Maximum uurtarieven kinderopvang stijgen met 0,5 procent

De uurtarieven voor kinderopvang, bso en gastouderopvang stijgen volgend jaar met 0,5 procent, nadat aanvankelijk een daling dreigde met 2 procent. Minister Koolmees van SZW heeft hiertoe besloten om de gevolgen van de coronacrisis te compenseren. Dit meldt de website Kinderopvangtotaal.

Het toeslagtarief voor dagopvang dreigde aanvankelijk te dalen van € 8,46 naar € 8,29 in 2022. Voor de bso zou het toeslagtarief dalen van € 7,27 naar € 7,13 in 2022. Omdat de verkooptarieven van opvangaanbieders wel stijgen, dreigde een verdubbeling van de netto kosten voor kinderopvang voor gezinnen met lage inkomens. Inmiddels ziet de minister af van de standaardformule voor indexering en corrigeert hij deze in het Ontwerpbesluit Kinderopvangtoeslag 2022 voor de impact van de coronacrisis. Dat betekent dat de toeslagtarieven in 2022 niet dalen (-2%), maar zeer beperkt stijgen (+0,51%). Onderstaand de toeslagtarieven in het Ontwerpbesluit:

Ook met deze correctie is te verwachten dat de werkelijke opvangtarieven in 2022 meer zullen stijgen dan de toeslagtarieven. Hierdoor zullen de netto kosten voor ouders dus nog altijd toenemen.