkingsverbanden zijn ontvangen. In de jaarverslagen van samenwerkingsverbanden en schoolbesturen wordt verantwoording afgelegd over de besteding van deze middelen: doelen, activiteiten, middelen en behaalde resultaten    
  • Ongeveer vijf samenwerkingsverbanden krijgen de gelegenheid om in 2013-2014 al te experimenteren met het nieuwe stelsel.
  • Er komt een centraal steunpunt medezeggenschap.  
  • Er wordt een methodiek ontwikkeld om in beeld te brengen of er risico is op onnodige bureaucratie in samenwerkingsverbanden.
  • Er komt een permanente landelijke arbitragevoorziening om geschillen te beslechten tussen
    schoolbesturen en samenwerkingsverbanden. Er wordt een modelpassage voor statuten opgesteld, om aansluiten hierbij te waarborgen.

Lees de brief van staatssecretaris Dekker aan de Tweede Kamer



Actueel aanbod voor samenwerkingsverbanden (15 november 2012)

geen tags

Infinite Financieel is niet alleen gespecialiseerd in het ondersteunen van schoolbesturen, via advisering en het leveren van controllers. We zijn ook gespecialiseerd in het adviseren van samenwerkingsverbanden passend onderwijs (in oprichting).

Ons aanbod bestaat onder meer uit:

  • het berekenen van het financieel meerjarenperspectief,
  • het ondersteunen van de werkgroepen financiën binnen de nieuwe samenwerkingsverbanden,
  • het behulpzaam zijn bij het opstellen van de meerjarenbegroting,
  • het ontwikkelen van een financiële paragraaf bij het ondersteuningsplan.

Ook organiseren wij in januari 2013 een aantal bijeenkomsten. Enerzijds voor bestuurders, over de strategische en beleidsmatige financiële vragen die voortvloeien uit de stelselwijziging passend onderwijs en anderzijds voor de financiële mensen in het nieuwe samenwerkingsverband, over de bekostiging en het financieel management van het nieuwe verband. Er zijn aparte bijeenkomsten voor samenwerkingsverbanden PO en VO.

Infinite Financieel heeft alle relevante financiële aspecten van de stelselwijzing passend onderwijs samengevat in een Handreiking voor het PO en een Handreiking voor het VO. Deze zijn vanaf week 47 gratis te downloaden op onze website.
Klik hier voor het complete aanbod op onze website 



Voorlopig overzicht gegevens PO teldatum 1 oktober 2012 op Onderwijsdata (30 oktober 2012)

geen tags

Op de website Onderwijsdata van DUO is een voorlopig bestand beschikbaar van het aantal leerlingen in het basisonderwijs, speciaal basisonderwijs en SO/VSO per 1 oktober 2012.
Naast aantallen leerlingen per gemeenten, per school is informatie beschikbaar over postcode en leeftijd. Het gaat om de voorlopige leerlingaantallen. Begin december 2012 wordt een nieuw bestand geplaatst met definitieve leerlingaantallen.
Het bestand is van waarde voor wie informatie zoekt over meerdere onderwijsorganisaties, bijvoorbeeld in het kader van onderzoeken of beleidsnotities. Ook is het bestand relevant voor bijvoorbeeld samenwerkingsverbanden passend onderwijs die nu al globaal inzicht willen hebben in de ontwikkeling van de deelname aan het (voortgezet) speciaal onderwijs per 1 oktober 2012.

Klik hier door naar Onderwijsdata op duo.nl



Regeling bekostiging personeel PO 2012-2013 en aanpassing bedragen leerlinggebonden budget VO 2012-2013 gepubliceerd (2 november 2012)

geen tags

De “Regeling bekostiging personeel po 2012-2013 en aanpassing bedragen leerlinggebonden budget vo 2012-2013” is op 2 november gepubliceerd. Vrijwel alle informatie over de bekostiging van het personeel en het personeelsbeleid is in één regeling gebundeld. De regeling bevat de bekostigingsbedragen voor de personele lumpsumbekostiging en voor het budget voor personeels- en arbeidsmarktbeleid voor het schooljaar 2012-2013. Verder bevat de regeling de bekostigingsbedragen voor bijzondere situaties zoals rugzakken, schipperskinderen, zigeunerkinderen etc. terugvinden. Ook voor het VO is de regeling relevant, de bedragen voor de leerlinggebonden financiering (LGF) zijn er in opgenomen.
In de regeling is onjuist bedrag m.b.t. de bekostiging van de Impulsgelden opgenomen (het bedrag  is niet € 1.672, maar € 1.683). Dit wordt in januari gecorrigeerd.
Ook wordt in januari 2013 bekend gemaakt welke bedrag dat kalenderjaar in het kader van de Prestatiebox zal worden toegekend.

