€ 175 miljoen voor compensatie kinderopvang

Het kabinet trekt € 175 miljoen uit om de eigen bijdrage van ouders voor de kinderopvang te compenseren. Als de opvang ook ná 28 april dicht blijft, kan dat bedrag verder oplopen, meldt minister Koolmees (Sociale Zaken). Om kinderopvangorganisaties overeind te houden, zodat ná de coronacrisis alle ouders die gebruik maakten van kinderopvang dat weer kunnen doen, riepen staatssecretarissen Van Ark (Sociale Zaken) en Van Huffelen (Financiën), na de sluiting van de kinderopvang op 16 maart, ouders op om wel de rekening te blijven betalen. Ouders werd beloofd dat zij gecompenseerd werden voor hun eigen bijdrage en dat de kinderopvangtoeslag zou worden doorbetaald. Ook wanneer er geen gebruik gemaakt wordt van de tijdelijke noodopvang.

Die compensatie gaat in elk geval 175 miljoen euro kosten, meldt minister Koolmees (Sociale Zaken) aan de Tweede Kamer. Kinderopvanglocaties zijn op 28 april zes weken gesloten. De compensatie voor de eigen bijdrage kost het kabinet dus ongeveer 30 miljoen euro per week. Eerder schatte het ministerie van Sociale Zaken de schade al op zo’n 100 miljoen euro per maand.

Een landelijk dagblad meldde ten onrechte dat dit geld wordt overgemaakt naar kinderopvangorganisaties; het is ‘vrij onwaarschijnlijk dat deze weg door het kabinet wordt gevolgd’, reageert BOinK-voorzitter Gjalt Jellesma. ‘Op dit moment is niet de keuze gemaakt om dit geld naar de kinderopvang over te maken, die het doorbetalen aan ouders.’ Hoe ouders en kinderopvangorganisaties dan wel gecompenseerd worden, is nog niet duidelijk. De branchepartijen zijn daarover in gesprek met betrokken ministeries.