Indien u problemen heeft met de weergave van deze mail, klik dan alstublieft hier.

Infinite Update - 31 mei 2016

Praktische en beleidsmatige berichten wisselen elkaar af in deze editie van Infinite Update. We schrijven over de consequenties van de nieuwe cao’s po en vo, de bekostiging van het onderwijs aan asielzoekerskinderen en veranderingen bij het Vervangingsfonds. Daarnaast gaan we in op het rapport van de OESO over het Nederlandse onderwijs en op de discussie in de Kamer over het lumpsum stelsel. Ook ruimen we enige ruimte in voor berichten uit ons eigen bedrijf, want ook daar is volop ontwikkeling. In dat kader wijzen wij u bijvoorbeeld op enkele vacatures.


Agenda

geen tags
  • Donderdag 9 juni 2016: Netwerk Controllers PO lees meer 

  • Donderdag 22 september 2016: Netwerk Controllers PO lees meer

  • Donderdag 29 september 2016: Netwerk Controllers VO lees meer 

  • Donderdag 17 november 2016: Netwerk Controllers PO lees meer 



Infinite financieel zoekt trainees, een dataspecialist en een senior adviseur/controller – 27 mei 2016

vacatures

In verband met de groei van ons bedrijf en pensionering van collega’s zijn wij op zoek naar enkele deskundige, enthousiaste nieuwe collega’s.
In samenwerking met onze partners B&T en Penta Rho zoeken wij trainees die in de periode september 2016 - juli 2017 zich als trainee willen ontwikkelen bij één van de drie bedrijven.
Lees meer op http://traineeworden.nl/.
Infinite financieel heeft ook een vacature voor een dataspecialist en een vacature voor senior adviseur/controller. Meer informatie over deze vacatures vindt u op onze website.



Kabinet verrast met voorstel instemmingsrecht GMR op begroting – 19 mei 2016

instemmingsrecht, wms, GMR, begroting

Op 9 mei is de internetconsultatie geopend over een wijziging van de Wet medezeggenschap scholen. Het voorstel beoogt de GMR instemmingsrecht op de hoofdlijnen van de begroting te geven. Op dit moment heeft zij alleen adviesrecht. Concreet betekent dit dat schoolbesturen de begrotingen van hun scholen pas kunnen uitvoeren wanneer de GMR daarvoor groen licht heeft gegeven.
Er is verbazing over de timing van het wetsvoorstel. In februari van dit jaar heeft de minister nog gesteld dat dit instemmingsrecht 'een brug te ver' was en dat het 'wenselijk is dit niet nu te regelen'. Tevens is toen een amendement met deze strekking door de Tweede Kamer verworpen.
De PO-Raad heeft zich steeds verzet tegen het uitbreiden van het adviesrecht naar instemmingsrecht, omdat ze zich afvraagt of schoolbesturen dan nog wel vervelende, maar broodnodige keuzes kunnen maken in financieel krappe tijden of als het aantal leerlingen daalt.
De VO-raad vindt dat het wetsvoorstel te veel de focus op de korte termijn legt. Men vindt dat het wetsvoorstel 'niet bijdraagt aan het versterken van de checks en balances'. De raad roept zijn leden op om te reageren op de internetconsultatie bij dit wetsvoorstel.
Via de internetconsultatie vraagt het kabinet naast een algemene reactie op het plan ook specifiek om wat een wenselijke en concrete invulling zou kunnen zijn van het begrip 'hoofdlijnen van de begroting'. Reageren op het voorstel kan tot en met 6 juni.
Ga naar de internetconsultatie.