Bekijk de regeling



Nieuwe aanbestedingswet vermoedelijk 1 januari 2013 in werking (9 november 2012)

geen tags

De Eerste Kamer heeft de nieuwe Aanbestedingswet 30 oktober 2012 aangenomen.
In de nieuwe Aanbestedingswet moeten aanbestedende diensten hun keuzes vaker motiveren om zo tot transparantere aanbestedingsprocedures te komen. Ook wordt het gebruik van de Gids Proportionaliteit verplicht. Hierin is vastgelegd hoe de eisen, voorwaarden en criteria aan inschrijvers en inschrijvingen in redelijke verhouding staan tot de opdracht. Het gebruik van deze gids is vastgelegd in het bijbehorende Aanbestedingsbesluit, waarover de Raad van State nog moet adviseren.
De op handen zijnde wijzigingen in de Europese aanbestedingsrichtlijnen zijn in de Aanbestedingswet nog niet opgenomen. Dat volgt later middels wijziging van de wet.
Op 8 november is de nieuwe Aanbestedingswet 2012 gepubliceerd in het Staatsblad. Publicatie van de wet wil niet zeggen dat de wet daarmee direct in werking treedt. De datum van inwerkingtreden van de wet wordt geregeld in een koninklijk besluit (KB). Dit besluit zal op een later tijdstip worden genomen en gepubliceerd. De inwerkingtreding van de wet is gekoppeld aan het inwerkingtreden van het Aanbestedingsbesluit. Het voorstel voor het Aanbestedingsbesluit is onmiddellijk na bespreking van het concept in de Eerste Kamer aan de Raad van State gezonden voor advies. Na verwerking van het advies is het besluit klaar voor publicatie. De planning is nog steeds inwerkingtreding per 1 januari 2013. Of dit lukt hangt ervan af wanneer de minister van Economische Zaken het advies van de Raad van State ontvangt en van de inhoud van het advies.
Meer informatie over de belangrijkste verschillen ten opzichte van de huidige aanbestedingsregelingen (Bao, Bass en WIra) is te vinden op de website van het expertisecentrum Pianoo. Pianoo is een onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) en heeft als taak het inkopen en aanbesteden bij alle overheden te professionaliseren. Met oog voor rechtmatigheid én doelmatigheid.

Bekijk de wijzigingen in de aanbestedingswet



Centraal steunpunt medezeggenschap passend onderwijs (30 oktober 2012)

geen tags

Eind vorige maand beantwoordde de toenmalige minster van Onderwijs Kamervragen over de positie van ouders in het stelsel passend onderwijs. In de brief zet zij uiteen welke waarborgen er in wet- en regelgeving zijn ingebouwd om ouders (zowel op individueel als organisatieniveau) betrokken te laten zijn en invloed uit te kunnen oefenen.
Ook wordt in deze brief gemeld dat de minister de VOO (vereniging van ouders in openbaar onderwijs) heeft verzocht om in samenwerking met de denominatieve ouderorganisaties, Balans, CG-Raad, het LAKS en de vakbonden een plan op te stellen voor de invulling en uitvoering van de inspraak door ouders, leerlingen en leraren op het schoolondersteuningsprofiel en het ondersteuningsplan. Afgesproken is dat deze organisaties onder andere gezamenlijk een centraal steunpunt  medezeggenschap gaan vormgeven om samenwerkingsverbanden en medezeggenschapsraden bij de invoering te ondersteunen. De minister zal de inrichting van dit steunpunt ondersteunen.
Lees de brief van de minister    



Zorgen over de financiƫle positie? (12 november 2012)

geen tags

Maakt u zich zorgen over de financiële positie van uw organisatie? Ervaring leert dat veel bestuurders in het onderwijs  zien dat de financiële positie van hun organisatie verslechtert, maar desondanks vaak toch nog verrast worden door de snelheid waarmee de noodzaak tot werkelijk ingrijpen zich ineens aandient. Voor schoolbesturen met urgente financiële problemen heeft de PO-Raad een ondersteuningsaanbod ontwikkeld onder de noemer “In Balans”.
Infinite Financieel weet echter dat niet iedere instelling de tijd, menskracht of de expertise heeft om goede adviezen en verbetervoorstellen om te zetten in handelen. We helpen u dan ook graag om gewenste veranderingen daadwerkelijk uit te voeren en verbeterdoelen te bereiken. In een vrijblijvend intakegesprek kijken wij met u naar uw situatie, uitgebrachte adviezen en voorgestelde oplossingen en bezien wij samen met u of en zo ja wat wij voor u zouden kunnen betekenen. Als u voor de opdracht staat om de financiële positie weer op orde te krijgen, bijvoorbeeld bij het ten uitvoer brengen van het verbeterplan dat in het kader van “In Balans” is opgesteld, dan ondersteunen wij u graag.
www.infinitebv.nl



