Controller

Steeds meer schoolbesturen realiseren zich dat een goede bedrijfsvoering niet alleen vereist dat de administraties op orde en actueel zijn. Een goede analyse van de cijfers ondersteunt uw beleidsevaluatie en -ontwikkeling. Dit is het vakgebied van de controller. Medewerkers van Infinite Financieel werken interim of parttime als controller voor onderwijsbesturen. Bijvoorbeeld als u de functie tijdelijk niet vervuld krijgt, of u  genoeg hebt aan de inzet van een controller enkele dagdelen per maand.

Een goede controller zorgt ervoor dat de (eind)verantwoordelijke bestuurder(s) en schoolleiders in de organisatie in control blijven. Dat wil zeggen op tijd de juiste informatie krijgen om (bij) te sturen. Een goed functionerende controlling is in het voorkomen van financiële problemen een belangrijke, onmisbare rol. Het financieel geweten van de organisatie. Steeds op zoek naar de juistheid van financiële gegevens en vooral de verbanden tussen de cijfers. De (in- of externe) financiële staf bevragend op de kwaliteit en juistheid van de cijfers. De managers, bestuurders en toezichthouders confronterend met de kwaliteit van de besluitvorming. Gevraagd en ongevraagd. Controllers zijn er in soorten en maten. De financial controller informeert en waarschuwt de verantwoordelijken over financieel-economische en financieel -administratieve zaken. De business controller kijkt met een brede blik naar processen en risico’s binnen de organisatie. Voor de meeste onderwijsorganisaties is het niet nodig en te duur om een fulltime controller in dienst te hebben. Voor organisaties die te klein zijn voor het in dienst nemen van een controller of om andere redenen (onafhankelijkheid) met een externe controller willen werken, kan inhuren een hele goede optie zijn. Soms zijn enkele dagdelen per maand al voldoende. De controllers van Infinite Financieel werken in een bedrijf waar alles draait om de bedrijfsvoering van scholen en schoolbesturen. Ze combineren een grote mate van financiële know how met concrete kennis over de gang van zaken in onderwijsorganisaties. Ze komen dagelijks bij onderwijsorganisaties over de vloer. Ze kennen de in onderwijsland gangbare boekhoudsystemen en werkwijzen. En kennen de trends, ontwikkelingen en risico’s in organisaties in het primair, speciaal en voortgezet onderwijs. Controllers van Infinite Financieel volgen ontwikkelingen in onderwijswet- en regelgeving op de voet, evenals de vaktechnische veranderingen. Die know how en ervaring brengen ze mee, als zij voor u aan de slag gaan. Onze controllers kijken met een brede blik. Ze weten hoe ze moeten zoeken naar wat (nog) niet zichtbaar is.

binary-2372130_640

De senior adviseurs en interim controllers van Infinite Financieel publiceren regelmatig over het doel van de controllersfunctie en de invulling van de werkzaamheden:

 • ‘Hoe om te gaan met het verschil tussen business control en financial control in het onderwijs?’, door Iris Zeldenrijk, adviseur bij Infinite Financieel.

  (pagina 35, bundel 2018)
 • ‘De controller in de rol van auditor: van de dansvloer naar het balkon’, door Jan Looise, senior adviseur en interim-manager bedrijfsvoering bij Infinite Financieel.

  (bundel 2018, pagina 42)
 • ‘De controller en de cultuur’, door Peter Kruijsen (senior adviseur en interim controller bij Infinite Financieel. (bundel 2020)   

 • ‘De controlfunctie binnen het onderwijs – noodzakelijk of overbodig?’, door onder meer Frank Mullaart, senior adviseur en interim controller bij Infinite Financieel. 

  (bundel 2010, pagina 21)
 • ‘De effectiviteit van de controller, door Dick Mak, senior adviseur en interim controller bij Infinite Financieel. 

  (bundel 2017, pagina 10)