Lees de reactie van de PO-Raad

Lees de reactie van de VO-raad



Stand van zaken CAO’s PO en VO – 27 mei 2016

cao, PO, VO, onderhandelaarsakkoord

De vakbonden leggen het onderhandelaarsakkoord CAO PO 2016-2017 tot 6 juni aan hun leden voor. De werkgevers hebben van de PO-Raad tot 1 juni de tijd om te stemmen. De stemperiode is tot 1 juni verlengd op verzoek van een aantal leden die nog inhoudelijke vragen hadden over het akkoord. De vragen betroffen met name de financiële dekking van het onderhandelaarsakkoord. De raad heeft hier voor haar leden nu een notitie over opgesteld. 
Op 23 mei hebben de onderwijsbonden AOb en FvOv bekendgemaakt dat hun leden instemmen met het onderhandelaarsakkoord CAO VO 2016-2017. De VO-raad en de andere bonden maakten eerder al bekend akkoord te gaan. De CAO VO 2016-2017 is hiermee in formele zin een feit.
Lees over de CAO PO

Lees over de CAO VO



Vervangingsfonds anticipeert op nieuwe CAO PO – 25 mei 2016

vervanginsgfonds, VF, cao

Het Vervangingsfonds heeft laten weten dat zij de cao-ontwikkelingen op de voet volgt en volop bezig is met het treffen van de voorbereidingen voor het doorvoeren van noodzakelijke veranderingen. Aan de hand van het onderhandelaarsakkoord van de sociale partners is een impactanalyse gemaakt. Deze maand vindt overleg plaats tussen het Vervangingsfonds en de sociale partners. Hierin worden de uitvoering en interpretatie van het onderhandelaarsakkoord besproken. Vervolgens en waar mogelijk parallel aan het tot stand komen van de definitieve cao-tekst kan met de uitwerking van het reglement worden gestart. Zodra meer bekend is over de vaststelling van het nieuwe reglement, zal het Vervangingsfonds hierover berichten.
lees meer



Kosten in kaart met rekentool voor renovatie en upgrading vo-gebouwen - 18 mei 2016

rekentool, renovatie, HEVO

Schoolbesturen en gemeenten kunnen vanaf 17 mei 2016 de kostenconfigurator ‘renovatie en upgrading’ van adviesbureau Hevo vrijblijvend gebruiken om een beeld te vormen wat de renovatie en upgrading naar de huidige wettelijke eisen kost. De Tweede Kamer stemde 26 april 2016 voor een motie die de regering vraagt te onderzoeken hoe in wet- en regelgeving kan worden opgenomen dat gemeenten gehouden zijn een expliciet besluit te nemen over nieuwbouw, renovatie of vervanging van schoolgebouwen ouder dan 40 jaar, tenzij daar in het integraal huisvestingsplan andere afspraken over zijn gemaakt.

lees meer



Leergang controlling in het po (Infinite Financieel en VU): inschrijven kan tot 1 juli

leergang, VU, conytrolling, Zijlstra

Op 6 september 2016 start een nieuwe editie van de leergang controlling in het primair onderwijs. Inschrijven is mogelijk tot 1 juli. Infinite Financieel organiseert deze 5-daagse leergang in samenwerking met de VU Amsterdam (Zijlstra Center). In de ochtend presenteren hoogleraren de nieuwste inzichten op het gebied van de controlling. ’s Middags wordt de link naar de praktische onderwijspraktijk gelegd. Voor het ochtenddeel kunnen PE-punten worden verkregen.
lees meer



Netwerk controllers po op 9 juni bijeen

netwerk, controllers, PO

Op 9 juni komt ons netwerk controllers po weer bijeen. Er is veel aandacht voor de nieuwe cao po, met name voor de financiële aspecten van de cao. Ook komt het aspect vervangingsbeleid aan de orde, onder meer in de vorm van een rekenmodel dat in opdracht van de PO-Raad hiervoor is ontwikkeld. Daarnaast wordt het instrument ‘Scan en verbeter uw meerjarenformatieplan’ gedemonstreerd. Vanzelfsprekend wordt ook veel tijd ingeruimd voor actuele ontwikkelingen en het delen van ervaringen. Zo blikken we bijvoorbeeld terug op de productie van de jaarrekening en het bestuursverslag 2015.
Aanmelden kan via onze website.
Lees alvast meer over het instrument ‘Scan en verbeter uw meerjarenformatieplan