Overzicht mutaties bekostiging VO 2012-2016 (12 november 2012)

geen tags

De VO-raad werkt aan een permanent, actueel overzicht van relevante financiële mutaties voor VO schoolbesturen. Dit overzicht komt binnenkort op de vernieuwde website van de VO-Raad. Op basis van dit concept hebben wij het volgende overzicht gemaakt. Daarin staan alle maatregelen voorzover nu bekend van de kabinetten Rutte I en II en het Lente-akkoord. De percentages zijn ten opzichte van de totale lumpsumvergoeding (personeel en materieel) van OCW. Let op: de weergave volgt de systematiek van de rijksbegroting. Dat betekent dat de mutaties genomen zijn ten opzichte van 2012. Dus waar bijvoorbeeld de bezuiniging leermiddelen op 0,43 % staat, vindt er eenmalig een korting plaats en wordt deze gehandhaafd in de jaren daarna. (Nu het kabinet deze geldstroom naar de scholen stopt, is te verwachten dat deze door Rutte I ingeboekte bezuiniging van 30 mln. op ‘gratis leermiddelen’ toch ten laste van de lumpsum van VO scholen komt.) En waar in 2013 en 2014 de bezuiniging vereenvoudiging bekostiging wordt genoemd, vermindert OCW in 2013 de lumpsum met 0,71% en in 2014 ten opzichte van 2013 met 0,15%. Overigens staat deze bezuiniging los van een mogelijk besluit tot al dan niet invoeren van een ander, eenvoudiger bekostigingsstelsel.

Volgens dit overzicht zal in 2015 de lumpsum VO structureel zijn gedaald met 4,3 % ten opzichte van 2012. Dat is exclusief te verwachten 1,5 % ophoging met huisvestingsmiddelen uit het Gemeentefonds. Bovendien stelt het Regeerakkoord Rutte II (fors) extra middelen in het vooruitzicht als de VO raad met de bonden en OCW komt tot een breed Onderwijsakkoord.

% Mutaties in bekostiging OCW voor VO 2012 2013 2014 2015 structureel
Prijsbijstelling materiële bekostiging, eenmalig 0,47       nvt
Prijsbijstelling materiële bekostiging, structureel      0,35 0,36 0,37 0,37 0,37
Bijstelling compensatie werkgeverslasten 0,41 0,41 0,41 0,41 0,41
Inhouding kasschuif 2010   -0,80      
Taakstelling lenteakkoord 2014     -0,62 0,71 -0,97
Bezuiniging vereenvoudiging bekostiging   -0,71 -0,86 -0,86 -0,86
Bezuinigingen profielen havo/vwo     -0,29 -0,71 -0,71
Bezuiniging leermiddelen     -0,43 -0,43 -0,43
Deskundigheidsbevordering SL   0,37 0,37 0,37 0,37
Professionalisering beta en jonge academici   0,71 0,71    
Korting op LWOO       -0,21 -0,71
Afschaffen maatschappelijke stage       -0,29 -1,00
Middelen bij af te sluiten Onderwijsakkoord     pm pm plus
Extra huisvestingsmiddelen uit gemeentefonds     pm pm plus
bron: regeerakkoord, OCW, VO-raad          


PO-Raad start onderzoek naar acteren gemeenten qua onderwijshuisvesting (16 november 2012)

geen tags

De PO-Raad heeft Regioplan opdracht gegeven onderzoek te doen naar het handelen van gemeenten ten aanzien van onderwijshuisvesting. Men wil zicht krijgen op de werkelijke omvang van bezuinigingen, de wijze waarop het schoolbesturen wordt gecommuniceerd en of er sprake is van het negeren van wettelijke voorschriften. Schoolbesturen zullen middels een enquête bevraagd worden.

lees het bericht van de PO-Raad



Onderwijserfgoed ontsloten (15 november 2012)

geen tags

Half november is de website Onderwijserfgoed gelanceerd. Op de website worden bronnen uit verschillende onderwijscollecties bijeengebracht: de verslagen van de Inspectie van het Onderwijs, de adviezen van de Onderwijsraad en een selectie uit de collectie van het Nationaal Onderwijsmuseum.

Elk van deze organisaties heeft voor deze website een deel van haar erfgoed gedigitaliseerd en beschikbaar gesteld. Die site biedt “een unieke mogelijkheid om zelf onderzoek te doen en zo een beeld te krijgen van de ontwikkeling van ons onderwijs”.
www.onderwijserfgoed.nl


  Savannahweg 17
3542 AW Utrecht
T 085-8769437
E info@infinitebv.nl
W www.infinitebv.nl
D Link naar disclaimer
A Afmelden nieuwsbrief