Tweede Kamer gaat akkoord met weigeren niet-gevaccineerde kinderen
Kinderopvangcentra mogen van de Tweede Kamer niet-gevaccineerde kinderen weigeren. Een wetsvoorstel van D66 met die strekking werd met een ruime meerderheid van stemmen aangenomen.
Het was lange tijd onzeker of het voorstel voldoende steun zou krijgen. De stemming stond eerder op de agenda, maar er was meer tijd nodig om genoeg partijen mee te krijgen. Zo sluit de PvdA zich eigenlijk liever aan bij een plan van VVD en SP dat verder gaat. Deze twee partijen vinden het weigeren van niet-gevaccineerde een taak van de overheid, niet van de kinderopvangorganisaties. Toch steunde ook de PvdA het voorstel van D66.
Nu is het afwachten of het voorstel ook door de Eerste Kamer komt. Een meerderheid is daar vooralsnog onzeker.
De christelijke partijen CDA, ChristenUnie en SGP stemden tegen het voorstel van D66. Zij vrezen dat niet-ingeënte kinderen op een kluitje komen te zitten bij een select aantal kinderopvangorganisaties die hen wel toelaten. Het besmettingsgevaar zou daardoor eerder toe- dan afnemen.
De werkgeversorganisaties in de kinderopvang zijn ook kritisch over het plan van D66. De BK vindt dat voorlichting en kennisbevordering beter werken bij het verhogen van de vaccinatiegraad dan een verplichting. De BMK vindt dat de politiek niet alleen naar de kinderopvang moet kijken als het gaat om het vaccineren. ‘’Kinderen kunnen op heel veel plaatsen besmet worden, niet alleen in een kinderdagverblijf’’, aldus de BMK.
Intussen stijgt het aantal pasgeboren kinderen dat wordt ingeënt tegen bof, mazelen en rode hond. Het afgelopen jaar nam dit toe van 92 naar 94 procent, zo maakte het RIVM onlangs bekend.