Alternatieven voor of naast de lumpsum? -  10 mei 2016

lumpsum

Dit jaar is het respectievelijk 20 en 10 jaar geleden dat de lumpsum bekostiging geïntroduceerd werd in het vo en het po. De laatste jaren houdt de lumpsum systematiek diverse politieke partijen flink bezig. In oktober 2015 nam de Kamer een motie aan die de regering oproept “meerdere alternatieven voor of naast lumpsum te ontwikkelen waarbij publieke middelen, in het bijzonder middelen die een specifiek doel beogen, heldere doelstellingen krijgen en de voortgang inzichtelijk wordt.” Deze maand zijn de bewindslieden van OCW met een reactie op deze motie gekomen.
In hun reactie schrijven zij onder meer het volgende. “Het Nederlandse onderwijsstelsel presteert internationaal gezien bovengemiddeld goed met gemiddelde uitgaven. De keuze voor een bekostiging die voornamelijk als lumpsum wordt uitgekeerd, vloeit voort uit en past bovendien bij de fase waarin het Nederlandse onderwijsstelsel zich bevindt”. Tegelijkertijd zien de bewindspersonen kansen voor verbetering van de verantwoording over beleidsdoelen die met de inzet van deze lumpsum - maar ook met de middelen uit de Prestatiebox - worden gerealiseerd. Hierover schrijven zij onder meer “dat het nodig is om direct bij het vastleggen van een beleidsdoel niet alleen goed te bepalen wat het adequate instrument is, maar ook welke informatie nodig is om de voortgang inzichtelijk te maken”.
De bewindslieden willen de bekostigingswijze als zodanig in stand houden, maar geven aan wel kansen te zien in het gerichter gebruik maken van doelsubsidies en het verbeteren van de openbare informatie.
In de Kamerbrief worden een aantal concrete acties voorgesteld, zoals onder andere de ontwikkeling van een onderwijsbreed data- en informatiemodel met bijbehorende uitwisselingsafspraken. Ook schetst de brief het ideaalbeeld van het bestaan van een benchmark voor elke onderwijssector, zodat belanghebbenden uitgaven van de eigen instelling kunnen vergelijken met die van anderen.
In de Kamerbrief wordt opnieuw benadrukt dat in het po en vo nog niet alle besturen hun jaarverslag openbaar maken. Vanaf het verslagjaar 2015 is dit een lidmaatschapseis van de VO-raad. Die roept zijn leden dan ook op om het jaarverslag voor 1 juli 2016 op de website te plaatsen. In de Kamerbrief wordt aangekondigd dat de openbaarmaking van het jaarverslag wettelijk verplicht wordt, als in 2017 blijkt dat de lidmaatschapseis onvoldoende oplevert.
Tot slot willen minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker in overleg met de sectorraden onderzoeken hoe zij meer inhoudelijke eisen aan het jaarverslag kunnen stellen.
Lees de Kamerbrief

Lees de reactie van de PO-Raad

Lees de reactie van de VO-raad



Vervangingspool van schooljaar naar kalenderjaar – 26 mei 2016

vervangingspool, kalenderjaar, schooljaar

Met ingang van 1 januari 2016 is het Vervangingsfonds overgestapt van een afrekening van de vervangingspool per schooljaar naar een afrekening per kalenderjaar. De registratie van de vervangingspools vindt voortaan dan ook per kalenderjaar plaats. De deelname aan de vervangingspool wordt voor de geregistreerde poolbesturen  automatisch verlengd tot 1 januari 2017. In oktober 2016 ontvangen de besturen die deelnemen aan een bestaande vervangingspool een formulier van het Vervangingsfonds waarmee zij kunnen aangeven of ze de pool ook voor het kalenderjaar 2017 wensen te handhaven.
lees meer



Kijkje in de keuken bij DUO – 19 mei 2016

DUO

DUO wil klantgerichter werken. De maand juni is uitgeroepen tot de Maand van de samenwerking. Op 14 juni wordt onder het motto ‘Kijkje in de keuken’ een klantdag georganiseerd in Zoetermeer. Gedurende deze dag staat een bezoek aan verschillende afdelingen op het programma.
U bent van harte welkom aan de Europaweg 2, 2711 AH te Zoetermeer.
Inschrijven kan per e-mail met als onderwerp 'Klantdag DUO'.
Lees meer



Update begrotingsmodellen samenwerkingsverbanden po en vo – 20 mei 2016

begrotingsmodellen, swv

Onze begrotingsmodellen voor samenwerkingsverbanden passend onderwijs po en vo zijn geactualiseerd. Voor de vo-verbanden is nu versie 3.2. beschikbaar en voor de po-verbanden de versie 3.1. De actualisatie betreft leerlingenaantallen 1 oktober 2015 en bekostigingsbedragen. Deze nieuwe versie van het begrotingsmodel kan bijvoorbeeld benut worden om een actuele eindejaarsprognose aan uw tussentijdse financiële rapportage toe te voegen. Gegevens uit de versies 3.0. en 3.1. kunnen automatisch worden geëxporteerd naar de nieuwste versie.
Het vo-model is ontwikkeld met financiële steun van de Steunpunt passend onderwijs van de VO-raad en daarom gratis beschikbaar.
http://steunpuntpassendonderwijs-vo.nl/ondersteuning/downloads-links/
Het po-model is verkrijgbaar via info@infinitebv.nl. De kosten bedragen € 395 excl. BTW. De 3.1. versie is gratis voor de samenwerkingsverbanden die eerder de 3.0. versie aanschaften.



Informatie en instrument beschikbaar voor uitvoering groeiregeling (v)so 1 februari 2016 – 25 mei 2016

ondersteuningsbekostiging, groeibekostiging

Samenwerkingsverbanden zijn wettelijk verplicht de ondersteuningsbekostiging te betalen voor leerlingen die tussen de telling van 1 oktober T-1 en 1 februari daaropvolgend zijn ingeschreven in het (v)so, op voorwaarde dat er sprake is van groei (hiervoor geldt een complexe definitie). Medio mei 2016 heeft DUO via kijkglas-3 inzicht gegeven in deze ontwikkelingen in de leerlingaantallen. De PO-Raad en de VO-raad hebben, net als in 2015, in samenwerking met OCW een model (‘Kijkdoos’) ontwikkeld waarmee aan de hand van de gegevens vanuit kijkglas-3, de groeibekostiging automatisch wordt berekend. Zowel voor het samenwerkingsverband als de (v)so-school.
Ga naar de informatie van de PO-Raad

Ga naar de informatie van de VO-raad



Implementatie- en investeringsplan voor ict in het onderwijs – 20 mei 2016

investerinsgplan, ICT

In het bestuursakkoord PO (juli 2014) is overeengekomen dat ieder bestuur in het primair onderwijs in 2016 een investerings- en implementatieplan voor onderwijs en ict heeft opgesteld. De PO-Raad en Kennisnet hebben een format hiervoor geactualiseerd.
lees meer



Bekostiging onderwijs aan asielzoekerskinderen - 20 mei 2016

asiekzoekerskinderen

Voor 2016 wordt er voor het onderwijs aan asielzoekerskinderen een tekort geraamd van 145 miljoen euro vanuit de Rijksbegroting. Dat blijkt uit de brief die staatssecretaris Dekker op 20 mei 2016 naar de Kamer stuurde. Het geld moet elders binnen de onderwijsbegroting gevonden worden.
Staatssecretaris Dekker heeft in dezelfde brief laten weten van mening te zijn dat de bekostiging voor de opvang van asielzoekerskinderen toereikend is. 

lees meer



OESO over het Nederlandse onderwijs: ‘goed, met verbeterpunten’ - 25 mei 2016

OESO, onderwijsstelsel

Het Nederlandse onderwijsstelsel staat er over het algemeen goed voor. Wel zijn er belangrijke verbeterpunten op het gebied van vroegschoolse educatie, kansengelijkheid, excellentie en professionalisering van leraren schoolleiders en -besturen. Dat blijkt uit de Review of National Policies for Education: Netherlands 2016 van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Deze goede prestaties komen volgens de OESO door ‘een onderwijssysteem dat een hoog niveau van decentralisatie en autonomie van scholen combineert met sterke verantwoordingsmechanismen en goede informatievoorziening’.
De bewindslieden van OCW schrijven in een reactie dat zij blij zijn met constatering van de OESO dat het Nederlandse onderwijsstelsel er goed voor staat. Maar zij onderschrijven ook de urgentie voor behoud en verbetering van ons onderwijssysteem. Ze verwelkomen de verschillende aanbevelingen van de OESO en willen de komende tijd met de Kamer en in gesprek met de verschillende stakeholders en experts, een passend gevolg geven aan deze aanbevelingen.
De VO-raad is blij met de constatering van de OESO dat het Nederlandse funderend onderwijs in internationaal opzicht goed presteert, en dit tegenover een in internationaal opzicht bescheiden inzet van middelen. Dat is een compliment aan scholen en onderwijsprofessionals. Wel deelt de VO-raad de analyse van de OESO dat er kansen zijn om het Nederlandse onderwijs verder te verbeteren en men spoort het kabinet aan om hier samen met het onderwijsveld een effectief antwoord op te vinden.
De PO-Raad is blij met de constatering van de OESO dat het Nederlandse onderwijs in internationaal opzicht goed presteert. Het rapport laat volgens de sectororganisatie echter ook een aantal belangrijke verbeterpunten voor ons onderwijsstelsel zien.
Lees het OESO rapport
Lees de Kamerbrief over het rapport
Lees de reactie van de VO-raad
Lees de reactie van de PO-Raad 



EU-Hof: geen btw-aftrek leerlingenvervoer voor gemeenten – 24 mei 2016

BTW-aftrek, leerlingenvervoer

Het Europese Hof van Justitie heeft bepaald dat de gemeente Borsele niet als btw-ondernemer kan worden aangemerkt voor het leerlingenvervoer. Het Europese Hof woog daarbij de wettelijke taak en het feit dat de gemeente slechts 3% van de kosten als vergoeding van bepaalde ouders (inkomensafhankelijke vergoeding) vroeg. Bij ondernemerschap zouden gemeenten over de lage vergoeding voor het leerlingenvervoer btw moeten betalen tegen het lage tarief (6%), terwijl ze alle btw die drukt op het leerlingenvervoer zouden kunnen aftrekken. Dit btw-voordeel krijgen gemeenten dus niet (afdracht over lage ontvangsten en alle btw van de factuur van het taxibedrijf terugkrijgen). De bijdrage voor het leerlingenvervoer moet volgens het Hof van Justitie meer gezien worden als een heffing. Er is geen reëel verband tussen de bijdrage en de verrichte dienst. Daar komt bij dat het personenvervoer niet door de gemeente Borsele wordt uitgevoerd. Er is daarom geen sprake van een economische activiteit en dus geen ondernemerschap. Nu is nog de vraag of een gemeente de btw die drukt op het leerlingenvervoer kan claimen bij het BTW-compensatiefonds. Daar heeft het Hof van Justitie geen uitspraak over gedaan omdat het een nationale aangelegenheid is. Hierover moet nog nadere duidelijkheid komen.
lees meer


  Savannahweg 17
3542 AW Utrecht
T 085-8769437
E info@infinitebv.nl
W www.infinitebv.nl
D Link naar disclaimer
A Afmelden nieuwsbrief